REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
15.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Alegeri parţiale. Primarul din Mereni, RĂZBOI TOTAL: „Prefectul se războieşte cu fostul prefect, unul mai nătâng ca celălalt”

Alegeri parţiale. Primarul din Mereni, RĂZBOI TOTAL: „Prefectul se războieşte cu fostul prefect, unul mai nătâng ca celălalt”

Replica API 11 aprilie 2017 | 01:58 369

În județul Constanța, avem mai multe localități unde situația conducerii unităților administrativ teritoriale este asigurată parția. Ba nu mai este primar, ba nu mai există Consiliu Local. Aici enumerăm următoarele comune: Nicolae Bălcescu, Mereni, Ciocârlia, Bărăganu sau Dobromir. Din lista respectivă, la propunerea Guvernului, doar la Nicolae Bălcescu există o situație clară, unde se pot organiza alegeri. În rest, nu prea, pentru că se depășește termenul legal prin care se pot organiza la data de 11 iunie. La Ciocârlia, totuși, există o speranță, asta în funcție de deciziile din instanță, dacă vor fi date în timp util. Prefectul a explicat situația pentru fiecare localitate în parte.

Luni de zile fără Consiliu Local! În situația asta se află comuna Mereni, județul Constanța. Practic, nu există nici o hotărâre de consiliu de la alegerile din vara anului 2016. Iar la o medie de 10 hotărâri pe lună, în momentul în care se vor organiza alegeri și un nou consiliu va intra în funcțiune, ar trebui ca în prima ședință să se dea peste 120 de hotărâri, după cum punctează primarul comunei, Silviu Gârea. Totuți, prefectul a precizat că situația de la Mereni este cauzată de un dosar de anulare a deciziei prefectului aflat în instanță.

Comuna Mereni a rămas, oficial, fără Consiliu Local la finele lunii decembrie 2016, când a fost dizolvat în urma ordinului prefectului, deoarece acesta nu s-a întrunit. Guvernul urmează să dea o hotărâre prin care alegerile parțiale pentru localitățile fără primar sau consiliu local să aibă loc pe 11 iunie. Potrivit articolului 115/2015, articolul 10, aliniatul (2), în cazul unor alegeri parțiale, data desfășurării acesteia se stabilește cu 35 de zile înainte de alegeri. Deci practic, până pe 7 mai se pot definitiva situațiile din localitățil, dacă au pe rol dosare în instanțe, prin care se contestă ordinul prefectului.

Gârea: „Alegerile nu se vor face pentru că așa vrea Mehmet al III-lea Nicolaescu”

„Alegerile parțiale nu se vor face pe 11 iunie pentru că așa vrea domnul Mehmet al III-lea Nicolaescu. Nu numai la mine nu face, nu face nici la Ciocârlia. O dădea în vrăjeală că e pe instanță. (...) Va trece de un an de zile de când nu avem consiliu. Adică tot anul acesta. La o medie de 10 hotărâri pe lună, vizând funcționarea, în medie, ar trebui să recuperăm cel puțin 120 de hotărâri de consiliu. Nu ar fi o problemă pentru că consilierii nu prea știu ce votează.

Cine lucrează documentația pentru 120 de hotărâri? Ar trebui un metru cub de hârtii. El se preocupă de războiul cu ălălaltul, fost domn prefect, unul mai nătâng ca altul, fac poze cu iepurași, dar îi doare fix în spate față de unii. Am văzut și chestia cu cutiile. E așa pueril. Am avut impresia că văd o chestie de grădiniță, de grupa mică. Din păcate, nu avem ce să facem. Nu ai nici o putere. M-am prins în 9 luni de mandat.

Dimineața a vorbit cineva la 8 jumate, eram acolo, eu nu îmi permit, eu nu am vorbit cu Mehmet al III-lea la „Înalta Poarta” (n.r. = Prefectura Constanța). Legea ar trebui să fie dictatorul, dar dacă un funcționar public, care a fost numit acolo ca la alimentară își permită să interpreteze ce vrea el doar pentru că ocupă o funcție... Nici nu îl poate trage nimeni la răspundere, pentru că asistăm la neputința Guvernului de a schimba un funcționar public care nu își face treaba pentru că e el un fel de extraterestu de Patria. Reprezentantul Guvernului în teritoriu nu răspunde la comenzile Guvernului, nici nu poate să îl schimbe... Are sforile direct trase la cappo di tutti cappi, direct de la Cotroceni”, a punctat primarul Silviu Gârea.

Prefectul lămurește situația comunelor

Prefectul a punctat că la Mereni există un dosar în instanță care nu va putea fi soluționat în timp util, pentru a se putea organiza alegeri pentru un nou Consiliu Local. „La Mereni, am în față situația, este dosarul pe rol, numărul 769/118/2017, la Tribunalul Constanța, și este termen pe data de 2 mai pentru anularea ordinului prefectului numărul 46/9.02.2017.

Este un termen pe fond, se judecă fondul, urmează recursul și se depășește termenul”, a menționat prefectul Adrian Nicolaescu. Pentru celelalte localități prefectul explică de ce nu se pot organiza alegeri din cauza dosarelor aflate pe rol. „Numai la Nicolae Bălcescu avem situația foarte clară. La Dobromir, la Ciocârlia, la Bărăganu și Mereni avem încă pe rol dosarele, le avem cu date, cu instanțe. La Ciocârlia, avem astăzi (n.r. 10 aprilie 2017), a rămas în pronunțare pentru anularea ordinului prefectului.

În funcție de ce se pronunță astăzi, dar e vorba tot de fond. Interesul nostru este să fie cât mai multe la alegerile din vară. Fiecare are dreptul de recurs și atunci, în funcție de ce se întâmplă în instanță. Astăzi, o să vedem în dosarul 673/118/2017 la Tribunalul Constanța, să avem o pronunțare în vederea anulării ordinului prefectului numărul 28/25.01.2017, la Ciocârlia. La Bărăganu avem termen pe 25 mai 2017, pentru anulare. Dobromirul avem termen pe 15 mai 2017, pentru anularea ordinului prefectului 27/25.01.2017”, a precizat prefectul.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272