REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Încotro ne îndreptăm? Locuitorii din Tomis Nord nu mai merg la Poliţie când sunt victimele unor infracţiuni

Încotro ne îndreptăm? Locuitorii din Tomis Nord nu mai merg la Poliţie când sunt victimele unor infracţiuni

Replica API 29 septembrie 2015 | 00:00 330

Furturi pe raza Secţiei 2

Furturi pe raza Secţiei 2

Locuitorii cartierului Tomis Nord din municipiul Constanţa au ajuns la concluzia că nu mai are rost să sesizeze Poliţia atunci când sunt victimele unor infracţiuni, mai ales când cei vinovaţi sunt minori. De ce? „Pentru că legea e de partea lor”, au spus oamenii. În schimb, poliţiştii recomandă să se facă sesizări de îndată, în caz contrar fapta nu există. Spre exemplu, săptămâna trecută a fost spart un apartament situat în blocul U4, iar luni, 28 septembrie, ziua, în amiaza mare, au fost furate grilajele proiectoarelor unui autoturism. Victimele susţin că infractorii sunt minori şi că s-au săturat să piardă timpul cu declaraţii pentru că, oricum, totul este în zadar.

Situaţia din cartierul Tomis Nord nu mai este una nouă. Autoturismele sunt printre „obiectivele” preferate ale hoţilor, locuitorii menţionând că deja s-au obişnuit să găsească furtunul de la rezervor tăiat, ştergătoare lipsă sau bunuri din interior. Desprins din acest context este şi un caz din 2013. Pentru a evita astfel de evenimente nefericite, un locuitor al blocului U4, situat pe strada Suceava, a montat o cameră de supraveghere care avea în raza sa parcarea. Oamenii au fost tare fericiţi, spunând la acea dată că şi maşinile lor vor fi oarecum în siguranţă. Numai că, peste câteva zile, a dispărut şi camera de supraveghere. Şi, de atunci, acţiunile au tot continuat.

Poliţiştii au acţionat la sesizările depuse, însă, de multe ori, şi ei au fost neputinicioşi în faţa legii, mai ales dacă făptaşii nu au împlinit 14 ani. Dar acest lucru nu trebuie să le facă pe victime să dea înapoi şi să nu mai sesizeze organele abilitate. Chiar dacă lucrurile sunt mai complicate, cert este că acei infractori vor împlini odată şi 14 ani şi 16, dar şi 18, iar faptele lor penale nu vor fi trecute cu vederea. Spre exemplu, un eveniment desprins din secţiunea „râsul - plânsul” s-a petrecut săptămâna trecută, tot în blocul U4 de pe strada Suceava. Proprietara unui apartament situat la parter a ieşit pentru a conduce nişte persoane, lipsind câteva minute.

Când s-a întors în casă, a rămas stupefiată: lucrurile erau răvăşite şi lipseau câteva bunuri. Însă, fericită că ai ei copii nu păţit nimic, aceştia aflându-se într-o cameră a apartamentului în momentul în care hoţii au pătruns, probabil că nu a mai depus plângere, după cum au precizat vecinii. Şi faptele infracţionale nu se opresc aici. Luni, 28 septembrie, un constănţean a mers în vizită în zona respectivă, lăsându-şi autoturismul marca Volkswagen, parcat pe strada Suceava. „Era 10.30 când am încuiat maşina. Am revenit pe la 13.00. Când mergeam înspre autoturism am observat ceva la bara din faţă şi chiar mă gândeam când am lovit-o. M-am apropiat şi am observat că, de fapt, lipseau ambele grilaje de la proiectoare”, a spus păgubitul, care a menţionat că le-a şi înlocuit, costurile fiind de 50 de lei.

„Nu am fost la Poliţie. Pierd foarte mult timp pe acolo şi ştiu că nu se face nimic. Prejudiciul este mic şi va fi cercetat în libertate. Dacă e minor… ce să mai zic. Nu are rost”, a mai spus acesta. Şi cam la această concluzie au ajuns cam toţi locuitorii. „Nu cred că a depus plângere nici femeia cu apartamentul. Nu i-au furat cine ştie ce şi oricum infractorii nu păţesc nimic pentru că sunt minori cu siguranţă. Păi minorii fură pe aici. Dacă mergem la Poliţie, pierdem doar timpul pentru că legea e cum e. Şi, sincer să fiu, nici aceştia nu-şi prea dau silinţa”, au spus locuitorii din zonă.

Ce spun oamenii legii despre furturi şi despre sesizări

Că legea este oarecum de partea minorilor nu poate fi contestat, motiv pentru care aceştia pot fi folosiţi ca paravan de infractorii majori. Astfel, orice sesizare din partea persoanelor vătămate pot ajuta poliţiştii în anchete, se pot destructura grupări infracţionale. De precizat ete şi faptul că minorii nu au răspundere penală până la vârsta de 14 ani.

De la această vârstă, însă, până la împlinirea a 16 ani, ei răspund penal dacă se constată că au avut discernământ în momentul comiterii faptei, adică dacă au ştiut că fac un lucru rău, nepermis, şi şi-au dat seama de consecinţele lui. Aici intervine şi gravitatea faptei, cât şi alte elemente, ceea ce-i obligă pe oamenii legii, de multe ori, să-i cerceteze în libertate, e adevărat. Însă, nu trebuie să omitem faptul că aceştia vor împlini şi vârsta de 18 ani, iar faptele lor vor rămâne înregistrate şi vor răspunde pentru ele.

Prin urmare, oamenii legii îi sfătuiesc pe constănţeni să sesizeze Poliţia de îndată sau numărul unic de urgenţă 112, dacă sunt victimele unor infracţiuni. În caz contrar, fapta nu există şi se încurajează sfera infracţională. Trebuie să uităm de lucrul: „nu au furat mare lucru” sau „oricum nu păţesc nimic”, pentru că faptele lor se adună şi când vor împlini vârsta necesară, infractorii vor plăti pentru faptele sale. În plus, odată reclamaţi la Poliţie, hoţii intră în atenţia organelor de anchetă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218