REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Nicuşor Constantinescu a ajuns la DNA: "M-am ales cu un dosar nou pentru că am făcut plângeri penale" - VIDEO

Nicuşor Constantinescu a ajuns la DNA: "M-am ales cu un dosar nou pentru că am făcut plângeri penale" - VIDEO

Replica API 23 septembrie 2016 | 14:05 375

Nicuşor Constantinescu a ajuns la DNA Constanţa, în cursul zilei de vineri, 23 septembrie. El a fost adus cu o dubă având în vedere că este încarcerat în Penitenciarul Poarta Albă.

"Probabil că audierea de astăzi este o răzbunare a faptului că am făcut plângeri penale împotriva procurorilor DNA Constanţa şi a judecătorilor care au făcut abuz în serviciu, cercetare abuzivă, teroare şi drept urmare a plângerilor mi s-a făcut un nou dosar penal tot cu ducerea la îndeplinire a hotărârilor de Consiliu Judeţean", a spus Constantinescu la coborârea din dubă. Întrebat cum se simte, acesta a răspuns: "Uitaţi cum mă simt...". Apoi a intrat în sediul DNA spre a fi audiat.

Precizăm că acesta a depus plângeri penale pe numele a doi procurori şi trei judecători (Iulia Cezara Suciu, Dan Iulian Năstase şi Andreea Ianca), fiind vorba despre cei care, bineînţeles, l-au anchetat, respectiv condamnat. El susţine că au fost produse probe nereale, arestat pe nedrept şi condamnat pe măsură, motiv pentru care aceste fapte i-au afectat grav starea psihică a lui Constantinescu, susţine el în plângerea penală.

Amintim că fostul preşedinte al CJ Constanţa a fost condamnat defintiv la 5 ani de închisoare în dosarul Centului Militar Zonal. De asemenea, mai are o condamnare de 6 ani, pe fond, în dosarul în care a fost denunțat de omul de afaceri Marian Turbatu. Şi, nu în ultimul rând, el a primit 15 ani în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată (6 infracţiuni), spălare a banilor şi constituirea unui grup infracţional organizat. Aici, decizia nu este definitivă.

VEZI SCRISOAREA DESCHISĂ A LUI CONSTANTINESCU AICI

Nicușor Constantinescu, CERCETAT DE DNA într-un NOU DOSAR!

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

Nicușor Daniel Constantinescu, la data faptei președinte al Consiliului Județean Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave,

Titi Cenușă, la data faptei arhitect șef în cadrul Consiliului Județean Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave,

Ioan Ichim, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada iulie 2007 – aprilie 2013, suspecții Constantinescu Nicușor-Daniel și Cenușă Titi, în calitățile menționate mai sus, prin acțiuni concertate, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziție publică „Documentație cadastrală și înscriere în cartea funciară a rețelei de drumuri publice de interes local din județul Constanța și realizarea soluțiilor geospațiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere”.

Suspecţii Constantinescu Nicușor-Daniel și Cenușă Titi au coordonat acţiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferențial, lucrările de cadastrare a drumurilor județene și comunale din județul Constanța către o societate controlată de omul de afaceri precum și cu fraudarea bugetului județului Constanța.

Frauda în dauna bugetului județului Constanța s-a realizat prin efectuarea, de către președintele Consiliului Județean, în mod coordonat, a unor plăți neegale în valoare totală de 11.621.345,49 lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de suspectul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor județene).

Restul plăților au fost făcute din bugetul Consiliului Județean Constanța în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiași societăți comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale).

Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nici o utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive).

Toate aceste lucruri s-au produs în condițiile în care:

- societatea administrată de suspectul Ichim Ioan nu a predat niciodată beneficiarului produsele care au făcut obiectul procedurii de achiziție publică organizată de Consiliul Județean Constanța,

- niciuna dintre situațiile de plată/decont rectificativ, anexată facturilor, nu cuprinde, în condițiile legii, cantitățile și prețurile unitare ale serviciilor de cadastru care au fost achiziționate în baza acordului menționat mai sus.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218