REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Afacerile lui Titi Sgîrcitu, milionar din suferinţa bolnavilor de cancer. Printre protectori, directoarea de la Sănătate arestată pentru corupţie

Afacerile lui Titi Sgîrcitu, milionar din suferinţa bolnavilor de cancer. Printre protectori, directoarea de la Sănătate arestată pentru corupţie

Replica API 23 septembrie 2015 | 00:00 4413

Asociat cu văduva unuia din cei mai cunoscuţi mafioţi români

Asociat cu văduva unuia din cei mai cunoscuţi mafioţi români

Titi Sgîrcitu (sursa foto: obiectivbr.ro)

Gruparea mafiotă condusă chiar din puşcărie de interlopul Titi Sgîrcitu era formată din zeci de persoane, care activau în mai multe judeţe din sud-estul României, dar şi în Bucureşti, până la vârful Ministerului Sănătăţii. Lipsiţi de orice urmă de omenie, soţii Titi şi Liliana Valentina Sgîrcitu au devenit milionari în euro folosindu-se de suferinţa bolnavilor de cancer. Asta, după ce interlopul devenise celebru pentru bătăile crunte pe care le aplica în plină stradă, ziua în amiaza mare, nenorociţilor cărora le dădea bani cu camătă sau chiar jurnaliştilor.

În prezent, gangsterul se relaxează în închisoare, la Focşani, cu laptop şi internet în celulă, prin grija şefului puşcăriei, Adrian Iacob, fin al ministrului Apărării, Mircea Duşa. Şi soţia interlopului este cel puţin la fel de ticăloasă: Liliana Valentina Sgîrcitu apare în dosarul de la DNA al Mihaelei Ela Udrea, directoarea din Ministerul Sănătăţii arestată pentru corupţie. Brăileanca a fost filmată dându-i de două ori şpagă directoarei din MS, în august 2015, pentru obţinerea de autorizaţii la farmaciile sale, prin care fura banii destinaţi bolnavilor de cancer.

În vârstă de 41 de ani, Titi Sgîrcitu ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 4 ani şi 9 luni de închisoare, în Penitenciarul Focşani, pentru infracţiuni de violenţă. Titi Sgîrcitu e cunoscut de ani de zile drept unul din interlopii violenţi ai Brăilei, care nu ezită niciodată să-şi rupă în bătaie victimele. În 2007, borfaşul a vrut să calce cu un Touareg pe reporterul Pro TV care îl filma cum năvălise în casa unor amărâţi care nu mai aveau de unde să-i plătească banii luaţi cu camătă.

În puşcărie, Titi Sgîrcitu a reuşit performanţa de a-l corupe chiar pe şeful Penitenciarului Focşani, Adrian Iacob, finul ministrului Apărării, Mircea Duşa, astfel încât a beneficiat de condiţii de lux, inclusiv laptop, telefoane mobile şi internet, pentru a putea să-şi coordoneze afacerile şi de după gratii. Interlopul a avut grijă să nu păstreze nici o afacere pe numele său. În 2002, cesiona singura firmă în care apărea ca asociat, Romtiti Impex SRL Brăila, către Marian Coman, de asemenea, brăilean.

Ulterior, firma a fost mutată în Bucureşti, iar în 2006 a fost dizolvată. Şi fratele său, la fel de cunoscut pentru actele de violenţă comise, s-a dovedit la fel de discret. Ionel Sgîrcitu, de 45 de ani, deţine în acte doar Liviantes Grup SRL, o agenţie imobiliară pe care a înfiinţat-o în 2004, pentru păstrarea aparenţelor legale ale afacerilor de cămătărie derulate de fraţii Sgîrcitu în Brăila. Firma a raportat în 2014 o cifră de afaceri de doar 88.434 lei şi pierderi de 58.308 lei, cu nici un angajat declarat. Cea care îşi pune semnătura pe tranzacţiile familiei este însă Liliana Valentina, soţia lui Titi Sgîrcitu din iulie 1998.

Interlopul Sgârcitu, partener de celebrul mafiot Costel Frizeru

Femeia care pe 2 noiembrie va împlini 38 de ani a suspendat în iunie 2009 activitatea firmei de construcţii Elinsan SRL, la doar o lună de zile după ce o preluase, alături de Aura Udrea, de la Romina Militaru. Aura Udrea, de 50 de ani, este cunoscută în Brăila drept „văduva lui Costel Frizeru”, unul din cei mai respectaţi mafioţi din România. Costache Golea, pe numele său real, a murit în martie 2007, la 53 de ani, iar la înmormântarea sau au venit reprezentanţi ai tuturor clanurilor interlope din România.

Interlopul Sgîrcitu nu s-a aliat însă doar cu familia celebrului Costel Frizeru. Tot prin soţia sa, Liliana Valentina, Sgârcitu este partener de afaceri şi cu clanul Bocăneţ, asimilat, de asemenea, lumii interlope a Brăilei. În septembrie 2010, Daniel Bocăneţ îşi ceda firma de transport Bocadani SRL către Liliana Valentina Sgîrcitu şi Claudiu Daniel Ştefan. Ulterior, societatea devine agenţie imobiliară, raportând pentru anul 2014 cifră de afaceri 0 şi pierderi de 23.018 lei, fără nici un angajat.

