REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Tâlhari toxici! Turiştii de pe plaja din Vama Veche, lăsaţi fără bani, după ce sunt adormiţi cu un spray misterios

Tâlhari toxici! Turiştii de pe plaja din Vama Veche, lăsaţi fără bani, după ce sunt adormiţi cu un spray misterios

Replica API 3 iunie 2015 | 10:46 1109

Scrisoare deschisă către Poliţie: „Ni se fură bunurile din corturi!”

Scrisoare deschisă către Poliţie: „Ni se fură bunurile din corturi!”

Sursa foto: panoramio.com

Un tânăr care şi-a petrecut minivacanţa de Rusalii în Vama Veche susţine că hoţii au acţionat noapte de noapte. Acesta s-a trezit cu banii şi telefonul furate, prejudiciul fiind de 4.000 de lei, la fel şi alţi tineri care şi-au montat corturile în zonă. Turistul bănuieşte că hoţii au o metodă inedită de acţiune şi anume că folosesc un spray special pentru a te ameţi ca ei să-şi poată face treaba în voie. În acest sens, el a redactat o scrisoare adresată şefilor de posturi din zonă şi nu numai. Poliţiştii au declanşat cercetările însă aceştia au precizat că în plângeri nu s-a specificat nimic cu privire la respectivele spray-uri.

Episodul din vara anului 2013, când o familie acuza că a fost adormită de hoţi cu un spray special şi a rămas fără bunurile pe care le avea în cort, s-a repetat şi în minivacanţa de Rusalii de anul acesta. Acest lucru îl susţine un tânăr din Ploieşti, care a vrut să petreacă puţin timp la malul mării, cu cortul, în Vama Veche. El a menţionat că s-a dus la culcare şi, a doua zi dimineaţă, s-a trezit fără portofel şi telefon mobil. Totodată, prin aceeaşi experienţă au trecut şi alţi tineri care au campat în zonă. “În ziua de vineri, 29 mai 2015, am ajuns în localitatea Vama Veche şi mi-am instalat cortul pe plajă, în dreptul terasei La Şoni printre alte 30 corturi poziţionate deja în acel loc. În dimineaţa zilei următoare, sâmbătă 30 mai 2015, m-am trezit la orele 6.30 constatând că fermoarul cortului era deschis şi din cort lipseau banii din portofel, 2.500 lei – iar portofelul aruncat pe jos gol, şi lipsa telefonul mobil (valoare 1.500 lei). Portofelul şi telefonul le-am avut ascunse în hainele împăturite şi aşezate la cap pe saltea, nu lăsate aiurea!”, a spus Bogdan Mihai, din Ploieşti. Acesta susţine că a sunat la 112, de pe telefonul paznicului de la respectiva terasă şi, în 10 minute, a sosit maşina Poliţiei Vama Veche. “Am mers la sediu, am dat declaraţii, am primit număr de Dosar Penal (Biroul Poliţiei Vama Veche - 2 Mai) nr. 293513. Există şi dosar penal nr. 293514 pe numele unui cuplu de prieteni din Bucureşti, vecini de cort, cărora la fel le-a fost jefuit cortul în timp ce aceştia dormeau, le-au fost furaţi bani, telefoane, haine, lanterne, încălţăminte sport; spre norocul lor cheile de la maşină le-au găsit aruncate pe plajă, la mică distanţă de cort”, a mai relatat Bogdan. Potrivit acestuia, şi alte corturi au fost găsite cu ferestrele şi fermoarele deschise însă fără a lipsi bunuri.

Metoda infractorilor: pulverizează substanţe care provoacă un somn adânc?

