REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Zona peninsulară îşi caută proprietari: clădirile cu peste 100 de ani de istorie se vând pe 300 de mii de euro bucata

Zona peninsulară îşi caută proprietari: clădirile cu peste 100 de ani de istorie se vând pe 300 de mii de euro bucata

Replica API 25 iulie 2014 | 00:00 767

Moştenitorii nu le pot duce cheltuielile

Moştenitorii nu le pot duce cheltuielile

Câteodată îţi vine să apuci timpul de mânecă şi să-l întrebi: unde te grăbeşti? Mai stai puţin... În goana nebună a zilelor noastre, mai ştim cine suntem? Ne agăţăm, timid, de imagini ale vremurilor de altă dată, de clădiri despre care spunem că sunt emblematice şi că le vrem mereu veşnice, să ne amintim cum era odată... E ca povestea Cazinoului Constanţa, pe seama căruia ne bosumflăm că nu-l mai repară municipalitatea, în timp ce la doi paşi de Cazinou stau clădiri aproape la fel de impunătoare, care respiră istorie, despre care citim în documentele ţinute în Arhivele Naţionale, pe care le-au revendicat proprietarii, iar statul român, în nemernicia conducătorilor vremelnici şi a unor conjuncturi greu de explicat în câteva rânduri, a amânat momentul retrocedărilor efective.

Au trecut anii, iar clădirile care promiteau că pot deveni găina cu ouă de aur pentru moştenitori au devenit aproape ruine, marcate cu "buline" care indică riscul de prăbuşire în caz de cutremur. Într-un final, proprietarul intră în casa strămoşilor şi, fără prea multe sentimentalisme, decide: scoate casa la vânzare, cu gândul că asta e moştenirea care-i va da aripi în viaţa reală, ruptă de mult de aerul cochet al vilelor din zona Peninsulară a Constanţei. Aşa ajung clădirile din anii 1900 să facă "senzaţie" pe site-urile de imobiliare. Preţurile? Un nimic, iar motivele sunt evidente. În tot acest timp, la câţiva paşi, Piaţa Ovidiu zâmbeşte a reabilitare. Mai departe, că tot a investit, municipalitatea transmite proprietarilor să facă bine să-şi restaureze imobilele: arată hâr şi, Doamne fereşte, mai cade vreun zid şi mai moare vreun om!

Vila de la numărul 21

Ajunge însă cu descrierile lacrimogene. Trecem direct la anunţurile postate la imobiliare: aflăm, bunăoară, că o clădire monumentală, cu arhitectură de epocă, situată pe Strada Nicolae Titulescu nr. 21, este de vânzare. Numele străzii declanşează memoria: tot pe acolo e şi celebra Casă cu Lei... La numărul 21 însă, la câţiva paşi de Cazinoul Constanţa şi de intrarea principală în Port, găsim o clădire datată 1922. Descrierea de la anunţul dat la imobiliare: zidărie din cărămidă pe fundaţii din piatră şi beton, planşee şi scări din beton armat, pardoseli din parchet natural, grupuri sanitare şi scări - mozaic. Suprafaţa teren: 506 mp; suprafaţa construcţie la sol: 460 mp; suprafaţa totală: 1.310 mp; suprafaţa utilă: 1.112 mp; număr niveluri: D+P+E1+E2+Pod înalt; număr total încăperi: 82 - din care 58 camere, 14 băi şi 10 holuri, plus 12 balcoane. Scurtăm descrierea şi ajungem la următorul detaliu: imobilul a fost dobândit în 2008 ca urmare a revendicării. Cei interesaţi de achiziţionarea vilei sunt anunţaţi, pe site-urile de imobiliare, că preţul este 350.000 de euro. "Doar atât?", este comentariul unui constănţean care evaluează, scurt situaţia, după ce vede imaginile clădirii: "E mult de investit. Probabil că ăsta e şi motivul pentru care proprietarul vinde clădirea. Să o renovezi e investiţie mare, să demolezi şi să construieşti ceva nou - iar e greu, că nu iei avize, mai cu seamă dacă e imobil declarat monument...". De altfel, în anunţul de la imobiliare se menţionează faptul că imobilul necesită renovare, însă, pe de altă parte, e ideal pentru "sediu de firmă cu mulţi angajaţi, bloc de apartamente sau un mic hotel".

Casa Tache - de la naţionalizare şi până la... imobiliare

Până când vila de la numărul 21 îşi va găsi un nou proprietar, trebuie neapărat să amintim "vecina" - adică impunătoarea clădire de la nr. 34, tot pe strada Nicolae Titulescu: Casa Tache (Take). Imobilul este denumit aşa după Tache Manicatide, proprietarul iniţial, care a fost un comerciant potent, activist politic (membru marcant al Partidului Conservator). Casa a fost construită în anul 1899, în stil eclectic, cu elemente de decoraţie clasicizantă după planurile arhitectului H. N. Mangoianu. Imobilul are trei nivele, subsol, parter şi etaj, iar faţadele sale sunt organizate simetric, pe console cu motiv floral, după axa redată de intrarea clădirii cu trepte şi coloane care susţin un balcon deasupra. Aceste coloane sunt de ordin compozit, canelate, iar balconul are un aspect deosebit datorită baluştrilor, după cum se explică în documentele de la Arhivele Naţionale. După naţionalizare, a aparţinut I.L.L. (Locativa), apoi a fost Oficiul Forţelor de Muncă sub administrarea I.C.R.A.L., iar mai târziu - ce credeţi? - a adăpostit corpul de control al Primăriei Municipiului Constanţa. Fără îndoială, clădirea este cunoscută multor constănţeni. Ca şi clădirea de la numărul 21, şi Casa Tache a fost sortită retrocedării şi, parcă inevitabil, vânzării. În 2013, Casa Tache apărea pe mai multe site-uri de imobiliare: proprietarul o vinde! Preţul cerut la acea dată: 330 de mii de euro, preţ negociabil.

Alexandra ANTON

Vezi şi:

LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102