REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

S-a stricat deja? Autorităţile NU ŞTIU când va fi gata noul pod de la Agigea

S-a stricat deja? Autorităţile NU ŞTIU când va fi gata noul pod de la Agigea

Replica API 30 aprilie 2015 | 00:04 696

Primul pilon s-a înclinat şi se caută soluţii

Primul pilon s-a înclinat şi se caută soluţii

Noul pod de la Agigea pare a fi blestemat. Început în 2010 şi „terminat” de vreo 5-6 ori până acum, ba chiar inaugurat cu tam tam electoral, deşi era departe de a fi gata, podul rutier de la km+540 al Canalului Dunăre- Marea Neagră are probleme. Potrivit unor surse din rândul constructorului, primul pilon al podului, de pe malul dinspre Constanţa, s-a înclinat înspre port, iar acum se caută soluţii pentru remedierea situaţiei şi consolidarea de urgenţă a piciorului, până nu începe să fie afectată întreaga structură. Reamintim că proiectul podului a trebuit să fie refăcut încă de la început, din cauza unor erori de proiectare, ceea ce a făcut ca şi costurile să crească, cu nu mai puţin de 15 milioane de euro, după cum declara fostul director general al APC, Aurelian Andrei Popa. Acum, oficialii portului spun că au primit asigurări din partea constructorului Apolodor că totul e în regulă şi nu există nici o problemă. Chiar şi aşa, nimeni nu ştie când va fi gata podul şi nici nu se mai hazardează să dea termene.

Surse din rândul constructorului Apolodor susţin că primul pilon al podului, din zona Poarta 9, s-a înclinat înspre port şi, în prezent, se aşteaptă comunicarea unor soluţii de remediere a situaţiei de la Bucureşti. Contactat de „Replica”, directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CN APMC) SA, Valeriu Nicolae Ionescu, ne-a îndrumat să adresăm o întrebare scrisă Biroului de comunicare, care ne-a răspuns cu promptitudine.

Ce spun reprezentanţii APC

Astfel, la întrebarea noastră despre termenul de finalizare şi existenţa unor probleme de construcţie la unul din picioarele podului, reprezentanţii APC ne-au trimis următorul răspuns: „Pe 9 aprilie 2015 s-au încheiat probele la obiectivul de investiţii. În prezent, se aşteaptă interpretarea rezultatelor probelor din partea consultantului proiectului. După această etapă se va face recepţia proiectului. Nu se poate estima cât vor dura aceste proceduri. Referitor la eventuale probleme de construcţie, vă informăm că în timpul probelor, numeroase şi complexe, nu s-au semnalat asemenea situaţii”. Înclinat sau nu, podul de 50 de milioane de euro, finanţat de UE, a fost proiectat greşit încă de la început, motiv pentru care cofinanţarea de 15 milioane de euro a statului român a fost suplimentată cu alte 15 milioane, pentru refacerea proiectului. Cel mai mare pod hobanat din România leagă, peste Canalul Dunăre- Marea Neagră, Portul Constanţa de Portul Constanţa Sud Agigea, fiind, în acelaşi timp, punctul terminus al Autostrăzii Soarelui.

“Replica” de Constanţa a dorit să afle şi opinia unui arhitect, care a opinat: Înclin să cred că problema este legată de terenul de fundare şi nu cu dimensiunea fundației. Nu contează așa de mult dimensiunea, depinde ce tip de fundație este, asta trebuie calculată în funcție de terenul de fundare, încărcătura pe care trebuie s-o suporte podul etc. (…) Înclin să cred că nu la fundație s-a greșit, ci la racorduri și chestiuni de finețe. Înclinarea este produsă în general de tasarea inegală a terenului, când nu se descarcă în mod egal pilonii. Eu zic că e lipsă de profesionalism la execuție. Inginerii români, de obicei, supradimensionează. Dar execuția e execrabilă în România. Posibil ca tot tasarea să fie problema, probabil că nu au reușit să stabilizeze terenul. E ciudat cum românii au reușit să facă pod peste Dunăre și noi avem încă atâtea problem. Nu mai vorbesc despre mâna de lucru la negru și furtul de materiale”

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218