REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

DNA Constanţa mai dă o lovitură în dosarele APIA

DNA Constanţa mai dă o lovitură în dosarele APIA

Replica API 26 august 2015 | 00:00 685

Vlad Niculescu, trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie

Vlad Niculescu, trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie

Procurorii DNA Constanţa au continuat „săpăturile” în cazul înşelăciunilor prin fonduri europene. În decembrie 2014 erau trimise în judecată mai multe persoane, între care şi Alexandru Răzvan Ionescu, consilier superior în cadrul APIA- Centrul judeţean Constanţa, fiind vorba despre falsificare de documente şi o reală “caracatiţă” care avea scopul de a fura bani din fondurile europene. Iată că la aproape 7 luni de zile, trimis în judecată a fost şi Vlad Niculescu, dar într-un dosar separat.

Potrivit procurorilor DNA, în sarcina lui Vlad Niculescu s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de fals materiale în înscrisuri oficiale (trei fapte), complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi complicitate la înşelăciune. Mai exact, în cursul anului 2013, în contextul comiterii de către mai multe persoane a unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, inculpatul Niculescu a falsificat prin contrafacerea scrierii un număr de trei documente, atribuite unei persoane cu statut social modest, din care rezulta că aceasta din urmă exploata teren în judeţul Constanţa.

Aceste acte au fost înmânate ulterior lui Ionescu Răzvan Alexandru, la acea dată consilier superior în cadrul APIA - Centrul judeţean Constanţa, care le-a folosit mai departe pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Mai exact, fondurile europene au fost obţinute ilegal pentru o suprafaţă de 43 de hectare de păşune din comuna Cogealac. Dosarele falsificate care au fost aprobate de APIA aveau inclusiv ştampila şi semnăturile unor oficiali din Primăria Cogealac.

În decembrie au fost trimişi în judecată Răzvan Alexandru Ionescu, consilier superior în cadrul APIA - Centrul judeţean Constanţa, Ionuţ Valentin Mihai, funcţionar public în cadrul APIA - Centrul Local Hârşova, Marian Vrânceanu, secretar al comunei Ciobanu, Adrian şi Claudiu Iacobescu. În cursul anului 2012, inculpaţii Răzvan Alexandru Ionescu, Adrian Iacobescu şi Claudiu Iacobescu au constituit un grup infracţional organizat cu scopul comiterii mai multor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, dar şi de înşelăciune, grupare la care au aderat ulterior şi ceilalţi doi inculpaţi.

Gruparea a fost condusă de către Răzvan Alexandru Ionescu care, în virtutea funcţiei sale, deţinea informaţiile privind suprafeţele de teren pentru care se puteau solicita subvenţii, în sensul că nu fuseseră introduse la plată. Cei doi Iacobescu aveau sarcina de a racola persoane cu statut social modest care să fie folosite pentru formularea cererilor unice de plată, de a falsifica adeverinţele din care să rezulte că aceste persoane exploatau teren în judeţul Constanţa, dar şi de a retrage sumele de bani plătite în contul acestora.

În realitate, presupuşii fermieri erau persoane fără adăpost, provenite din centrele de plasament, racolate şi folosite de funcţionarul respectiv numai pentru a obţine ilegal fonduri, pe baza unor documente falsificate, în numele persoanelor respective, acte ce atestau că aceştia deţineau şi lucrau terenuri agricole. De asemenea, inculpatul Ionescu afla datele când în conturile falşilor fermieri erau virate subvenţiile de la bugetul de stat şi comunica aceste aspecte coinculpaţilor, pentru ca aceştia să poată retrage în numerar sumele respective.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614