REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Preşedintele Asociaţiei “Suflete Deschise” cere demisia Patriarhului Daniel

Preşedintele Asociaţiei “Suflete Deschise” cere demisia Patriarhului Daniel

Replica API 9 noiembrie 2015 | 00:57 865

Preda: “Aceşti slujitori ai lui Dumnezeu au transformat biserica într-o societate comercială”

Preda: “Aceşti slujitori ai lui Dumnezeu au transformat biserica într-o societate comercială”

Preşedintele Asociaţiei “Suflete Deschise” din Constanţa, Petre Preda, cere demisia Patriarhului României, Preafericitul Daniel, motivând că slujitorii lui Dumnezeu au transformat biserica într-o societate comercială, bazată mai mult pe negoţ decât pe mântuirea sufletelor. Preda spune că se impune o evaluare a tuturor clericilor, caterisirea celor vinovaţi, hirotonirea în funcţie de smerenie şi nu după câţi bani cotizează sau după cât poate fi de servil interesului de grup.

“Trebuie să facă aceasta şi pentru că îngăduie ce se întâmplă în biserică, pentru că este responsabil pentru prestaţia slujitorilor pe care îi păstoreşte. Vrea să vină lumea la biserică? Vrea ca tinerii să nu se mai ducă în cluburi şi să vină la biserică? Ce face biserica pentru a motiva tinerii să vină la biserică? Nimic! Sunt biserici care au şi câte 4-5 preoţi care se bat între ei tot timpul, spre disperarea enoriaşilor. Biserica trebuie schimbată din temeli. În biserică trebuie să se implementeze un management al calităţii şi responsabilităţii. (…) Ar fi bine dacă în noul guvern ar fi aleşi şi câţiva bătrâni călugari, care trăiesc izolaţi, în smerenie şi în rugăciune, cărora le pasă de sufletele oamenilor, care îi îndrumă duhovniceşte pe calea cea bună, care se bucură pentru fiecare suflet mântuit”, susţine preşedintele Asociaţiei “Suflete Deschise”.

Reporter: Domnule Preda, în calitate de reprezentant al firmei care asigură zi de zi hrană bolnavilor din spitalele din Constanţa, dar şi reprezentant al unei asociaţii care a venit în sprijinul celor aflaţi în suferinţă, urmare a tragediei din „Colectiv”, v-aş ruga să-mi spuneţi cum vedeţi dumneavoastră toată situaţia aceasta. Câţi oameni au încercat să sprijine acele persoane îndoliate?

Petre Preda: Nu ştiu câte persoane. Nu am această informaţie. Ştiu că noi am făcut un apel, ne-am oferit disponibilitatea să ajutăm oamenii aflaţi în dificultate, ca de fiecare dată. Ştiu că şi Guvernul, imediat după ce a apărut anunţul nostru, a dispus să ajute oamenii cu bani. Ştiu că au fost şi alte fundaţii care au făcut acest lucru. (…) Este un gest firesc, o faptă creştinească. Este trist ce s-a întâmplat. Aşteptam ca biserica să se implice mai mult. Avem o relaţie bună cu biserica, avem nişte programe, parteneriate împreună, dar am fost dezamăgit de ce s-a întâmplat acolo.

După tragedia de la Colectiv şi demisia Guvernului, oamenii continuă să protesteze şi la ora aceasta în stradă, plâng şi aprind lumânări, în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în teribilul eveniment. Scandează lozinci în care cer schimbarea. O schimbare care se impune. Alături de aceşti protestatari protestez şi eu cu convingerea că România trebuia să se trezească de foarte mult timp. De 26 de ani arde România şi împreună cu ea ard suflete, ard bogăţiile patriei, arde educaţia, cultura, sănătatea, armata, ard speranţe, idealuri, ard tradiţii. România este o ţară sângerândă, o imensă rană.

Românii se împuţinează de la o zi la alta din cauza deznădejdii şi a sărăciei. A decepţiilor. Din cauza condiţiilor de viaţă. Din cauza bolilor, a crimelor, a abuzurilor, a lipsei locurilor de muncă. În timp ce vinovaţi pentru starea în care se află naţiunea, societatea noastră, huzuresc arogant şi sfidător de la politicieni până la conducătorii bisericii. Cei care protestează de câteva zile în Bucureşti şi în marile oraşe au strigat pe bună dreptate că vor spitale şi nu catedrale. Au dreptate. În România sunt 18.000 de biserici şi 425 de spitale. Câte 42 de biserici la un spital. Nu este normal să se întâmple aşa în condiţiile în care constatăm că mulţi dintre splujitorii bisericii sunt urmaşi ai lui Hristos, slujind interesele altora sau interesul banului.

