REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

După ce ţiganii l-au ocupat abuziv, Consulatul onorific al Italiei a ajuns o cocină

După ce ţiganii l-au ocupat abuziv, Consulatul onorific al Italiei a ajuns o cocină

Replica API 16 august 2012 | 00:00 344

Clădire din "buricul" Constanţei, sub asediu

Clădire din "buricul" Constanţei, sub asediu

Anumiţi cetăţeni cu buletine de România au reuşit să ne facă, în anii trecuţi, de "băcănie" în Italia, dar nu numai, fapt care a condus la reacţii extreme ale locuitorilor din Peninsulă faţă de români în general. Italienii ar putea avea un nou motiv de repulsie faţă de români, mai exact faţă de o anumită categorie, în condiţiile în care clădirea fostului Consulat onorific al Italiei la Constanţa a fost ocupată, abuziv, de romi.

Clădirea în care a funcţionat consulatul - de pe Bulevardul Tomis numărul 132 -, şi care încă aparţine autorităţilor italiene, a devenit "sediul central" al romilor evacuaţi din Piaţa Chiliei, pervazurile geamurilor fiind acum folosite pe post de uscător. Clădirea, de altfel impozantă pe dinafară şi foarte primitoare pe interior, a devenit acum, un adevărat focar de infecţie. Gunoaiele strânse în camera de lângă intrarea în imobil fac aerul aproape irespirabil. Balustradă la scări? A rămas doar în amintiri, fiind probabil dusă la fier vechi. Înăuntru stau, în cele câteva camere, familii întregi de romi care, de bine, de rău, au învăţat să convieţuiască. Copii şi nou-născuţii stau într-o mizerie greu de descris, laolaltă cu gunoaie, materii fecale şi mucuri de ţigară stinse direct pe pardoseală. Dacă 2 dintre "chiriaşi" au înţeles faptul că stau abuziv şi că trebuie totuşi să păstreze curăţenia, restul se pare că au uitat că sunt totuşi oameni. Cei 20 de romi par a nu avea nici o problemă cu starea precară în care au adus clădirea şi cu modul de trai pe care au ales să-l ducă. " În altă parte unde să stăm?", au întrebat aceştia la unison.

"Aşteptăm să ne mutăm în locuinţele sociale date de Primărie!"

În clădirea din spate, care pare să fi fost la un moment dat bucătăria consulatului, se află mutată o familie de romi formată din 3 adulţi şi 2 copii. În curând vor fi trei copii, având în vedere faptul că una din femei este însărcinată. "Trebuie să nască luna asta. Nu avem ce să facem sau unde să ne ducem", a declarat soacra acesteia. Chiar dacă în corpul secundar era cu o idee mai curat decât în cel principal, mirosul care vine de la etaj nu e uşor de suportat, din cauza fecalelor. "Avem dosar depus la Primărie pentru locuinţele acelea sociale şi am fost înscrişi pe lista de urgenţe pentru că o avem şi pe fata asta însărcinată", a mai relatat "mama-soacră", plină de speranţă. Într-adevăr, disperarea li se putea citi pe feţe, dar faptul că au intrat abuziv într-o clădire care nici măcar nu aparţine statului român, ci a statului italian, nu schimbă cu nimic situaţia. "Facem şi noi cât putem curăţenie. Mai curat de atât nu poate să fie", a spus tânăra însărcinată, care îşi ţinea de mână băieţelul de aproximativ 3 ani. Copilul zâmbea, la fel şi fetiţa în vârstă de 5 ani a familiei.

"Problema nu o constituie cei din corpul secundar, ci romii din corpul principal al clădirii"

Plimbarea în clădire ne-a fost asigurată de către administratorul Asociaţiei de Proprietari de pe Bulevardul Tomis, numărul 132, Eugen Agache. Acesta s-a arătat foarte deranjat de întreaga situaţie creată de prezenţa romilor. "Eu sunt alarmat pentru că, în imediata mea vecinătate, sunt aceste persoane care au decopertat tot, au rupt şi pot, fără să se chinuie prea mult, să-mi intre în casă pe geam. Dacă folosesc butelii sau alte improvizaţii poate să fie situaţie de incendiu. Am ajuns să nu mai pot să dorm noaptea din cauza grijilor", a declarat acesta pentru "Replica". Tot el ne spune că situaţia este una foarte complicată. Clădirea, învecinată cu asociaţia mai-sus amintită ar aparţine statului italian, din spusele administratorului care a discutat şi cu Viceconsulul Onorific al Italiei, Adrian Bavaru, iar instituţiile abilitate pentru a rezolva această problemă nu pot interveni tocmai din această cauză. "Am depus sesizare la Enel Constanţa. Îţi zic şi numărul ei. Numărul este 55/017. Deşi am depus-o de când am sesizat faptul că s-au branşat ilegal la panoul electric al blocului, nu au venit decât să scoată firul, fără să ne pună în contact cu Poliţia sau Jandarmeria pentru a-i scoate afară. Am intrat în discuţii şi cu Viceconsulul Onorific, Adrian Bavaru, iar acesta a înaintat o plângere către Secţia 3 de Poliţie. Înaintată a fost şi înaintată o să rămână. Au spus că nu au ce face în legătură cu situaţia noastră", mai susţine Eugen Agache. Clădirea ar putea fi dată spre folosinţă, pe o perioadă determinată de timp, unei asociaţii culturale sau unui O.N.G, dar nimeni nu vrea, întrucât reparaţiile la clădire l-ar ajunge pe noul chiriaş undeva aproape de ordinul zecilor de mii de euro. "Clădirea a fost dată spre folosinţă statului italian de vechiul proprietar cu o singură condiţie: ca statul italian să nu vândă clădirea niciodată, iar dacă o înstrăinează, să fie pe o perioadă bine determinată de timp", a ţinut să mai menţioneze Eugen Agache.

Vom reveni.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614