REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Liviu Cazan, pus la şefia ANR prin trafic de influenţă şi reinstalat director general cu puţin înaintea căderii guvernului

Liviu Cazan, pus la şefia ANR prin trafic de influenţă şi reinstalat director general cu puţin înaintea căderii guvernului

Replica API 30 noiembrie 2015 | 02:26 1704

Misterioasa ascensiune a unui patron de amanet

Misterioasa ascensiune a unui patron de amanet

Liviu Aurelian Cazan (Sursa foto: facebook)

Liviu Aurelian Cazan este unul din cei mai discreţi şefi de instituţii din Constanţa, la conducerea căreia se tot perindă de doi ani de zile, deşi este consilier local PSD în Urziceni. În vârstă de 47 de ani, Cazan ajunge director general adjunct al Autorităţii Navale Române (ANR) în aprilie 2013, pe când ministru al Transporturilor era Relu Fenechiu, liberalul care-i era coleg în USL. În mai 2014, Liviu Cazan este uns director general al ANR, în mandatul social-democratului Dan Şova, ulterior îşi pierde funcţia, pentru ca, pe 30 septembrie 2015, să fie numit din nou director general, cu semnătura ministrului Iulian Matache, cu doar câteva zile înainte de căderea Guvernului Ponta.

În vârstă de 47 de ani, Liviu Cazan este de profesie ofiţer maritim, dar până la numirea sa surprinzătoare, din 2013, la şefia ANR, nu mai navigase decât prin politica şi business-ul ialomiţean. Fost candidat la primăria Urziceni, dar şi la Camera Deputaţilor, Liviu Cazan a primit, din câte se pare, postul din Constanţa ca o recompensă din partea partidului pentru sacrificiile făcute prin candidaturile pierdute. Liviu Cazan este patronul unui lanţ de case de amanet (Access Trading IFN, Fastest Loan IFN, Fastest IFN, Credit Trading IFN şi Angus Prest IFN- care nu apare în declaraţiile sale de avere), dar şi a unor baruri, prin Link SRL, firmă la care este angajată şi soţia sa, Anda Manuela Cazan.

Şeful ANR este proprietarul câtorva zeci de hectare de teren şi păduri în Ialomiţa, din care vinde periodic, două case şi un apartament, toate în Urziceni şi o prietenie foarte specială cu preşedintele PSD al Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă, în prezent judecat, sub control judiciar, pentru fapte de corupţie. O prietenie atât de strânsă, încât Ciupercă şi-a riscat libertatea pentru Cazan, traficându-şi influenţa la şefii PSD din Ministerul Transporturilor ca să-l pună pe acesta la conducerea ANR.

A spus-o chiar DNA, care a dispus, în iulie 2015, extinderea urmăririi penale faţă de Silvian Ciupercă pentru infracţiunea de folosirea influenţei sau autorităţii conferite de funcţia de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul a unui folos necuvenit, în legătură cu numirea lui Liviu Cazan în funcţii de conducere la Autoritatea Navală Română.

Pus şef la ANR prin trafic de influenţă de coruptul Ciupercă. Cazan rezistă

Potrivit agerpres.ro, informaţia privind disjungerea cauzei şi înregistrarea unui nou dosar penal, în vederea continuării cercetărilor, apare în rechizitoriul prin care Silvian Ciupercă a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de corupţie. „În perioada 2013-2014, beneficiind de pârghiile politice şi de o bună relaţionare cu persoane aflate în poziţii decizionale din cadrul Ministerului Transportului, folosindu-se de influenţa conferită de funcţia de conducere într-un partid politic, Ciupercă Vasile Silvian a intervenit la nivelul acestora în vederea numirii, în anul 2013 în funcţia de director general adjunct şi în anul 2014 în funcţia director general interimar al Autorităţii Navale Române, a numitului Cazan Liviu, asigurându-i astfel un folos necuvenit”, se precizează în rechizitoriu.

Silvian Ciupercă este trimis în judecată sub control judiciar, fiind acuzat, alături de alte 14 persoane, de luare de mită, două infracţiuni de folosirea influenţei şi autorităţii conferite de funcţia de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul a unui folos necuvenit, abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu asimilat infracţiunii de corupţie, instigare la fals intelectual şi complicitate la folosirea şi prezentarea cu rea-credinţă de documente, declaraţii false, inexacte sau incomplete, obţinându-se pe nedrept fonduri europene.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614