Principala afacere la vedere a familiei, pe lângă cămătărie, ruperi de oase şi alte îndeletniciri specifice, este Ahmeya Pharm SRL, prin care soţii Sgîrcitu au ajuns milionari în euro speculând suferinţa bolnavilor de cancer. Liliana Valentina Sgîrcitu a înfiinţat firma în aprilie 2009, cu numele iniţial de Imomy Rent SRL, evident, specializată în tranzacţii imobiliare. În februarie 2010, schimba denumirea în Ahmeya Pharm, precum şi domeniul de activitate, iar de aici începe marea aventură.

Treptat, interlopii Sgârcitu ajung să patroneze un lanţ de farmacii, prin care activau în judeţele Brăila, Buzău, Constanţa şi vrancea, cotizând însă, cu regularitate, la Bucureşti, pentru bunul mers al jafului. Numai în Constanţa, interlopii brăileni aveau două farmacii Ahmeya Pharm, pe strada Răscoalei mr. 15, bloc M 1 şi pe Bulevardul Tomis, nr. 293, bloc T 15. Firma a raportat pentru anul 2014 o cifră de afaceri de 21.744.447 lei şi un profit net de 549.902 lei, cu 25 de angajaţi.

Liliana Valentina Sgârcitu, filmată de DNA în timp ce dădea şpagă Mihaelei Ela Idrea, directoarea din Ministerul Sănătăţii arestată pentru corupţie

Mafioţii Sgîrcitu nu aveau cum să fure 2 milioane de euro din banii alocaţi bolnavilor de cancer fără sprijin de la conducerea Ministerului Sănătăţii. În aceste condiţii, este cât se poate de logică apariţia Lilianei Valentina Sgîrcitu în dosarul Mihaelei Ela Udrea, directoarea de la Sănătate arestată la sfârşitul lunii august a.c. pentru corupţie. Procurorii DNA au probat şase infracţiuni de luare de mită a directoarei de la minister, iar două dintre acestea sunt legate direct de familia Sgîrcitu.

Soţia interlopului i-a dat şpagă Mihaelei Ela Udrea chiar în ziua flagrantului, pe 27 august, după cum se arată în rechizitoriu, Liliana Valentina Sgîrcitu fiind filmată de procurori în timp ce-i dădea un plic funcţionarei corupte: „Astăzi, în jurul orelor 15.00, m-am prezentat la biroul doamnei Udrea, pe care o anunţasem că vin, în prealabil. Cu această ocazie, i-am dat un plic conţinând suma de 2.000 de lei. I-am lăsat plicul pe birou, introdus într-o pungă de plastic, chiar înainte de a pleca de la ea. I-am dat aceşti bani întrucât, aşa cum am arătat şi mai devreme, am rugat-o să ne lucreze autorizaţia, care ne trebuie la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”.

Trei săptămâni mai devreme, pe 6 august 2015, aceeaşi Liliana Valentina Sgîrcitu i-a dat altă şpagă directoarei Mihaela Ela Udrea: „Am depus cererile de autorizare, împreună cu dosarele aferente, direct la doamna Udrea, care, ulterior, după ce le-a verificat, le-a dat mai departe la doamnele de la secretariat pentru înregistrare. Cu acest prilej, i-am dat doamnei Udrea un plic conţinând o sumă de bani, al cărei cuantum nu mi-l amintesc, undeva până într-o 1.000 de lei, echivalentul unui parfum bun. Iniţial, doamna Udrea nu a vrut să ia plicul, dar eu i-am spus că e doar o «atenţie», pentru că fusese drăguţă să mă primească şi să se uite pe dosar”.

Fără doar şi poate, fără autorizaţiile luate cu şpagă de la conducerea Ministerului Sănătăţii, interlopii Sgîrcitu nu mai aveau cum să fure cele 2 milioane din euro din banii alocaţi de statul roman bolnavilor de cancer, prin reţetele false rulate prin farmaciile lor. 25 de membri număra gruparea Sgîrcitu, 13 dintre aceştia fiind reţinuţi ieri de DIICOT. Printre hoitarii plătiţi de interlopul Sgîrcitu să fure din banii suferinzilor de cancer se află farmacişti, asistenţi medicali şi doctori, inclusiv cu funcţii de conducere din Constanţa. Potrivit DIICOT, au fost reţinuţi ieri medicii Eugenia Muja, Mihaela Irina Mătărângă, Elena Dumea, Cosmin Boldeanu, Paul Creţu şi Vasile Sorica, alături de Liliana Valentina Sgîrcitu, Mirela Boboc, Gela Gavrilă, Alina Gabriela Dragu, Andreea Baciu, Iolanda Ionica Serghiev şi Cosetti Niculescu.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
A fost un dosar inventat.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218