REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Şefa APIA reţinută pentru corupţie are toată familia angajată la stat

Şefa APIA reţinută pentru corupţie are toată familia angajată la stat

Replica API 6 aprilie 2015 | 23:54 1910

S-a vândut pentru un telefon, deşi e plină de bani

S-a vândut pentru un telefon, deşi e plină de bani

Cristina Gherghişan (sursa foto: obiectivtulcea.ro)

Cristina Gherghişan, directorul adjunct al APIA Tulcea, reţinută săptămâna trecută de DNA pentru luare de mită, este încă un exemplu al familiilor care se împlinesc doar prin angajarea tuturor membrilor săi la stat. Cu atât mai grave sunt acuzaţiile de corupţie pentru funcţionara APIA, în condiţiile în care soţul este directorul general al unei agenţii naţionale de importanţă majoră în Tulcea, cumnatul ei este fost comisar al Gărzii Financiare, în prezent inspector Antifraudă la Constanţa, iar cumnata consilier la DSVSA Constanţa. Pe de altă parte, nu poate fi omis faptul că şefa APIA s-a vândut pentru un telefon, în condiţiile în care câştiga lună de lună mult peste speranţele românului de rând, iar afacerile familiei aduceau şi ele profituri substanţiale.

Cristinel George Gherghişan

Cristina Gherghişan, directorul adjunct APIA Tulcea, reţinută de DNA Constanţa pentru trei fapte de luare de mită (plicuri cu bani, cosmetice şi un smartphone), comise în intervalul septembrie- moiembrie 2014, face parte dintr-o familie alcătuită exclusiv din bugetari de succes. Este interesant de aflat dacă rudele sale apropiate ştiau de şpăgile luate de şefa APIA şi cum au ajuns la ea afaceriştii care au mituit-o pentru a le fi aprobate finanţări de la stat. Soţul Cristinei Gherghişan de la APIA este Cristinel George Gherghişan, de 44 de ani, preşedinte- director general la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), ambii numiţi în funcţiile de conducere din partea PSD în 2012.

Şi asta nu e tot. Cumnatul directoarei corupte de la APIA Tulcea este fostul comisar în cadrul Gărzii Financiare Constanţa, în prezent inspector Antifraudă la Direcţia Regională 2 Constanţa a ANAF, în timp ce soţia acestuia este consilier în cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa. Succesul fulminant în accederea pe funcţii de conducere sau strategice la stat al Gherghişanilor este dublat de o varietate de afaceri care mai de care mai interesante.

Fost consilier local în Tulcea, Cristinel Gherghişan a ajuns director general ANPA spre surprinderea tuturor, singurele sale calificări cunoscute fiind acelea de producător şi comerciant de mobilă, dar şi de ghid în plimbările prin Delta Dunării ale politicienilor care l-au pus în funcţie. Cristinel George Gherghişan are în declaraţia de avere o singură firmă, Conti SRL Tulcea, specializată în comerţul cu mobilă, pe care o deţine alături de mama sa, Felicia Gherghişan, de 65 de ani.

Avere de sute de mii de lei şi zeci de mii de euro, şi s-a compromis pentru un telefon...

Conti SRL a raportat pentru anul 2013 o cifră de afaceri de 2.428.198 lei şi un profit net de 28.417 lei, cu 12 angajaţi. Şeful ANPA a mai împărţit şi Biandy Decor SRL Tulcea, un producător de mobilă fără activitate însă, cu Gina Gherghişan, cumnata sa, consilier la DSVSA Constanţa, care a deţinut şi G.G. Intermdieri Financiare SRL, între timp dizolvată. Soţul directoarei corupte de la APIA Tulcea are însă afaceri şi în energie, prin Energie Verde SRL Tulcea, de asemenea fără activitate, unde îl are ca asociat pe Constantin Terci, de 43 de ani. Până să fie numit şef la ANPA, Cristinel Gherghişan controla şi Mobifor SRL, specializată în silvicultură, împreună cu mama Felicia şi fratele său.

Mobifor SRL a raportat pentru anul 2013 o cifră de afaceri de 612.476 lei şi un profit net de 34.121 lei, cu 7 angajaţi. Directoarea coruptă de la APIA Tulcea şi soţul său, şeful ANPA, aveau, potrivit ultimelor declaraţii de avere, 200.000 de lei în conturi bancare, dar au mai obţinut şi 60.000 de euro din vânzarea unui apartament din Tulcea, la adresa de pe strada Păcii unde funcţionau majoritatea firmelor familiei Gherghişan. Potrivit declaraţiei de avere din iunie 2014, Cristina Gherghişan avea un venit anual de la APIA de 44.628 lei, în timp ce soţul de la ANPA încasa 54.500 lei, deşi acesta, în propria-i declaraţie, tot din iunie 2014, raporta venituri de 67.092 lei.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108