REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Asociere inedită: vameşul Teşeleanu şi directorul Mitrea îşi unesc forţele pentru a construi un complex comercial

Asociere inedită: vameşul Teşeleanu şi directorul Mitrea îşi unesc forţele pentru a construi un complex comercial

Replica API 30 septembrie 2013 | 00:00 991

Solicită PUZ pentru 3 hectare de teren din Constanţa

Solicită PUZ pentru 3 hectare de teren din Constanţa

Asociere inedită pentru businessul Constanţei, între unii dintre cei mai cunoscuţi, dar şi controversaţi afacerişti de la malul mării. Este vorba despre familiile Teşeleanu, Raica şi Mitrea, care îşi unesc forţele într-un proiect comercial de milioane de euro, ce urmează a fi realizat pe mai bine de 3 hectare de teren, pe Bulevardul Aurel Vlaicu, din Constanţa. Primul pas a fost făcut prin depunerea documentaţiei necesare obţinerii unui Plan Urbanistic Zonal, care face obiectul unui proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local de miercuri, 2 octombrie a.c. Concret, este vorba despre "aprobarea documentaţiei Plan Urbanistic Zonal- Construire imobil P+1E hipermagazin, amenajare parcare auto, stand fast food, racord stradal accese parcare, totem publicitar şi soluţie trafic intersecţia bd. Aurel Vlaicu şi strada Câmpinei, bd. Aurel Vlaicu nr. 28, 30, 36, 52, teren studiat în suprafaţă de 32.000 mp, proprietatea SC Tar Decirom SA, SC Utilnavorep SA, persoane fizice şi juridice şi proprietate publică". La adresele respective se află, printre altele, sediile firmelor Almacons, Almaterm şi Almaclima, controlate de celebra grupare a vameşilor, din care face parte şi Tar Decirom SA, dar şi al Utilnavorep, controlată de Marian Mitrea.

Tar Decirom SA are ca domeniu de activitate închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare şi este administrată de fostul vameş Florin Dan Prisăcaru, Viorel Stănciulescu şi Alina Gîrleanu, cea care l-a înlocuit în această funcţie pe faimosul Eugen Bogatu, fostul vameş şi director arestat în mega-dosarul corupţiei din Portul Constanţa. Unic asociat la Tar Decirom este Stone Group SRL, o altă firmă de imobiliare, administrată tot de Alina Gîrleanu şi patronată de doctorul Octavian Raica (tatăl doctorului Dan Raica şi socrul lui Eugen Bogatu) şi Dumitru Teşeleanu (tatăl celui mai celebru vameş al Constanţei, Iulian Teşeleanu). Anterior, printre asociaţii Stone Group s-au aflat şi Florin Dan Prisăcaru şi Marius Făinărea, un alt vameş, care întregeşte tabloul de familie al grupării vameşilor, un veritabil brand constănţean, omniprezent în scandalurile de corupţie de la malul mării. Împreună sau în diferite combinaţii, gruparea vameşilor (din rândurile căreia nu trebuie omis Aurelian Cătălin Pilcă) a derulat în Constanţa, prin intermediul câtorva zeci de firme, afaceri de zeci de milioane de euro, de la dezvoltare imobiliară, la transporturi, construcţii, restaurante, hoteluri etc. În proiectul comercial de pe Bulevardul Aurel Vlaicu, vameşii s-au asociat cu un alt nume greu al businessului tomitan, fiind pentru prima dată când cele două entităţi îşi intersectează interesele. Utilnavorep SA, firmă, de asemenea, cunoscută pentru contractele de zeci de milioane de euro primite de la companii de stat, precum Administraţia Canalelor Navigabile, Portul Constanţa, Compania Naţională de Drumuri ş.a., este controlată de Marian Mitrea, fost director general, în prezent director tehnic Exploatare Lucrări Hidrotehnice la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral. Nu este foarte clar, în acest moment, dacă vameşii şi Mitrea sunt şi beneficiarii proiectului de pe Bulevardul Aurel Vlaicu sau doar îşi pun la dispoziţie cei 32.000 metri pătraţi de teren şi alţii vor fi investitorii. Oricum ar fi, este interesant de văzut cum va evolua afacerea, asta şi în condiţiile în care forţele financiare ale celor două părţi par disproporţionate, la prima vedere. Astfel, Tar Decirom-ul venerabililor Dumitru Teşeleanu (75 de ani) şi Octavian Raica (73 de ani, peste câteva zile) a declarat pentru anul 2012 o cifră de afaceri de doar 550.677 lei şi pierderi de 62.901 lei, cu 11 angajaţi. De cealaltă parte, Mitrea vine cu un Utilnavorep cât se poate de puternic din punct de vedere financiar, cu o cifră de afaceri de 24.751.383 lei şi un profit net de 1.207.158 lei, cu 183 de angajaţi.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367