REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Judecătorul Danileţ de la CSM a ţinut ore de educaţie juridică pentru elevii constănţeni

Judecătorul Danileţ de la CSM a ţinut ore de educaţie juridică pentru elevii constănţeni

Replica API 16 aprilie 2016 | 01:20 696

Despre infracţiuni

Despre infracţiuni

Într-o notă plină de umor şi într-o atmosferă degajată, Cristi Danileţ, judecător la Consiliul Suprem al Magistraturii, a vizitat vineri, 15 aprilie, de la 9 la 10, Liceul Teoretic George Călinescu pentru a le preda elevilor o oră de educaţie juridică. De asemenea, va vizita Colegiul Naţional Pedagogic Constantin Brătescu şi Colegiul Naţional Mihai Eminescu pentru a discuta şi cu elevii de acolo. Această acţiune s-a desfăşurat în parteneriat cu Asociaţia Elevilor din Constanţa, ai căror reprezentanţi au fost şi ei prezenţi la eveniment. După ce va vizita şcolile din Constanţa, judecătorul va merge şi în Mangalia.

După cum spune şi Cristi Danileţ, în ultimul timp, tot mai mulţi tineri ajung să aibă contact cu organele juridice în urma săvârşirii unor infracţiuni. Aşa se face că s-a decis să împărtăşească cu aceştia câteva din cunoştinţele sale şi să-i convingă că este de preferat să evite problemele juridice şi să cunoască anumite legi, pentru a şti cum să le folosească în folosul lor, la nevoie: „Mă duc prin mai multe licee şi şcoli din România.

Acum a venit rândul Constanţei şi Mangaliei. Am fost în Iaşi, Braşov, Craiova, Cluj, Oradea. Urmează Sibiu, Timişoara şi azi Constanţa şi Mangalia. Încercăm să familiarizăm copiii cu noţiuni minime despre drepturi, legi şi justiţie, aşa încât ei să nu ajungă în faţa noastră. Ceea ce facem noi este o activitate de prevenţie. Suntem un grup de judecători, procurori şi avocaţi voluntari într-un astfel program de educaţie juridică. Vrem să fim un fel de prieteni mai mari ai copiilor”, a declarat Cristi Danileţ, judecător la Consiliul Suprem al Magistraturii.

Acesta le-a vorbit tinerilor într-o manieră degajată despre infracţiunile ce se comit tot mai des în ziua de azi, mai ales prin intermediul internetului şi tehnologiei în general, expunând de asemenea, şi pedepsele aferente acestora. Printre infracţiunile amintite de Danileţ s-a numărat cazul regizorului filmului Liceeni, Mihnea Columbeanu, care a fost condamnat la 26 de ani de închisoare pentru că timp de 3 ani a întreţinut relaţii sexuale cu o minoră de 7 ani cu consimţământul mamei, care a primit la rândul ei, 9 ani în spatele gratiilor.

Prin intermediul orei de educaţie juridică, levii clasei 11 E de la Călinescu au aflat diferenţa între furt şi tâlhărie, între răzbunare şi legitimă apărare şi au învăţat că nu trebui să fie nepăsători dacă sunt martori la o infracţiune, ci să intervină şi facă tot ce pot pentru a ajuta persoana în cauză pentru că victima ar putea fi oricare dintre ei sau rudele lor. „Tinerii sunt diferiţi, în funcţie de vârstă. Cu cât sunt mai mari, cu atât sunt mai reticenţi.

Pentru că sunt mai mândri, mai ruşinaţi în a pune întrebări ş.a.m.d. Noi le explicăm nişte noţiuni minime pe înţelesul lor, să le distribuim nişte cărţi gratuite şi să-i invităm pe un site în care avem informaţie pentru tineri, respectiv educatiejuridica.ro. Mai degabă ne interesează ce se întâmplă cu ei după ce plecăm noi de aici. Noi venim doar să-i stârnim. Urmează ca ei înşişi, dacă au priceput ceva din efortul nostru, să ducă mai departe aceste semnale”, a adăugat Danileţ.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367