REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Deţinuţii din Penitenciarul Galaţi, care au coordonat escrocheriile din Constanţa, primeau telefoane mobile cu drona!

Deţinuţii din Penitenciarul Galaţi, care au coordonat escrocheriile din Constanţa, primeau telefoane mobile cu drona!

Replica API 11 iunie 2015 | 23:37 574

Trei angajaţi, cercetaţi disciplinar: unul a demisionat

Trei angajaţi, cercetaţi disciplinar: unul a demisionat

EXCLUSIV

În urmă cu circa trei luni de zile, la Constanţa, era destructurată o reţea infracţională care acţiona prin metoda „Accidentul”, stabilindu-se că „afacerea” era coordonată de deţinuţi aflaţi în Penitenciarul Galaţi. Suspect a fost faptul că, în urma percheziţiilor din penitenciar, faptele penale continuau să fie înregistrate. Astfel, în urma unei solicitări, reporterii „Replica” de Constanţa au aflat metodele prin care dispozitivele erau introduse în închisoare, fiind vorba inclusiv de ceasuri - telefon, aceste acţiuni realizându-se inclusiv cu ajutorul dronelor. Totodată, menţionăm că trei gardieni au fost cercetaţi disciplinar, dintre care unul a demisionat.

Metoda „Accidentul”, cunoscută prin faptul că o persoană sună potenţiala victimă şi, dându-se drept avocat, procuror sau poliţist, o anunţă că un membru al familiei a produs un grav accident de circulaţie, fiind necesară o sumă de bani pentru ca totul să se rezolve. Mulţi constănţeni au picat în plasă, scoţând din buzunar bani frumoşi. Poliţiştii de la malul mării au demarat acţiuni de amploare, în colaborare cu oamenii legii din judeţele vecine, reuşind, pe 5 martie anul curent, prinderea în flagrant a mai multor suspecţi, în cartierul Tomis Nord. Este vorba de indivizi din Medgidia, Mihail Kogălniceanu, dar şi din alte judeţe, care nu au ocupaţii şi mai toţi sunt cunoscuţi cu antecedente penale. Au urmat percheziţii, infractorii ajungând după gratii. Totodată, menţionăm că implicaţi erau şi deţinuţi din Penitenciarul Galaţi. Ulterior, la începutul lunii aprilie, poliţiştii din Galaţi au descins la nouă adrese din oraş, dar şi în Penitenciarul Galaţi, acolo unde au fost depistaţi 3 deţinuţi. Este vorba despre Răzvan Şerban, zis Moşu, condamnat la şase ani pentru tâlhărie, Dănuţ Dumitru, condamnat la şapte ani pentru tentativă la omor şi Renato Lazăr. Acestora li se mai alăturaseră alte persoane, aflate în libertate, care mergeau la domiciliile victimelor pentru a ridica banii, reuşind, în perioada septembrie 2014 şi până în martie 2015, să producă un prejudiciu de 340.000 de lei. Însă, în ciuda acţiunilor oamenilor legii, pe 19 aprilie, în Constanţa, un fost poliţist prindea o tânără de 18 ani, care venise pentru a ridica banii în urma unei discuţii telefonice, fiind vorba de acelaşi mod de acţiune, respectiv „Accidentul”. Atunci s-a stabilit că ea era coordonată de acelaşi deţinut de la Galaţi, zis „Moşul”.

