REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ca la balamuc: comercianţii autorizaţi din Tomis 3, sabotaţi de zarzavaturile şi chiloţii de pe trotuar

Ca la balamuc: comercianţii autorizaţi din Tomis 3, sabotaţi de zarzavaturile şi chiloţii de pe trotuar

Replica API 17 aprilie 2014 | 00:00 648

Pieţarii care plătesc taxe sunt revoltaţi de situaţie

Pieţarii care plătesc taxe sunt revoltaţi de situaţie

Vânzătorii de legume fructe din incinta pieţei Tomis 3 au concurenţă şi abia dacă reuşesc să-şi facă un stoc, pe zi, de 200 de lei. "Colegii" lor, amplasaţi în faţa pieţei, spun producătorii, le fură clienţii: "Sunt primii în rând, acolo, speculează tot, deşi noi am fost invitaţi de administraţia locală să ne punem în legalitate, să intrăm în piaţa special amenajată, să facem comerţ civilizat. Bun, ne-am conformat, plătim aici, în interiorul pieţei, taxele pe tarabă, dar ce folos dacă alţii sunt afară, fără nici o grijă? Pe ei nu-i vede nimeni?". Oamenii s-au săturat să facă sesizări peste sesizări la organele abilitate, pentru că nu-i ia nimeni în seamă. Unii dintre ei spun că după Paşte îşi vor strânge bagajele şi-şi vor căuta un alt loc pentru a-şi vinde marfa.

Drumurile de acces, dar şi aleile din zona Pieţei Tomis 3 sunt invadate zilnic comercianţi ambulanţi care vând articole de îmbrăcăminte şi încălţminte, dar şi legume şi fructe. Vânzătorii din piaţă spun că speculanţii de pe trotuar şi alee practică evaziunea fiscală, iar, mulţi dintre ei nu au autorizaţii pentru a-şi vinde marfa. Această problemă a fost adusă în atenţia autorităţilor de nenumărate ori, chiar de către tarabagii. "Am făcut şi sesizări scrise şi verbale. Primăria spune că mulţi dintre ei sunt cei care locuiesc în cartierul social Henri Coandă, dar n-au ce să facă, pentru că trebuie să-şi plătească şi ei curentul, utilităţile la locuinţe. După Paşte o să plec, nu mai stau aici", a spus un tarabagiu din piaţa Tomis 3. Producătorii amplasaţi în clădirea special amenajată pentru a-şi vinde marfa spun că, întrucât plătesc chirie la administraţia locală, nu-şi permit să lase din preţuri, în timp ce vânzătorii ambulanţi de peste drum au tarifele, la unele produse, cu 50% mai mici. "Ne fură clienţii. Ei au preţurile mai mici pentru că nu plătesc taxe şi impozite şi au de unde. Noi nu putem să facem asta", a spus un alt pieţar. "Poliţiştii locali trec pe lângă ei şi nu le fac nimic", a precizat un altul. Dacă, în trecut, producătorii legali vindeau marfă de aproximativ 500 de lei, zilnic, astăzi, ei abia reuşesc să vândă de 100 de lei. "Eu, de exemplu, am trei tarabe, plătesc 1.800 de lei pe lună, este 600 de lei chiria pentru o singură tarabă. Mai scot din vânzare în jur de 300 de lei, dar cei care nu au decât un singur stand, nu strâng mai mult de 100 de lei", a spus un alt comerciant. De partea cealaltă, comercianţii ambulanţi care-şi vând mărfurile pe trotuar, din mână, unii chiar din poală, spun că au autorizaţii şi nu fac nimic ilegal. "Am, doamnă, cum să n-am autorizaţie?!", ne-a spus o vânzătoare. "Cum să nu plătesc chirie?", a mai continuat ea. Însă, în momentul în care a fost întrebată ce sumă plăteşte către Primărie, a devenit iritată şi nu a mai dorit să răspundă. Precizăm că am încercat să obţinem şi un punct de vedere de la şeful Poliţiei Locale Constanţa, Daniel Bratu, însă acesta nu a putut fi contactat.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102