Însă, un nou detaliu iese la iveală, astfel de cazuri fiind înregistrate şi în august 2013. “De notat este că, dimineaţă, mai toţi turiştii din corturi manifestau somnolenţă, unii dureri de cap, ameţeli, probleme respiratorii, iar noi, cei păgubiţi, nu ne explicăm cum este posibil să intre cineva peste tine în cort fără să simţim, să opereze în voie fără să fim treziţi. Este clar că infractorii au folosit substanţe care afectează capacităţile senzoriale”, a spus Mihai Bogdan. Un astfel de caz s-a petrecut şi în vara anului 2013, când o familie care campase în Vama Veche s-a trezit a doua zi fără bunuri, acuzând dureri de cap şi deficienţe respiratorii. La acea dată s-a speculat faptul că hoţii foloseau un spray cu anumite substanţe care provoacă un somn adânc. Turistul a adus în discuţie şi faptul că ar putea fi tras la răspundere despre alegerea sa şi anume că de ce nu a campat într-un loc special amenajat. “Pentru că unii turiştii doresc să doarmă în zgomotul valurilor şi să respire aerul marin cu miros de alge, să simtă dimineaţă nisipul sub tălpi când îşi beau cafeaua şi multe alte mici plăceri pe care ţi le oferă plaja – exclus alcoolul şi folosirea marijuanei sau a substanţelor halucinogene, de care toată lumea ştie că nu sunt ceva străin în Vamă. Nu asta este problema, alcooliştii şi drogaţii nu ne deranjează sejurul ci tâlhării ne dau peste cap vacanţele”, a explicat el.

Scrisoare deschisă către Poliţie: “Ce se face pentru întâmpinarea acestor evenimente neplăcute?”

Mihai Bogdan a spus că vrea să revină în Vama Veche anul acesta însă îi este teamă să nu mai treacă prin această experienţă. Astfel, el a formulat o scrisoare deschisă către şeful IPJ Constanţa, şeful Poliţiei Mangalia, Limanu, Vama Veche – 2 Mai, dar şi către preşedintele CJC, către prefect şi primarul din Limanu, cărora le-a transmis: “Ce se face pentru întâmpinarea acestor evenimente neplăcute? Am înţeles şi văzut că poliţiştii patrulează prin locaţiile şi străzile din Vama seara, în jurul orelor 22.00 – 24.00, foarte frumos din partea lor, dar cu totul inutil în preîntâmpinarea jafurilor din corturi, acestea au loc după orele 03.00 dimineaţa, când lumea doarme obosită sau adormită cu spray-uri care induc somnul. Jafurile şi tâlhăriile din Vama nu sunt o noutate. Se întâmplă des şi regulat, hoţii folosesc aceleaşi metode, se întâmplă jafurile la aceleaşi ore din noapte, parcă sunt trase la tipar”, a conchis Mihai.

Două persoane de etnie romă, care susţineau că-şi caută de muncă, duse la Secţie

Chiar dacă turistul susţine că se pot aplica şi alte măsuri pentru a prinde hoţii, precum deghizarea poliţiştilor şi filarea zonelor sau monitorizarea telefoanelor sustrase, cert este că oamenii legii au tehnicile lor în funcţie de măsurile ce se impun. Astfel, poliţiştii au legitimat persoanele din jur, dând peste doi indivizi de etnie romă. Unul nu avea carte de identitate, dar ambii sunt din Piteşti, ei declarând că au venit în Vama Veche pentru a-şi căuta de muncă, dar turiştilor le spuneau că sunt din Chişinău şi se ofereau să le monteze corturile pentru a primi bani în shimb. Chiar dacă au declarat că au venit de joi, 28 mai, aceştia nu şi-ar fi găsit de muncă pentru că…, susţin ei, trebuie să facă duş şi să se bărbierească. Au fost percheziţionaţi şi conduşi la Secţia de Poliţie pentru audieri. Totodată, oamenii legii au precizat că nu a fost înregistrată nici o sesizare cu privire la respectivele spray-uri şi că vor continua să patruleze în respectivele zone. Totodată, turiştii sunt sfătuiţi să aibă grijă de bunuri şi să nu le lase nesupravegheate.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102