Toată lumea observă că aceşti slujitori ai lui Dumnezeu au transformat biserica într-o societate comercială, bazată mai mult pe negoţ decât pe mântuirea sufletelor. Alţi preoţi, în biserică, au devenit agenţi electorali. L-au alungat pe Dumnezeu din biserică pentru a face loc partidului. Este inexplicabil cum mai pot sluji preoţi care au ucis, au furat, care au fost filmaţi făcând sex cu prostituate şi care sunt divorţaţi sau au fost prinşi cu droguri. Este inexplicabil cum biserica anul trecut a înregistrat un profit de milioane de lei, scutiţi de impozitare. Primeşte de la stat o grămadă de bani, mai mult decât ar primi nu ştiu ce spital mare din ţara asta sau orice instituţie, dar nu este ceva normal.

Este inexplicabil cum înalţii bisericii sunt insoţiţi de coloane oficiale când biserica deţine în proprietate o sumedenie de maşini luxoase. Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Române, spunea într-un interviu că preotul nu merge neinvitat să ţină slujbe. Total greşit. Preotul trebuie să vestească Evanghelia, să fie mereu prezent printre oameni, mai ales printre cei aflaţi în suferinţă.

Prin spitale sunt mulţi oameni aflaţi pe moarte. Abia respiră şi vorbesc. Nu au cum sau prin cine să invite preotul. Preotul chiar trebuie să fie invitat? Hristos mergea prin lume invitat cu coloane oficiale, cu girofaruri, haine scumpe şi cu cruci de aur la gât. Patriarhul şi-a cerut iertare, dar nu prea a fost convingător şi de aceea îi recomand să-şi dea demisia şi să se retragă în spaţiul liturgic aşa cum îi place să afirme. Trebuie să facă aceasta pentru că îngăduie ce se întâmplă în biserică, pentru că este responsabil pentru prestaţia slujitorilor pe care îi păstoreşte.

Rep.: Dumneavoastră sunteţi creştin ortodox?

P.P.: Da.

Rep.: Cum ar trebui să fie un preot ca exemplu de solidaritate pentru enoriaşi?

P.P.: Preotul trebuie să fie urmaşul lui Hristos, să slujească şi să provăduiască cuvântul lui Dumnezeu. Trebuie să fie alături de oameni, să-i consilieze, să-i îndrume, să le fie ca un adevărat părinte, ca un adevărat prieten, un adevărat duhovnic. Oamenii să aibă încredere în el, să se spovedească şi astfel, cu ajutorul preotului, să obţină dezlegare de păcate, să fie mântuiţi într-un final.

Rep.: Vă văd foarte dezamăgit de toată situaţia şi tot ce ţine de biserică. Vă referiţi strict la cazul tragediei din Colectiv?

P.P.: Eu nu vreau să aduc atingere bisericii. Nu vreau să denigrez imaginea bisericii. Pe mine mă deranjează prestaţia reprezentanţilor bisericii, a unor preoţi şi a conducătorilor acestora. Am un caz. Eu chiar derulez nişte parteneriate împreună cu Arhiepiscopia Tomisului, programe care merg bine, dar sunt dezamăgit de faptul că biserica nu se implică şi, dimpotrivă, permite anumite abuzuri.

Rep.: Despre ce abuzuri vorbiţi?

P.P.: Zilele trecute am descoperit o inginerie prin care biserica a fost deposedată de 12 hectare de pădure din Poiana Braşov. Chiar din staţiunea Poiana Braşov. Acest imobil din patrimoniul bisericii a fost trecut în proprietatea unor persoane private, persoane influente din Braşov, în mod gratuit. Aproape în mod gratuit. S-au inventat nişte documente. Aşa consider eu sau poate că sunt reale, dar biserica nu ar fi trebuit să procedeze la maniera asta. Despre ce este vorba? Biserica trebuia să obţină acte de proprietate, pentru că beneficia de acest lucru, pentru acele 12 hectare de pădure. Numai că, nu ştiu prin ce mijloc, biserica, în speţă Parohia I şi Parohia II din Braşov, parohii care beneficiau de acest drept, cu înalta binecuvântare obţinută de la Arhiepiscopul Sibiului şi mitropolitul Ardealului, a mandatat aceste două persoane fizice şi nu vreo firmă specializată ca să se ocupe de aprobări.

