REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Gafă a ISU, de Ziua Imnului! Foile cu versuri din „Deşteaptă-te, române!” lipite pe spatele colegilor

Gafă a ISU, de Ziua Imnului! Foile cu versuri din „Deşteaptă-te, române!” lipite pe spatele colegilor

Replica API 30 iulie 2015 | 00:40 725

Te doare mintea!

Te doare mintea!

Forţele Navale Române, alături de structuri reprezentative ale autorităţilor locale şi centrale, au participat miercuri la ceremonii militare organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Imnului Naţional, în diverse localităţi din judeţ.

La Constanţa, ceremonia a început la ora 10:00, în faţa Comandamentului Flotei, unde reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea au reuşit din nou să iasă în evidenţă printr-un gest deloc onorabil. Aceştia au demonstrat că nu cunosc versurile imnului de stat şi şi-au lipit foi pe spate, pentru a duce intonările la bun sfârşit. În această situaţie nu putem decât să-i aplaudăm pe cei din primul rând, pentru că nu au avut unde să lipească foile cu versurile imnului, aşa că au fost nevoiţi să le înveţe pe de rost, în cazul în care nu le ştiau până la ora ceremoniei. La încheierea festivităţii, reprezentanţii ISU au luat foile de pe spatele colegilor şi le-au vârât în buzunare, participând la defilarea de final. La ceremonia de la Comandamentul Flotei, la care a luat cuvântul şi prefectul Constanţei, Ion Constantin, au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai organizaţiilor neguvernamentale, militari din garnizoanele Forţelor Navale, veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere, grupuri de copii ş.a.m.d. „Imnul este un simbol al naţiunii noastre, care ne desăvârşeşte ca naţiune, este un îndemn pentru a ne îmbunătăţi viaţa şi le urez La Mulţi Ani românilor! Imnul ne deşteaptă în fiecare zi pe care o trăim!”, a spus prefectul Ion Constantin, pentru „Replica”. Ziua Naţională a Imnului a fost marcată şi la Medgidia, printr-o ceremonie la care au participat oficialităţile locale, primarul Marian Iordache şi viceprimarul Luminiţa Vlădescu, fanfara „Dan Spătaru” şi cadre militare din garnizoanele din Medgidia, precum şi cetăţeni ai municipiului.

Ziua Imnului Național se serbează în fiecare an la data de 29 iulie, începând cu anul 1998, când această zi a fost proclamată în mod oficial.

Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Național al României – „Deșteaptă-te române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848. La 29 iulie 1848, „Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic ''Un răsunet'' de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului '''Foaie pentru minte, inimă și literatură'', pe o melodie culeasă de Anton Pann.

Actualul imn de stat a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987, și în timpul Revoluției din decembrie 1989.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367