REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Carnavalul din Mamaia are binecuvântarea Arhiepiscopului Tomisului: "Este de fapt o propovăduire"

Carnavalul din Mamaia are binecuvântarea Arhiepiscopului Tomisului: "Este de fapt o propovăduire"

Replica API 1 august 2014 | 00:00 855

IPS Teodosie a primit asigurări că scena cu Ştefan cel Mare va fi cuviincioasă

IPS Teodosie a primit asigurări că scena cu Ştefan cel Mare va fi cuviincioasă

Uneori fără să îşi dea seama, alteori intenţionat, multe personalităţi "cad în păcat", punând Biserica Ortodoxă Română (BOR) într-o lumină proastă. La Constanţa, miza este atragerea turiştilor pe litoral! În postul Sfintei Marii, primarul Radu Mazăre va deveni domnitorul Ştefan cel Mare. Cunoscut ca apărător al creştinătăţii, Ştefan cel Mare a fost domnitor al Moldovei între anii 1457-1504. Sfântul Sinod al BOR a decis să-l canonizeze la 20 iunie 1992, fiind sărbătorit la 2 iulie.

Cititorii Cotidianului "Replica" de Constanţa ne-au semnalat faptul că "este mare păcat să maimuţăreşti un sfânt", considerând că Biserica este datoare să reacţioneze în acest caz. "Cum să se deghizeze primarul în Sfântul Ştefan cel Mare?", ne-a întrebat un constănţean. Cu sau fără această "dilemă", evenimentul de sâmbătă este bătut în cuie: primarul Constanţei a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că, pe 2 august, începând cu ora 20:30, în Piaţa Cazino din Mamaia, va deveni Ştefan cel Mare. "Costume spectaculoase, o echipă unică de actori, acrobaţi şi tinere superbe, într-un spectacol de proporţii care va transpune pe scenă istoria celui mai cunoscut domnitor al Moldovei. Invitate speciale ale evenimentului sunt reputatele interprete Irina Loghin şi Maria Cârneci", se arată în comunicatul de presă. "Cârcotaşii" consideră însă acţiunea o "blasfemie". Punerea în scenă a bătăliei de la Podul Înalt, cu Radu Mazăre în rolul lui Ştefan cel Mare a avut însă mai multe hopuri de trecut: iniţial, edilul a anunţat că rolul mamei domnitorului va fi jucat de Maia Morgenstern. Însă, marea artistă a refuzat. Situaţia s-a repetat şi în cazul Sofiei Vicoveanca. Ea nu a acceptat să fie Vrâncioaia. Cele două vor fi înlocuite de Irina Loghin şi Maria Cârneci.

Ce spune Arhiepiscopul Tomisului?

Biserica Ortodoxă spera ca acest spectacol să fie anulat. Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, având datoria de păstor să spună ce este bine din punct de vedere religios, a atras atenţia că aşa ceva nu este firesc, nu se cuvine, dar şi faptul că sfinţii nu pot fi puşi într-o situaţie de show, carnavalul respectiv fiind considerat drept un păcat. În urma unei discuţii cu primarul Constanţei, Radu Mazăre, edilul l-a asigurat pe Arhiepiscopul Tomisului că în scenariu nu va apărea nici o fată dezbrăcată. Prin urmare, Ierarhul Tomisului şi-a schimbat opinia inţială şi este de părere că, dacă va fi respectată toată acurateţea bunei-cuviinţe, putem vorbi de propovăduire. "Am vorbit cu primarul şi îmi trimite scenariul. M-a lămurit că este absolut cuviincios. Nu apare nici o fată dezbrăcată. Este la cererea multora, să pună şi un erou român. El întotdeauna a apărat Biserica (...). El crede în Dumnezeu. Mi-a spus că totul este cuviincios. Apare cu Daniil Sihastrul, cu mama lui Ştefan cel Mare, oşteni de la Podul Înalt. Exact cum a fost în film. Scenă cuviincioasă, istorică, cu costume tradiţionale din vremea aceea. Asta nu împietează cu nimic, decât că pune în evidenţă un eveniment. Aici nu este vorba de care alegorice", a declarat, pentru "Replica", Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Însă, primarul Radu Mazăre devine Ştefan cel Mare pe scena Fashiontv din Mamaia în cadrul unui carnaval, iar carele alegorice vor surprinde din nou turiştii prin decorurile lor impresionante şi fete despuiate. "S-o numi carnaval, dar dacă este pus un scenariu cuviincios, istoric şi respectând toată acurateţea bunei-cuviinţe, atunci este de fapt o propovăduire şi nu este nici o ridiculizare. Abia aştept scenariul", a declarat, ieri, Arhiepiscopul Tomisului.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367