La mare căutare sunt gadgeturile „ceas - telefon” sau obiecte plasate cu dronele

Prin urmare, totul pleca din respectivul penitenciar, stabilindu-se că, practic, „creierul” se afla acolo. Aşadar, cum erau introduse dispozitivele în închisoare şi despre ce anume vorbim? În urma unei solicitări, reprezentanţii Penitenciarului Galaţi au făcut lumină, specificând că erau intoduse prin mai multe metode, precum prin disimularea obiectelor interzise în diverse alimente, obiecte vestimentare sau de altă natură transmise cu ocazia acordării dreptului la pachet, prin aruncarea obiectelor interzise peste gardul împrejmuitor al unităţii, prin disimularea obiectelor interzise în autovehiculele care intră în unitate, prin disimularea obiectelor interzise în bagajele persoanelor care au acces în interiorul unităţii, în vestimentaţia purtată de aceştia, sau chiar asupra acestora (exemplu Ceasul - telefon) sau chiar prin survolarea spaţiului aerian de deasupra penitenciarului cu ajutorul unor drone, comandate de la distanţă, ce transportă obiecte interzise şi plasarea acestor obiecte în anumite zone din interiorul penitenciarului. „Confecţionarea, deţinerea, utilizarea de telefoane mobile constituie abatere disciplinară conform art. 82 lit. J din Legea 254/2013. Persoanele condamanate care săvârşesc astfel de abateri sunt sancţionate de către comisia de disciplină constituită la nivelul penitenciarului, cu una din sancţiunile disciplinare prevăzute la art 101, alin. (1) din Legea 254/2013. Totodată, în toate cazurile în care în interiorul penitenciarului sunt descoperite telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de internet, medii de stocare a datelor, administraţia penitenciarului procedează la sesizarea organelor de cercetare penală”, au spus reprezentanţii Penitenciarului Galaţi.

S-au luat măsuri: penitenciarul, dotat cu aparate cu raze X

Pentru prevenirea acestor evenimente, penitenciarul în cauză susţine că a luat mai multe măsuri, precum: intensificarea percheziţiilor şi controalelor inopinate, dotarea penitenciarului cu diverse dispozitive de semnalizare, detectare a obiectelor metalice (palete detectoare de metale, porţi detectoare de metale, aparat raze X), montarea unor plase metalice suplimentare la ferestrele camerelor de deţinere, limitarea accesului autovehiculelor în sectorul de detenţie, crearea unui filtru suplimentar de control la accesul în corpul de detenţie (corpul unde sunt cazate persoanele condamnate), implementarea unui plan de prevenire a introducerii de telefoane mobile în penitenciar, montarea de sisteme de supraveghere video în anumite zone din interiorul unităţii.

Deţinuţii aveau chiar şi modem de internet şi dispozitive de stocare a datelor: un angajat a demisionat pe timpul cercetării disciplinare

Din anul 2014 şi până în prezent, spun reprezentanţii Penitenciarului Galaţi, au fost sancţionaţi disciplinar cu privire la introducerea de obiecte interzise (telefoane mobile, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de internet, medii de stocare a datelor) în spaţiul de deţinere, 3 angajaţi ai Penitenciarului Galaţi. „Facem menţiunea că, un angajat pentru care s-a declanşat procedura disciplinară a demisionat pe durata cercetărilor. Conform art. 185 din Legea 254/2013, introducerea, în mod ilicit, de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de internet, medii de stocare a datelor şi alcool într-un penitenciar, centru de reţinere şi arestare preventivă, centru de arestare preventivă, centru educativ şi centru de detenţie, în scopul folosirii lor de către deţinuţi, constituie infracţiune. În toate situaţiile în care se constată nerespectarea art. 185 prevăzut de Legea 254/2013, administraţia locului de deţinere sesizează organele de cercetare penală şi pune la dispoziţia acestora toate materialele probatorii de care dispune, pentru a putea fi trasă la răspundere penală persoana care se face vinovată de săvârşirea acestei infracţiuni. Totodată, menţionăm că, în conformitate cu art. 64 prevăzut de Legea 293/2004, funcţionarii publici cu statut special sunt destituiţi din funcţiile pe care le deţin în situaţia în care au fost condamnaţi prin hotărâre judecătorească definitivă pentru săvârşirea unei infracţiuni sau dacă s-a dispus amânarea aplicării pedepsei cu privire la aceştia”, au menţionat aceştia în răspunsul solicitării.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367