REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Filaje şi interceptări: cum a fost posibil "carnagiul" cinegetic de pe fondurile de vânătoare din Constanţa şi Tulcea

Filaje şi interceptări: cum a fost posibil "carnagiul" cinegetic de pe fondurile de vânătoare din Constanţa şi Tulcea

Replica API 11 noiembrie 2013 | 00:00 526

Cine aducea italienii şi ce bani s-au învârtit în această afacere

Cine aducea italienii şi ce bani s-au învârtit în această afacere

Luigi Sgobba, Dănuţ Vasile Miron, Daniele Quattrociochi, Giovanni Piatini, Aurelian Pană, Florin Popa, Gheorghe Dobre, Victor Olteanu, Lucian Ţăranu, Patricio Orzani, Camelia Munteanu (fostă Păsărică) şi Mihai Andrei Rizea au fost trimişi în judecată. Dosarul a fost înregistrat pe data de 8 noiembrie la Tribunalul Constanţa, primul termen fiind fixat pe data de 11 noiembrie. Cei enumeraţi mai sus sunt judecaţi pentru infracţiuni asimilate corupţiei, după ce au pus la cale un adevărat măcel cinegetic pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea. Reamintim că în luna octombrie a anului trecut au avut loc percheziţii la hotelul Yahoo Best din Cernavodă şi la hotelul Domneasca din Seimeni, fiind depistaţi 20 de italieni care se aflau la vânătoare în zonă. Pe lângă faptul că nu deţineau documente legale pentru activitatea desfăşurată, asupra vânătorilor italieni au fost găsite arme şi muniţie în cantităţi care nu au putut fi justificate. Interesant este cum anume au ajuns italienii să acţioneze, în grupuri organizate, pe teritoriul României: ei au fost invitaţi de Luigi Sgobba (acuzat în acest dosar de mai multe infracţiuni: nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, participaţie improprie la braconaj, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni etc.), alături de doi "locotenenţi" care procurau arme şi muniţii.

Evident, italienii nu ar fi putut bracona în Constanţa şi Tulcea fără ajutorul lui Vasile Dănuţ Miron, nimeni altul decât preşedintele Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Dănuţ Miron ar fi încasat mii de euro de la italianul Luigi Sgobba, pentru a satisface apetitul italienilor la vânătoare. Şeful AJVPS este acum judecat pentru abuzz în serviciu în formă calificată, participaţie improprie la evaziune fiscală, nerespectarea regimului aremlor şi muniţiilor, efectuarea fără drept a operaţiunilor cu arme şi muniţii, participaţie improprie la braconaj, participaţie improprie la eliberarea şi folosirea permiselor sau autorizaţiilor de vânătoare în alte condiţii decât cele prevăzute de lege, asociere la săvârşirea de infracţiuni.

