REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Căpăţână spune că se eliberează reţete electronice, subalternii îl contrazic

Căpăţână spune că se eliberează reţete electronice, subalternii îl contrazic

Replica API 9 ianuarie 2013 | 00:00 243

De la 1 ianuarie, reţetele electronice şi cardul de sănătate au devenit obligatorii. Teoretic. Practic, încă se înregistrează sincope. Multe spitale din România nu sunt pregătite să elibereze reţete în format electronic. Cu toate acestea, reţetele clasice sunt de domeniul trecutului, întrucât medicii sunt obligaţi să elibereze doar reţete electronice. Prescripţia electronică trebuie utilizată în exclusivitate, atât în format online, cât şi offline, la cabinet şi offline la domiciliu, se arată într-o informare a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. "Conform legislaţiei în vigoare, toţi furnizorii de servicii medicale trebuie să se alinieze cerinţelor tehnice pentru implementarea prescrierii. Utilizarea altor formulare pentru prescrierea medicamentelor, cu şi fără contribuţie personală, atrage răspunderea persoanelor vinovate, în conformitate cu dispoziţiile legale".

Dacă medicii de familie au aplicat programul reţetelor electronice de luni bune, ei bine, pe medicii din unităţile spitaliceşti noua lege i-a prins pe picior greşit. Sau, cel puţin pe unii dintre ei. Astfel că, medicii, ca să-şi ajute pacienţii, se folosesc de scrisori medicale către medicii de familie pentru ca aceştia din urmă, la rândul lor, să prescrie reţeta electronică. "Nu eliberăm reţete pentru că nu este sistemul complet. Avem imprimantă şi ce trebuie, dar nu ştiu... nu sunt medicii instruiţi",a spus o asistentă din ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judeţean Constanţa. Un alt medic a declarat, neoficial, faptul că pacienţii primesc scrisori medicale cu care se prezintă la medicii de familie pentru reţetă. Numai că, buna lor credinţă ar putea să le creeze probleme colegilor cu cabinete individuale, şi asta pentru că, potrivit legii, medicii de familie nu au voie, cel puţin o lună de la externarea pacientului, să prescrie reţeta electronică prin scrisoarea medicală. Cadrele medicale dispun de toate dotările necesare pentru noul program, mai puţin de instruire. "Am văzut şi am auzit de la colegii mei că există această problemă. Nu ştiu de ce nu aplică acest program. Cred că nu sunt suficiente informaţii. Ei trebuie instruiţi, să ştie exact ce trebuie să facă, cum să folosească semnătura electronică. Pentru noi este o problemă. Pentru că medicii trimit scrisori medicale medicilor de familie, însă, conform legii, ei nu au voie, timp de o lună de la extrenare, să prescrie reţetele electronice. Am discutat acest lucru în ultima şedinţă din decembrie. Dacă va fi nevoie, vom discuta din nou şi vom vorbi cu managerii de spitale să găsească soluţii", a spus dr. Laura Condur, şefa medicilor de familie din Constanţa. Managerul spitalului, Dănuţ Căpăţână spune că medicii de spital şi Ambulatoriu folosesc reţeta electronică, fără probleme. "Se eliberează reţete electronice. Avem calculatoare, tot ce trebuie", a spus Căpăţână. Tot managerul spitalului ne-a chestionat dacă noi am întâmpinat probleme în obţinerea unei reţete, insinuând că expunem o falsă problemă. Ei bine, da, chiar în cursul zilei de ieri! În plus, în afară de cazul particular care vizează reprezentanţi ai cotidianului "Replica", mai menţionăm că situaţia a fost confirmată, aşa cum arătam şi mai sus, şi de alţi medici, de la secţii diferite. Totodată, îi transmitem managerului Căpăţână că nu dorim să îl denigrăm cu acest articol, ci doar să îi atragem atenţia că mai sunt lucruri de pus la punct, iar el este în măsură să rezolve problemele.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218