REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
10.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Ziua Navigatorilor, marcată la Constanța: „O muncă grea, cu satisfacţii de multe ori amare”

Ziua Navigatorilor, marcată la Constanța: „O muncă grea, cu satisfacţii de multe ori amare”

Replica API 26 iunie 2015 | 23:07 205

Dumitru Mărășescu

Sindicatul Liber al Navigatorilor s-a îmbrăcat, joi, în straie de sărbătoare, când a marcat Ziua Internațională a Navigatorilor la sediul instituției. La eveniment au participat foștii navigatori, comandanții ajunși la vârste venerabile, dar și alte personalități locale, precum fostul deputat Dănuț Culețu. „Astăzi se sărbătorește navigatorul de pretutindeni, e o zi internațională a lui. Este decretată din 2011, 25 iunie, ca omagiu a tot ceea ce se întâmplă pe mare, la tot ce înseamnă schimb de mărfuri și nu puține sunt acestea. Repet, peste 90% din toate mărfurile din jurul nostru merg pe mare și cu ajutorul acestor oameni care au o muncă deosebită și care, de multe ori, nu este reflectată așa cum se cuvine. O muncă foarte grea și periculoasă. Lipsesc mult de lângă familie, de lângă copii, își dedică viața pe mare. E adevărat, au și satisfacții, dar de multe ori sunt amare, știți foarte bine pericolele navigației din ziua de azi, pirateria modernă, terorismul. Navigatorii sunt o grupare mică la nivel mondial, sunt aproape 1,2 milioane de navigatori în toată lumea, dar locurile de muncă sunt mai puține. La noi, înregistrate la zi, în 2015 avem aproape 22.000 de navigatori și 13.000 de navigatori personal auxiliar, care lucrează pe nave de pasageri, în diferite locuri și servicii. Din cei 22.000, avem activi 9.624, mai mult de cât anul trecut; comandanți, în jur de 800; șefi mecanici, în jur de 900 de oameni și ofițeri maritimi și punte câte 3.000 de navigatori. Nebrevetați sunt 4.214, un pic mai mult ca anul trecut”, a spus președintele SLN, Adrian Mihălcioiu, urmat la pupitru de alți foști comandanți care și-au spus ofurile. Evident, subiectul cel mai discutat: pierderea flotei de către țara noastră. Aceștia și-au adus aminte de vremurile în care România deținea o flotă, mândria de atunci fiind astăzi o palidă amintire. Printre acești comandanți a fost și Dumitru Mărășescu, ajuns la respectabila vârstă de 86 de ani, dar cu entuziasmul tinereții!

„M-am întrebat acum dacă de la București a fost invitat cineva, de la Inspectoratul Navigației Civile. Din păcate, nu s-a reușit acest lucru. Sunt foarte multe lucruri pe care domnul președinte le-a propus celor de la București și, în sfârșit, acum sunt încununate cu succes aceste eforturi. În momentul de față v-aș ruga să aveți în vedere că nu m-am lăsat încă de marinărie și încerc să scriu un articol, are vreo 20 de pagini, în care vorbesc despre faptul că navigatorii români navigă și nu navighează pe mare și că există în limba română o serie de inadvertențe. S-au găsit și se găsesc încă în activitatea noastră și ar trebui să se revină la ceva. Unul dintre conducătorii politici a spus o dată că România nu are nevoie de flotă maritimă. Or, ar fi cazul! Domnul Mihălcioiu se ocupă de probleme care să conducă la asemenea lucruri și, în primul rând, un registru naval al navigatorilor români, după care obținerea dreptului de pavilion în România și încă alte domenii”, a spus Mărășescu. Anul trecut, a fost vizionat în premieră filmul documentar „Dark side of the Black Sea“ (Partea întunecată a Mării Negre – trad.), care a fost prezentat şi la Festivalul Internaţional de Film Ursul de Aur de la Berlin.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108