REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Iată ce afacerişti au câştigat luciile de apă scoase la licitaţie de Mitrea

Iată ce afacerişti au câştigat luciile de apă scoase la licitaţie de Mitrea

Replica API 21 februarie 2012 | 00:00 869

Stăpânii lacurilor

Stăpânii lacurilor

Mai mulţi oameni de afaceri au "uşurat" Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) de grija unor suprafeţe importante din luciul de apă al unor lacuri din judeţul Constanţa. Pe lista celor care au închiriat, pentru o perioadă de 10 ani, mii de metri pătraţi din cuveta lacurilor Techirghiol, Tăbăcăriei, Mangalia, cât şi suprafeţe din albia minoră a fluviului Dunărea, se numără afaceristul Alexandru Papadumitru, boss-ul de la Al Stom Company; Ştefan Tudor, consilier PDL în Limanu, Horia Culcescu, finul lui Gigi Becali şi proprietarul Ostrovit şi Leader International; constănţeanul Lucian Lazea, deţinătorul SC Argus SA; Dorin Popescu şi Luciana Leta, deţinătorii SC Lufadori Extract SRL, cât şi controversatul Ioan Ciocan, patronul SC Lescaci Com SRL, societate comercială care de-a lungul timpului a derulat mai multe afaceri cu statul, cele mai multe cu Apele Române.

Menţionăm faptul că Ioan Ciocan a efectuat şi lucrările de consolidare pentru faleza din Eforie Sud. O părticică de 1.635 mp din luciul de apă al lacului Tăbăcăriei îi revine în urma licitaţiei de la începutul lunii februarie a.c. şi firmei New Open Sector SA, societate ce îi are ca asociaţi pe Theodor Gheorghe Stoica şi societatea cipriotă Mandonina Trading Limited. Societatea ar uma să "pompeze" lunar în conturile instituţiei manageriată de Marian Mitrea suma de 2.970 de lei. "De-a lungul Dunării există pontoane, au fost diverse organizări de şantier, iar persoanele care foloseau de mai mulţi ani respectivele suprafeţe au venit la noi să le închirieze. Până acum nu a existat o legislaţie în acest sens, iar în momentul în care a apărut şi legea am organizat licitaţiile de închiriere. Contractele sunt încheiate pe o perioadă de 10 ani", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Cătălin Anton, repezentantul ABADL. Contractele pot fi reziliate numai în cazul în care nu sunt achitate taxele lunare sau dacă firmele respective aduc grave prejudicii mediului. "Nu se pot desfăşura orice activităţi acolo. Pe Lacul Techirghiol nu se poate face agrement nautic cu motor, pentru că este interzis prin lege. Teoretic, persoanele care au închiriat de la Apele Române suprefeţe mici pentru a amenaja ceva acolo, cu supravegherea noastră, sunt exact cele care îşi desfăşoară şi ocupă acum suprafaţa de lac sau albia minoră. Respectivele persoane fizice sau juridice pot amenaja pontoane, singura construcţie legală, autorizată. Pontonul nu se poate transforma într-o vilă, ar fi ilegal. Se construieşte la cel puţin 5 metri distanţă de malul lacului", susţin reprezentanţii ABADL. Aceştia mai spun că nu au fost închiriate toate zonele scoase la licitaţie: "Licitaţiile au fost făcute în funcţie de solicitări, pentru că nu sunt aşa de mulţi doritori, dar ce s-a solicitat aceea s-a primit în conformitate cu legislaţia aflată în vigoare. Dacă vor mai exista solicitări vom organiza şi alte licitaţii". Urmare a licitaţiei organizată de ABADL la începutul lunii februarie, instituţia ar urma să încaseze lunar de la firmele menţionate mai sus peste 33.000 de lei.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218