REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.6° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
23.6° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Dacă tot am fost proşti, măcar să şi plătim pentru asta! Somnul din Parlament, recompensat prin pensii speciale

Dacă tot am fost proşti, măcar să şi plătim pentru asta! Somnul din Parlament, recompensat prin pensii speciale

Replica API 17 iunie 2015 | 23:18 223

Până la 1.000 de euro pe lună

Până la 1.000 de euro pe lună

Sursa foto: monitorulab.ro

Și-au luat Parlamentul înapoi! Aleșii neamului s-au gândit să mai împingă mâna în borcanul cu miere al bugetului și să-și decredibilizeze și-așa dizgrațioasa instituție, așa că, marți, au exprimat 303 voturi „pentru”, 124 „împotrivă” și două „abțineri” pentru pensiile cunoscute și ca speciale, de lux, nesimțite, pentru parlamentari. Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a stabilit că proiectul care introduce pensiile speciale pentru parlamentari a fost validat.

„Este normal să primească o recompensare a meritelor lor. Este o reparare a unei inegalități produsă de doamna Roberta Anastase!”, a spus în plen senatoarea Cristiana Anghel.

„După părerea mea, orice schimbare ar fi trebuit să privească următoarea legislatură, altfel dezbaterea noastră și scopul va genera sentimentul că votăm pentru propriile privilegii”, a spus deputatul Remus Cernea.

Liberalii au părăsit şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, fiind nemulţumiţi de proiectul de lege.

„Noi am votat împotrivă, sunt priorități mult mai importante în țara asta decât pensiile parlamentarilor. Apelul nostru către putere a fost acela de a amâna cel puțin acest subiect până când economia românească își permite să ridice nivelul de salarizare și nivelul pensiilor în mod unitar, nu așa preferențial către anumite categorii sociale. Eu cred că puterea are din ce în ce mai mari dificultăți în menținerea majorității și premierul Ponta, făcând o promisiune parlamentarilor puterii, vis-a-vis de acest proiect, a considerat că e mai important să păstreze majoritatea actuală decât să amâne un subiect atât de important”, a spus senatorul constănțean, Christian Gigi Chiru, pentru Replica.

Nici deputații opoziției nu au fost entuziasmați de propunerea social-democrată, precum constănțeanul Mihai Lupu.

„Eu am votat împotrivă, cred că prioritățile erau altele astăzi. Fără a fi populist, cred că ar trebui să rezolvăm alte priorități, vis-a-vis de Sănătate, Educație. Dar, ne supunem majorității. Nu pot să vorbesc în numele lor (PSD – n.r.), ei consideră care sunt prioritățile lor. Pentru noi sunt altele, de aceea am și cerut ca acest proiect de lege să fie retras de pe ordinea de zi. Nu s-a întâmplat”, ne-a spus Lupu.

„Cred că era ultimul subiect pe care trebuia să îl abordăm în această sesiune parlamentară. Considerăm că prin acest vot imaginea Parlamentului se decredibilizează. În loc să facem eforturi pentru a ne recăpăta o imagine corectă, cetățenii cu siguranță nu vor mai avea încredere într-un Parlament care își votează propriile interese. Considerăm că la fel de bine ar fi meritat și medicii și profesorii să primească indemnizații, pentru că au muncă cu responsabilitate. A fost adoptat un amendament prin care vor fi acordate aceste pensii din bugetul Camerei și Senatului. Ele vor fi acordate la cerere și sunt considerate indemnizații. Pentru ele se plătește CAS. Vă readuc aminte că, în 2010, au fost abrogate șapte categorii de pensii speciale, au rămas doar cele ale magistraților. Considerăm că nu este corect față de ceilalți cetățeni. Îmi doresc ca toată lumea să beneficieze de pensii mari. Majoritatea cetățenilor au muncit și au realizat stagii complete de cotizare contribuind la dezvoltarea societății românești”, a spus deputatul PNL, Claudia Boghicevici, pentru Replica.

Pentru ca proiectul de lege să treacă erau necesare 278 de voturi. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor, depusă la Camera Deputaţilor, avea semnăturile a 255 de deputaţi şi senatori, dar parlamentarii PNL, cu o excepţie, şi-au retras semnăturile. La şedinţă şi-au înregistrat prezența 404 parlamentari, de la care au lipsit atât președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, cât şi cel al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Fost parlamentar: „Să-și îndese pensia cel care a votat-o, unde vrea el!”

„Cuantumul indemnizației se acordă în limita a trei mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizației îl reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare”, se arată în proiectul de lege.

Alarmant este faptul că și foștii parlamentari intră în această categorie, așa că vorbim de aproximativ 700 de foști și actuali parlamentari, care vor produce un impact bugetar de aproape 600.000 de euro, lunar! Unul dintre aceștia este fostul senator de Ilfov, Iulian Urban. În legislatura 2008 - 2012, Urban a fost singurul parlamentar care a renunțat de bunăvoie la indemnizație.

„Nu sunt o povară pentru poporul român”, își motiva atunci Urban inițiativa. Iată că astăzi acesta ar putea beneficia, potrivit legii, de o pensie specială. Sau nu? Urban își păstrează discursul vulcanic la adresa PSD și a răbufnit: „Să își ia pensia și să și-o îndese unul din cei care au votat-o unde vrea el! Rusine să le fie! Vor pensie pentru că stau la serviciu 10 ore adunate pe săptămână? Dar, totul se întâmplă pentru că poporul îi iubește, că altfel nu ne putem explica cum pot să voteze asemenea specimene”, a spus Urban, pentru Replica.

Veniturile parlamentarilor care ies la pensie vor creşte cu cel puţin 1.200 de lei pentru cei care au avut un singur mandat. Pentru cei care au avut trei sau mai multe mandate, bonusul ajunge la 4.600 de lei.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369