REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.6° Constanța Sâm., 11 Mai 2024
Anul XX Nr. 6726
9.6° Constanța Sâmbătă, 11 Mai 2024 Anul XX Nr. 6726
 

Biserica „Sf. Gheorghe”, pictată de Nicolae Tonitza, 100 de ani de la punerea pietrei de temelie

Biserica „Sf. Gheorghe”, pictată de Nicolae Tonitza, 100 de ani de la punerea pietrei de temelie

Replica API 22 aprilie 2015 | 00:24 306

Lăcaşul de cult îşi serbează hramul

Lăcaşul de cult îşi serbează hramul

Celebrul pictor român Nicolae Tonitza (1886-1940) a lăsat moştenire Constanţei o adevărată capodoperă de artă. La începutul anilor ‘30 Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a fost pictată, în stil neobizantin, de către Nicolae Tonitza, iar până la sfârşitul anului 1935 lăcaşul de cult a fost sfinţit de către Gherontie Nicolau, Episcopul Constanţei.

Joi, 23 aprilie, Biserica „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Constanţa (strada Nicolae Iorga) îşi va prăznui hramul. Cu acest prilej, începând cu ora 08.45, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie va oficia Sfânta Liturghie. De precizat faptul că aşezământul de cult, anul acesta, împlineşte 100 de ani de la punerea pietrei de temelie. În Constanţa anului 1915 existau două biserici ortodoxe româneşti: Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” şi Biserica „Adormirea Maicii Domnului I”, insuficiente pentru numărul credincioşilor. Tocmai de aceea, preotul Nicolae Paveliu a făcut demersurile necesare punerii pietrei de temelie pentru Biserica „Sf. Gheorghe”. Evenimentul a avut loc în data de 13 septembrie 1915, slujba fiind oficiată de către Episcopul Nifon, al Dunării de Jos (de care depindea din punct de vedere administrativ-bisericesc Dobrogea). În august 1916, când ţara noastră a intrat în război, construcţia, ajunsă la cornişă, a fost sistată şi reluată în toamna anului 1919. În 1923 a fost finalizat exteriorul bisericii. După moartea pr. Paveliu (1929), lucrările interioare au fost preluate de către preoţii Ioan Roşculeţ şi Atanase Popescu. Pictura biseticii a fost realizată de celebru pictor Nicoae Tonitza la începutul anilor ‘30. La interval de 5 ani a avut loc sfinţirea aşezământului. În anii 1956-1957, pictura a fost restaurată de preotul Constantin Lembrău, pictor şi slujitor la această biserică.

Moaşte aduse de la Piatra Neamţ

Importanţa acestui eveniment în viaţa parohiei va fi marcată prin aducerea moaştelor Sfântului Ioan Botezătorul de la Biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, din Piatra Neamţ. Ierarhul Tomisului va întâmpina sfintele moaşte marţi, 22 aprilie, ora 16.30, le va aşeza spre închinare, apoi va oficia Vecernia şi Taina Sfântului Maslu. Sfintele moaşte vor rămâne spre închinare până joi seară.

Sfântul Gheorghe s-a născut în secolul al III-lea, în părţile Nicomidiei, din părinţi evlavioşi. A fost atras în mod deosebit de mânuirea armelor, ajungând la treizeci de ani la rangul de tribun, apreciat fiind de împăratul Diocleţian pentru victoriile pe care le adusese în lupte. Dacă din punct de vedere profesional omul de arme avea o carieră bine conturată, la prigoana împotriva creştinilor comandată de împărat în anul 303, Sf. Gheorghe a renunţat la tot şi, în faţa lui Diocleţian, şi-a mărturisit credinţa în Dumnezeu. În cele câteva zile de la mărturisirea credinţei până la naşterea în lumea celor drepţi, Sfântul Gheorghe a făcut minuni, a îndurat cu stoicism multe chinuiri greu de imaginat. Toate acestea cu dus la convertirea multor păgâni, printre care şi împărăteasa Priscila, cea care a primit numele Alexandra la Botez, omorâtă şi ea la porunca împăratului. Sfântul Gheorghe a fost ucis prin decapitare cu sabia, fiind sărbătorit de Biserică pe data de 23 aprilie.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
194341463540
5/49
302723465
joker
2345344389