REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Directorul Portului Constanţa, cel mai sărac din şefii APC. Afacerile lui Ionescu cu un fost ministru de Finanţe şi un milionar de top

Directorul Portului Constanţa, cel mai sărac din şefii APC. Afacerile lui Ionescu cu un fost ministru de Finanţe şi un milionar de top

Replica API 21 octombrie 2013 | 00:00 946

În timp ce fostul director general Băluţ s-a îmbogăţit cu peste 2 miliarde,

În timp ce fostul director general Băluţ s-a îmbogăţit cu peste 2 miliarde,

Valeriu Nicolae Ionescu, directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, este, potrivit declaraţiei sale de avere, cel mai puţin avut dintre toţi şefii portuari. Astfel, în timp ce adjunctul său, Decebal Şerban, are câteva zeci de hectare de teren în Constanţa şi Dâmboviţa, iar veniturile sale pe 2012 au depăşit 150.000 de lei, iar fostul director general Lucian Băluţ s-a îmbogăţit numai în 2013 cu peste 200.000 lei, Ionescu nu are nici măcar un leu în conturi şi singurele sale venituri vin de la angajatorii săi şi tranzacţii bursiere. Cu toate acestea, actualul şef al APC a condus şi încă mai administrează afaceri de zeci de milioane de euro. Printre partenerii săi de business s-au aflat, la un moment dat, un ministru PDL al Finanţelor, dar şi unul dintre cei mai controversaţi milionari de top ai României.

În vârstă de 61 de ani, Valeriu Ionescu nu are nici un teren sau maşină în proprietate, singurele sale bunuri fiind două apartamente din Bucureşti, în timp ce marea sa pasiune pare a fi chiar "marinăritul", şeful portului fiind unul din membrii echipajului "Alexandra Yachting", cu care participă la diverse competiţii de profil. Directorul general al APC deţine, în schimb, 95% din Valeriu Ionescu şi Asociaţii SRL şi 40% din Focus Management Consultanţă şi Servicii SRL, două firme de consultanţă care împart acelaşi sediu din Bucureşti. În prima societate, Ionescu o are ca asociată pe Cătălina Barbu, de 47 de ani, în timp ce Focus Management este o afacere de familie, pe care o împarte cu fiica sa, Ruxandra Emilia, de 27 de ani şi fiul său, Valeriu Cosmin, de 25 de ani. Din cele două firme, doar prima aduce bani- 1.153.958 lei cifră de afaceri în 2012 şi un profit net de 51.303 lei, cu 2 angajaţi- în timp ce businessul familial se află în conservare, fără activitate declarată în ultimii ani. În 2012, Valeriu Ionescu a câştigat 10.584 lei ca director al firmei care-i poartă numele, 37.019 lei ca administrator al cunoscutului dezvoltator imobiliar Impact Developer & Contractor SA, în timp ce funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie de la APC i-a adus doar 96 lei. La salarii, se mai adaugă 47.837,76 lei din tranzacţii bursiere. Cu toate acestea, Valeriu Ionescu a condus afaceri de zeci de milioane de euro, ocupând, de-a lungul timpului, funcţii de conducere în companii precum Orange, Astral şi Luxten. În 2004, actualul şef al administraţiei portuare a fondat Focus Sat, prima platformă de televiziune digitală (DTH) din România, preluată integral de UPC, în aprilie 2006. La Focus Sat, Valeriu Ionescu a fost asociat cu câteva nume foarte importante din businessul şi politicul românesc. Astfel, pe lângă Cristinel Pompiliu Popa, de 54 de ani, care mai deţine Mooz TV şi Adrian Antonio Cojocaru, de 39 de ani, implicat la TV City, în acţionariatul Focus Sat se mai aflau Bogdan Alexandru Drăgoi, de 33 de ani şi Cristian Ionel Burci, de 48 de ani.

Asociaţii lui Ionescu: un important lider PDL din anturajul lui Videanu şi un apropiat al PSD

Bogdan Alexandru Drăgoi este nimeni altul decât ministrul Finanţelor din Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu, funcţie în care a acces din postura de secretar de stat la acelaşi minister. Membru PDL, Bogdan Alexandru Drăgoi a mai fost secretar de stat la Finanţe şi în mandatul lui Sebastian Vlădescu, consilier personal al Ancăi Boagiu, pe când lidera PDL era ministrul Integrării Europene, dar şi director general al departamentului economic din Primăria Capitalei, în mandatul lui Adriean Videanu. Asociatul pedelist al actualului şef al Portului Constanţa este fiul lui Dan Drăgoi, unul dintre cei mai discreţi milionari din România, un apropiat al lui Videanu. De altfel, cele două familii, Drăgoi şi Videanu, au fost surprinse petrecându-şi vacanţele împreună, în special pe Coasta de Azur. Celălalt celebru asociat al lui Valeriu Ionescu este Cristian Burci, unul dintre cei mai bogaţi dar şi mai controversaţi oameni de afaceri din România. Considerat un apropiat al PSD (a fost audiat, anul acesta, alături de Viorel Hrebenciuc în dosarul "Mita la PSD"), Burci este patronul cotidianului "Adevărul", a înfiinţat prima agenţie de publicitate din România, Graffiti BBDO, postul de televiziune Prima TV şi radiourile Kiss FM şi Star FM (toate trei vândute în 2005 cu 30 milioane de euro) şi controlează fabricantul de vagoane Astra, transportatorul feroviar Servtrans, şantierul naval Severtrans etc. Cei cinci fondatori ai Focus TV şi-au cedat acţiunile gigantului UPC în două tranşe: în mai 2005, ocazie cu care Valeriu Ionescu a încasat 60.000 de euro pentru un pachet de 1,91% din acţiuni şi în aprilie 2006, când actualul director general al APC a mai primit 1.153.958 de lei.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367