REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

ÎNGRIJORĂTOR! „Peripeţiile” tâlharilor din Constanţa şi de ce aleg să fie infractori

ÎNGRIJORĂTOR! „Peripeţiile” tâlharilor din Constanţa şi de ce aleg să fie infractori

Replica API 18 august 2016 | 00:26 198

Poliţiştii au făcut profilul!

Poliţiştii au făcut profilul!

Uneori îi recunoaştem în mulţime şi automat ne ferim genţile. Alteori nu băgăm de seamă şi ne trezim acostaţi, agresaţi şi cu bunuri lipsă. Este vorba despre tâlharii de la malul mării, care acţionează în miezul zilei, oriunde şi oricum. Oamenii legii au întocmit profilul aşa-zisului tâlhar, care ne evidenţiază crunta realitate: minorii lăsaţi de izbelişte devin infractori. Neşcolarizaţi, lăsaţi de capul lor şi oarecum cu legea de partea lor, cei până în 18 ani „toacă” tot ce prind. Cazuri au fost multe la malul mării, unul dintre ele fiind legat de recidivistul Ismail Gucsel, care a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Române, cam toţi autorii acestor infracţiuni sunt tineri cu vârsta până în 25 de ani, fără ocupaţie şi cu un nivel de şcolarizare redus. Circa 70% din autori au cel mult studii gimnaziale. Şi aici pot fi încadraţi mulţi dintre tâlharii care acţionează în Constanţa. Spre exemplu, Ozcan Murat, minor, fără şcoală, care „bântuia” străzile, a ajuns în atenţia oamenilor legii în iulie 2015, fiind suspectat de comiterea a patru tâlhării. Acesta pândea momentul, alegând să tâlhărească minori, cărora le fura telefoanele, însă nu înainte de a-i ameninţa cu un cuţit! Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, Ozcan a acţionat pe 26 iunie 2015, în jurul orelor 23.00, pe strada Barbu Ştefănescu Delavrancea din municipiu. Individul a acostat o persoană în vârstă de 15 ani, pe care a ameninţat-o cu un cuţit chiar în dreptul blocului 35 B, scara B. După aceea, a deposedat victima de un telefon mobil marca Samsung S III Neo, cauzând un prejudiciu de 1.000 lei. O altă faptă, trasă la xerox am putea spune, s-a petrecut pe 27 iunie, în jurul orelor 18.00, pe bulevardul Tomis, în dreptul blocului TS 13A. Aici, victimă a fost un minor de 16 ani, care a rămas fără un telefon mobil marca Samsung Galaxy şi un portofel ce conţinea suma de 170 lei şi două carduri bancare, prejudiciul fiind de 1.800 lei. Pe 7 iulie, Ozcan Murat a tăbărât pe o altă persoană, în vârstă de 17 ani, pe strada Zmeurei. Era în jur de ora 21.00, când victima s-a trezit ameninţată cu un cuţit şi a rămas fără un telefon mobil marca Phillips I 908 şi suma de 2 lei, prejudiciul ridicându-se la 1.200 lei. Ultima sa “lovitură” a fost dată pe 7 iulie, în jurul orelor 16.30, când atenţia i-a fost îndreptată către un minor de 14 ani, aflat pe plaja din staţiunea Mamaia. La fel, l-a ameninţat, dar l-a şi lovit, după care i-a furat un telefon mobil marca Iphone 6 Gold, cauzând un prejudiciu de 3.300 lei.

Găşti de minori au terorizat Constanţa şi Medgidia: de la furturi, la tâlhării şi invers

Dacă uneori acţionează pe cont propriu, sunt cazuri în care vorbim despre găşti, coordonate chiar de către o persoană majoră. După cum bine se poate observa, la înaintare sunt băgaţi minorii întrucât legea este de partea lor. Însă, nimic nu este bătut în cuie şi sunt înregistrate şi cazuri în care infractorii acţionează pentru că deja şi-au făcut un stil de viaţă din asta şi nu mai au nevoie de coordonare. Aici îi amintim pe puştii din Medgidia, care pur şi simplu au terorizat localnicii. Vreo 5 la număr au dat vreo 30 de lovituri în câteva luni.

Au fost prinși, eliberați, iar prinși și tot așa, până când unii dintre ei au împlinit 16 ani și legea a devenit mai aspră. Spre exemplu, Răzvan Adrian Șeitan a terorizat locuitorii din Medgidia încă de dinainte de a împlini 14 ani. Acesta a fost, la acel moment, suspectat de comiterea a peste 10 fapte infracționale însă a fost cercetat în libertate. Potrivit oamenilor legii, în ultima perioadă (finele anului 2015), Răzvan a participat la 5 furturi din locuințe și autoturisme. Ulterior, în seara 1 decembrie, acesta a pătruns în curtea unei femei pentru a sustrage bunuri însă a fost surprins de proprietară. Aceasta a ieșit pentru a-l goni, dar minorul a lovit-o cu o lopată peste mână. Femeia a suferit o fractură. Printre "partenerii" lui se aflau și Memet Orhan, Osman Maxon şi Amiş Ialcin, toţi cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani. Unii dintre ei au spart locuinţe şi în municipiul Constanţa, în zone precum Kilometrul 5, dar de fiecare dată au scăpat după o noapte de reţinere sau poate câteva zile de arest, tocmai pentru că nu au răspundere penală până la vârsta de 14 ani. De la această vârstă, însă, până la împlinirea a 16 ani, ei răspund penal dacă se constată că au avut discernământ în momentul comiterii faptei, adică dacă au ştiut că fac un lucru rău, nepermis, şi şi-au dat seama de consecinţele lui. Aici intervine şi gravitatea faptei, cât şi alte elemente, ceea ce-i obligă pe oamenii legii, de multe ori, să-i cerceteze în libertate. Prin urmare, poliţiştii îi prind dar sunt obligaţi să le dea drumul pentru că aşa prevede legea. De asemenea, ei au fost cercetați și pentru mai multe tâlhării comise și în municipiu. "Referitor la relaţia victimă – autor, marea majoritatea a agresorilor nu îşi cunoscuseră victima înainte de infracţiune. Se comit în zone aglomerate, pe stradă sau în parcuri, însă sunt vizate și spatiile comune ale imobilelor (scara blocului, lift), iar uneori chiar locuințele. Victimele sunt de regulă femei, copii sau persoane în vârstă, însă și bărbați în stare de ebrietate", au mai spus oamenii legii.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367