REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Ziua Naţională a României, sărbătorită la Constanța cu onoruri militare

Ziua Naţională a României, sărbătorită la Constanța cu onoruri militare

Cristina BĂRBUCEANU 2 decembrie 2022 | 00:00 2243

1 Decembrie este Ziua Naţională a României, zi în care sărbătorim momentul creării României Mari. Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne o pagină sublimă a istoriei româneşti. "Adunarea Naţională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Româneasacă, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România" - se arată în Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918. 1 Decembrie este ziua în care cu toţii trebuie să ne gândim la valorile naţionale, la istoria acestei naţii şi să fim uniţi. La Constanța, cât și în alte orașe și comune din județ, autoritățile locale s-au asigurat că Ziua României va fi sărbătorită cu mare fast.

Parada militară de 1 Decembrie

1 decembrie este Ziua Naţională a României şi are o însemnătate specială în societatea noastră. Totodată, această zi marchează un eveniment istoric foarte important: unirea Transilvaniei cu România, în anul 1918. În această zi, românii de pretutindeni sărbătoresc pe stradă la paradele militare în mai toate marile orașe din România, ori acasă alături de cei dragi.

Ce sărbătorim pe 1 Decembrie !?

La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu, data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.

Ziua Națională a României, sărbătorită și la Constanța

Constanța se pregătește de 2 zile pentru Ziua Națională, care va fi sărbătorită joi, 1 decembrie. S-au făcut repetiții peste repetiții, traficul a fost oprit pe câteva artere importante, pentru ca totul să fie perfect. Așadar, traficul a fost, și va fi și pe 1 decembrie restricționat pe bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între bulevardul Mamaia și strada Traian, pe strada Traian (sector cuprins între bulevardul Tomis și strada Mihai Viteazu) și pe strada Termele Romane (sector cuprins între strada Traian și strada Valea Portului). 

Parada militară de 1 Decembrie

Festivitatea începe la ora 8:30 cu depunerea coroanelor la Monumentul Victoriei din Parcul Arheologic și continuă cu parada militară, pe tronsonul cuprins între bulevardul Mamaia și strada Traian.  În plus, pe 1 decembrie, la ora 13:00, se va restricționa accesul autovehiculelor în parcările Primăriei Municipiului Constanța, Instituției Prefectului-județul Constanța și Consiliului Județean Constanța. Despre evenimentul de 1 decembrie, reprezentanții Forțelor Navale Române, au declarat:  „La Constanța, marinarii militari vor participa joi, 1 Decembrie, la ceremonia militară și religioasă de depunere coroane de flori în memoria eroilor români, care va avea loc la Monumentul Victoriei din Parcul Arheologic, începând cu ora 09.00.  Totodată, la bordul navelor militare maritime şi fluviale va fi arborat Marele Pavoaz, în acordurile Imnului Național.

Parada militară de 1 Decembrie

După ceremonie, va avea loc Parada Militară, organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, începând cu ora 11.00, pe Bulevardul Tomis (zona Capitol – Prefectură), la care defilează peste 450 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Direcția Generală Poliția Locală, un detașament de parteneri militari străini cantonați la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, precum și un grup de cercetași. Detașamentele pedestre vor fi urmate de aproximativ 60 de mijloace tehnice auto, iar cerul va fi survolat de 6 aeronave de luptă. La Muzeul Național al Marinei Române intrarea va fi gratuită joi, 1 decembrie, în intervalul orar 10.00-16.00.”.

Ziua de 1 Decembrie în alte localități din județ

Și la Năvodari se vor organiza festivități pentru ziua de 1 Decembrie. Locația aleasă pentru acestea este  Piațeta „Ion Dobre”, festivitățile începând la ora 11. Evenimentul se va deschide cu intonarea Imnului Național, apoi va fi un ceremonial religios (Te Deum). Urmează un discurs istoric prezentat de dl. prof. univ. Enache Tușa, apoi discursul primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru. După acestea, va fi un moment artistic susținut de trupa de teatru „NavodArt” a Casei de Cultură Năvodari, dar și un program artistic oferit de elevi ai Școlii Gimnaziale „Tudor Arghezi” Năvodari. Urmează depunerea coroanelor, dar și defilări militare U.M. 01853 ale Capu Midia, U.M. 02052 Mamaia Sat, U.M. 01375 Constanța, ISU Dobrogea. Ceremonia se va încheia cu un discurs.

Parada militară de 1 Decembrie

Eveniment grandios va fi organizat și de Primăria Limanu, care a anunțat programul pentru această zi importantă: „Joi, 1 decembrie 2022, haideți să dăm mână cu mână în Limanu, la noua noastră sală de sport pe care o vom inaugura împreună, la ora 11.00! Nu uităm nici de strămoșii noștri și vom depune o coroană de flori în memoria tuturor celor care au luptat pentru țară. Și cum sărbătoare tradițională fără o mâncare la ceaun și o horă adevărată nu există, nici noi nu facem excepție! Se spune că cea mai gustoasă fasole este la cazan, așa că vă așteptăm să degustam împreună și să vă convingeți că iahnia din Limanu este cea mai bună de pe litoralul românesc. De fapt, toate preparatele gospodinelor noastre sunt delicioase. Și tocmai pentru că vrem să vă convingeți , joi 1 decembrie, în Limanu dăm startul “Târgului de Iarnă”. Este deja o tradiție pentru mămicile din zonă să ne răsfețe cu bunătăți de casă în zilele de sărbătoare.”. Desigur, evenimente vor fi organizate în tot județul Constanța.

Români, fiţi mândri că sunteţi români!

LA MULŢI ANI, ROMÂNIA!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
observati ca toate pozele sunt triste? nu exista nici macar un gura casca, nici macar un ratacit care sa se uite la parada asta. De 23 august era bulevardul Tomis arhiplin, eu am defilat in 1989, pe de-o parte si de alta a bulevardului erau oameni care ne aplaudau cu stegulete in mana
0
0
Neinteresant....
4
0
"Zi in care sarbatorim" Ba pardon, Zi in care sarbatoriti voi jegul asta de tara care se chinuie cu disperare sa ne tina in frig, mizerie si saracie. ..!..
6
1
Hai ca la anul il sapati si pe Bd Tomis. P***la parada pe bulevarde.
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108