Pentru acest lucru s-a încheiat un mandat. Cele dpuă persoane erau împuternicite să facă acele demersuri atfel încât biserica să intre în posesia acelui teren. Bănuiesc, nu ştiu sigur, că preţul acestui mandat este de 16 miliarde de lei vechi. Pentru ca acele două persoane să se deplaseze la Primărie şi la Cartea Bineînţeles că biserica a obţinut intabularea terenului în Cartea Funciară, a obţinut titlul de proprietate şi urmare a contractului de mandate trebuia să-i plătească acelor două persoane fizice suma de 16 miliarde de lei.

Nu cunosc dacă suma aceasta este trecută în contractual de mandat, pentru că această informaţie este acoperită cu hârtie şi nu am putut să văd, dar din contractul de strămutare rezultă preţul. Poate nu am fost foarte explicit, dar după ce biserica a intrat în proprietatea terenului şi a fost intabulat în Cartea Funciară trebuia să achite celor două persoane suma respectivă şi pentru că nu avea acei bani, atunci biserica a dat în proprietate tocmai acest teren pentru care au întocmit un contract de strămutare de proprietate. Prin acel contract, Parohiile I şi II “Sfântul Nicolae” din Braşov, prin cei doi preoţi, cu binecuvântare de la Înalt Prea Sfinţitul Streza, au strămutat proprietatea din patromoniul lor, al bisericii, în patrimoniul a două persoane.

Rep.: Cum aţi descoperit toate acestea?

P.P.: Am descoperit încercând să intabulez anumite imobile pe care le avem pe o altă societate unde sunt acţionar acolo. Am descoperit fără să vreau aceste documente, cu mare greutate, dar am rămas şocat să văd. Personal, ca membru al bisericii ortodoxe, mă simt lezat. Biserica nu este a patriarhului, nici a Înalt Prea Sfinţitului, nici a preoţilor, este a creştinilor, a noastră, a tuturor. Ce s-ar face biserica fără creştini? În calitatea mea de creştin ortodox mă consider lezat de această tranzacţie.

Rep.: Ce demersuri aţi făcut? Aţi cerut un punct de vedere de la Patriarhie?

P.P.: Nu am făcut nici un fel de sesizări. A fost o constatare. Am comunicat acest aspect la Patriarhie, la un responsabil din administraţie, urmează să vedem dacă se va lua o măsură. (…) Se vede cu ochiul liber, nu trebuie să faci nu ştiu ce anchete, fraptul că biserica a fost deposedată de o valoare destul de mare, de 12 hectare de pădure din Poaiana Braşov. Între timp pădurea a fost defrişată. Cei care au defrişat pădurea probabil că şi-au însuşit lemnul.

Noi am sesizat şi organele de poliţie despre această situaţie. Am primit răspuns că acei copaci au fost defrişaţi cu apropare legală. Nu ne mai miră nemic atâta timp cât persoanele implicate în această tranzacţie sunt persoane influente în conducerea judeţului, implicate în fel de afeceri în zona locală. Să faci astfel de afaceri pe seama bisericii este ruşinos. Biserica iese din tipar, din statutul ei şi atunci este evident că cineva trebuie să răspundă pentru chestia asta. Din punctul meu de vedere cer demisia patriarhului Daniel.

Dacă invocă faptul că nu ştie ce se întâmplă în ograda lui atunci este foarte dureros. În acelaşi timp solicităm şi demisia Mitropolitului Ardealului, Arhiepiscopul Sibiului, Înalt Prea Sfinţitul Laurenţiu Streza, care a dat înaltă binecuvantare pentru hoţia înstrăinării averii bisericii. Atunci când te călugăreşti, unul dintre cele trei voturi este sărăcia de bună voie.

Rep.:. Vă mulţumesc pentru interviul acordat.

P.P.: Vă mulţumim şi noi şi lansăm un îndemn la rugăciune. Să ne plecăm genunchii şi să ne rugăm pentru cei aflați în sare gravă. Cu cât mai mulți ne vom ruga, cu atât mai mult vor fi ascultate rugăciunile noastre de bunul Dumnezeu. Aceste suflete au nevoie de o minune. Minunea stă în fiecare dintre noi. Deci să ne rugăm cu stăruință, cu sinceritate, cu dragoste şi cu speranță!

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367