REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Radu Mazăre nu mai este primarul Constanţei, pe fond de stres: „Îmi cer iertare tuturor!“

Radu Mazăre nu mai este primarul Constanţei, pe fond de stres: „Îmi cer iertare tuturor!“

Replica API 23 mai 2015 | 00:36 268

Opoziția, în lacrimi de fericire

Opoziția, în lacrimi de fericire

Radu Mazăre

Radu Mazăre și-a dat demisia, vineri, din funcția de primar al municipiului Constanța. Demisia a fost înaintată Consiliului Local și primăriei municipiului Constanța și adusă la cunoștința prefectului județului Constanța, Ion Constantin.

„Vreau să mulțumesc sutelor de mii de români care m-au votat pe perioada celor 15 ani cât am fost primar. Constanța și constănțenii au fost sufletul și datoria mea în tot acest timp. Chiar dacă uneori am fost prea rebel sau nonconformist, toată priceperea mea și energia mea mi-am dedicat-o comunității. Pentru greșelile făcute îmi cer iertare în fața tuturor. Dorința mea de a face bine orașului și locuitorilor săi nu justifică însă nedreptățile, stresul și chinul la care sunt supus de atâta vreme. Drept pentru care demisionez din funcția de primar al municipiului Constanța. Colegilor și prietenilor le sunt dator cu mult respect și considerație. Începând de astăzi, nu-mi mai doresc o viață publică politică”, a spus Mazăre, în demisia sa.

Liderii opoziției au jubilat la aflarea veștii. Printre ei, contracandidatul lui Mazăre din 2012, senatorul PNL, Christian Gigi Chiru.

„Este o decizie firească, de bun simț, chiar dacă vine așa târziu. Din cauza administrației corupte și a sistemului mafiot, construit la Constanța, în următorii ani domnii Mazăre, Constantinescu, dar și alți membri ai „echipei”, vor avea alt gen de preocupări, de aici și demisia. Încă o dată, apreciez că noi, constănțenii, suntem păgubiții acestui sistem corupt”, a spus Chiru, pentru Replica.

De partea cealaltă, președintele PMP Constanța, Claudiu-Iorga Palaz, după ce-a tunat și-a fulgerat la adresa prefectului, să semneze ordinul de încetare al mandatului lui Mazăre, a spus că „adevărata schimbare” va fi din 2016, odată cu „debarcarea” PSD din funcțiile ocupate în administrațiile constănțene.

„Constanța fără Mazăre va fi în 2016. Astăzi, avem un paharnic la Primăria Constanța, mă refer la Decebal Făgădău, care încă, până în 2016, duce mai departe stindardul Mazăre. El face parte din gruparea Mazăre – Strutinsky – Făgădău. Constănțenii mai au puțin de răbdat până în 2016, când va fi un vot masiv dat grupării Mazăre – Constantinescu – Făgădău. Sunt convins de asta. Din 2016, Constanța va scrie istorie”, ne-a spus Palaz.

Pe de altă parte, pe președintele M10 Constanța, Mihai Petre, vestea îl lasă impasibil.

„E destul de târziu pentru oraș, în sensul că dacă ar fi ținut cu adevărat la binele orașului, ar fi trebuit să demisioneze de cel puțin opt ani. E oarecum tardiv pentru un oraș pe care l-a adus în topul României la periferia țării. Nu cred că e o surpriză pentru nimeni, circula deja un zvon în Constanța de o bună perioadă de timp că va demisiona până la 1 iunie. Vestea nu mă încălzește, nici nu mă lasă rece, mă lasă complet impasibil, pentru că și cu Radu Mazăre și fără Radu Mazăre problema în Constanța rămâne, în continuare, coerența opoziției. Nu văd nici o schimbare majoră, pentru că PSD nu se poate reforma. Chiar dacă Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu au însemnat PSD în Constanța, echipa lor rămâne în continuare să conducă Primăria și Consiliul Județean și o bună parte din metehnele și comportamentele celor doi s-au transmis la întreaga echipă. Cu adevărat, o îmbunătățire din toate punctele de vedere va fi atunci când Primăria și Consiliul Județean vor trece către opoziție, însă către oamenii responsabili din opoziție, care știu ce să facă pe viitor. Până la momentul de față, opoziția mai are mult să arate că pot să câștige alegerile. Eu nu mă uit la Radu Mazăre, mă uit la opoziția care nu este capabilă de reacție”, a spus Petre, pentru Replica.

Veselie mare și în tabăra consilierilor municipali liberali. Liderul de grup, Iustin Roman, a făcut referire la Ziua Constanței, care a fost sărbătorită cu doar o zi înainte de demisia lui Mazăre.

„Cel mai frumos cadou oferit Constanței de fostul primar, Radu Mazăre, cu ocazia zilei Constanței, că doar ieri (joi – n.r.) a fost, demisia lui! Cadou fantastic pentru cetățenii orașului Constanța. (...) Probabil că va fi cam același lucru în Consiliu vis-a-vis de ceea ce s-a întâmplat până acum. Probabil, aceeași linie dictată de cei care conduc PSD în Constanța”, ne-a spus Roman.

Prefectul nu se grăbește: „Aștept referatul secretarului”

Ajunsă și pe masa prefectului, Ion Constantin, demisia lui Mazăre nu va intra în vigoare imediat, ci va fi valabilă odată cu constatarea Consiliului Local Constanța, susține prefectul.

„Trebuie să aștept referatul secretarului municipiului Constanța și să emit ordinul de încetare a mandatului. Demisia primarului se prezintă de către președintele ședinței, la prima ședință de CL și se consemnează în procesul verbal. În baza acestui proces verbal, secretarul Primăriei îmi înaintează un referat. În baza acelui referat și a copiei după procesul verbal, Instituția Prefectului emite ordinul de prefect”, a spus Ion Constantin, pentru Replica.

Totodată, prefectul se străduiește să nu fie năpădit de emoții, fiind în ipostaza de a semna ordinul de încetare a mandatului „eternului” primar al Constanței, Radu Mazăre.

„Este ca un act administrativ, important, pe care îl semnez în fiecare zi. De genul acesta semnez zilnic. Acesta, însă, este special pentru că se referă la o persoană, dar, ca act administrativ este același”, ne-a mai spus Ion Constantin.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614