Filmul evenimentelor: cum s-a ajuns la descinderile de la Cernavodă şi Seimeni

Turismul de braconaj pus la cale de italianul Sgobba a intrat în atenţia oamenilor legii în data de 26 septembrie 2012, când Direcţia Arme, Explozibili şi Substanţe Toxice din cadrul IGPR s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că italianul mai-sus menţionat organizează partide de vânătoare în judeţul Constanţa, în special pe fondurile de vânătoare gestionate de AJVPS. Conform informaţiilor ajunse în atenţia poliţiştilor, Sgobba punea la dispoziţia grupurilor de vânători italieni cantităţi mari de muniţie, procurată fără respectarea legii. Pentru a pune în practică "turismul cinegetic", Sgobba l-a cooptat în "echipă" pe Dănuţ Miron, preşedintele AJVPS, şi era ajutat de doi "locotenenţi" italieni - Daniele Quattrociochi şi Giovanni Platini. Pentru a avea dovezile că cei patru se ocupă de cele arătate-mai sus, indivizii au fost interceptaţi şi filaţi. Astfel, în data de 29 septembrie 2012, Luigi Sgobba a fost interceptat în timp ce stabilea cu o anume "Camelia" să se întâlnească în parcarea unui magazin din Bucureşti, pentru a cumpăra 7 mii de cartuşe. Oamenii legii au stabilit că este vorba despre Camelia Munteanu (fostă Păsărică), gestionar arme şi muniţii la SC Delta Serv Int SRL, firmă administrată de Patrizio Orzani. Activitatea de filaj a continuat, la data de 6 octombrie 2012 oamenii legii sesizând în parcarea hotelului Yahoo Best din Cernavodă (acolo unde erau cazaţi mai mulţi italieni -n.r.) o Dacia Papuc, din care şoferul a descărcat 3 colete sub forma unor puşti de vânătoare, pe care i le-a înmânat lui Sgobba. Patru zile mai târziu, oamenii legii au organizat şi percheziţii la hotelul Yahoo Best, precum şi la hotelul Domneasca din Seimeni, unde au găsit 20 de italieni veniţi la vânătoare, 30 de arme, peste 9 mii de cartuşe şi peste o mie de păsări (cele mai multe ciocârlii). Tot în luna octombrie, oamenii legii au verificat şi firma contactată de Sgobba pentru a face rost de muniţie - SC Delta Serv Int SRL, stabilind cu această ocazie că societatea este în lichidare judiciară şi că cea mai mare parte a muniţiei deţinută (necorespunzător) aparţine SC Sniper Arm SRL, o societate administrată tot de Patrizio Orzani.

Mii de euro, de la Sgobba pentru Miron

Însă, dincolo de braconaj, arme şi muniţie, dosarul instrumentat de procurori scoate în evidenţă şi alte aspecte, la fel de interesante, legate de Asociaţia Judeţeană de Vânătoare şi Pescuit Sportiv - o instituţie care ar trebui să vegheze la organizarea unor partide de vânătoare în condiţiile legii, respectiv la obţinerea unor venituri ca urmare a activităţilor legate de vânătoare şi pescuit. În schimb, directorul AJVPS, Dănuţ Miron, a acceptat ca italienii să braconeze, ba mai mult, a acordat scutiri la plata închirierii armelor de la asociaţie atunci când venea vorba despre Luigi Sgobba şi grupurile acestuia de vânători. De cealaltă parte, italianul Sgobba a declarat în faţa anchetatorilor că el i-a plătit mii de euro lui Miron, pentru ca acesta să le faciliteze accesul pe fondurile de vânătoare. Nu acelaşi lucru reiese şi din documentele asociaţiei; de altfel, Sgobba a precizat faptul că nu a primit facturi de la Miron în contul banilor. Din verificările efectuate de oamenii legii, a rezultat că Sgobba plătea zero euro pentru chiria armelor, în acest sens existând şi un proces verbal din data de 11.08.2011, act semnat de 7 membri din 9 ai Consiliului de Administraţie al AJVPS. Foarte interesant, însă membrii C.A. au precizat că ei nu îşi amintesc să fi aprobat vreodată această scutire, fapt consemnat şi de procurori în rechizitoriu. Ca prejudiciu rezultat din practica pusă la cale de preşedintele AJVPS (taxă - zero euro), s-a calculat că numai pentru 29 de zile au fost pierduţi peste 18 mii de euro. În afară de partidele de vânătoare de la Constanţa, oamenii legii au stabilit că italienii au vânat şi pe fondul de vânătoare "16 Făgăraşul Nou" din judeţul Tulcea. Italienii care au venit în România la braconaj, ca urmare a invitaţiei lansate de Sgobba, au achitat pentru sejurul "cinegetic" câte 350 de euro fiecare, ca avans, urmând ca la final să mai achite câte 950 de euro de persoană. La aceste sume se adăugau şi costurile cartuşelor folosite cu ocazia partidelor de vânătoare. Din păcate pentru Sgobba, descinderile l-au făcut să rateze ocazia de a-şi mai taxa conaţionalii. Aceştia au declarat în faţa procurorilor că nu ştiau că partidele de vânătoare erau organizate fără respectarea legii.

Alexandra ANTON

Citeşte şi:

LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218