REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

10 sfaturi de călătorie pentru o vacanță fără griji de infectare

10 sfaturi de călătorie pentru o vacanță fără griji de infectare

Replica API 10 iunie 2021 | 00:00 407

Vara și vremea caldă se apropie cu pași repezi. După mai mult de un an de restricții și distanțare socială, cu toții ne dorim o escapadă relaxantă. Din fericire, multe țări își redeschid granițele pentru turiști. Cu toate că vacanța de anul acesta nu va fi la fel ca cele din anii pre-COVID-19, ai toate șansele să te bucuri de o binemeritată pauză de la cotidian, scrie doc.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Iată câteva sfaturi pentru ca vacanța ta să decurgă conform planului.

1. Dacă te-ai vaccinat, asigură-te că ai dovada la tine

Persoanele vaccinate sau care urmează să se vaccineze sunt cele care, probabil, vor călători cel mai mult în acest an. Dacă te numeri printre acestea, este important să știi că unele țări solicită purtarea unui pașaport de vaccinare pe teritoriul lor. Așadar, asigură-te, înainte de a călători, că ai toate actele solicitate de țara în care te vei afla cu privire la dovada vaccinării.

Dacă nu te-ai vaccinat, verifică, înainte de a-ți cumpăra biletele de avion pentru o anumită destinație, dacă vaccinul nu este o cerință obligatorie pentru intrarea în țară. Multe destinații solicită un test PCR negativ ca alternativă la vaccin, însă unele autorități obligă orice persoană străină la carantinare la intrarea în țară.

2. Ia în considerare ideea de a zbura la altă clasă

Dacă îți permite bugetul, optează pentru clasa întâi sau business de zbor, pentru că acest lucru presupune o expunere mult mai limitată la alți pasageri. Dacă nu poți face acest lucru, asigură-te că ți-ai luat toate măsurile de siguranță pentru cursa la clasa economică, și anume:

- Poartă o mască conformă și schimb-o o dată la două ore

- Dezinfectează-ți mâinile după ce ai mers la baie sau ai utilizat alte facilități ale avionului

- Evită contactul direct cu persoane necunoscute

3. Nu renunța la dezinfectant

Chiar și după finalizarea zborului, vei mai avea contact cu diverse suprafețe de trafic intens, în aeroport și în mijloacele de transport în comun până la cazare. Din acest motiv, este recomandat să ai mereu la îndemână sticluța cu dezinfectant, nu doar cât timp te afli în avion.

4. Alege o cazare privată, dacă ai posibilitatea

Dacă hotelurile și pensiunile sunt alegerea ta de căpătâi atunci când vine vorba de cazări, poate că în acest an e o idee bună să te reorientezi spre un apartament privat sau în regim hotelier. De asemenea, dacă mergi în vacanță cu un grup mai mare, puteți închiria o cabană sau o casă întreagă numai pentru voi.

5. Petrece cât mai mult timp afară

O altă opțiune bună și sigură de călătorit în această vară este cu cortul. Așadar, dacă ești mai aventuros din fire, îți poți procura cele necesare și porni într-o călătorie în natură. Riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în camping-uri este cel mai scăzut, când vine vorba de opțiuni de cazare pentru vacanță.

6. Închiriază o mașină

Mijloacele terestre de transport în comun și zborurile pline nu permit posibilitatea unei distanțări sociale corecte. În plus, persoanele mai sensibile pot face atacuri de panică în situații de aglomerație inevitabilă.

Dacă ai posibilitatea, închiriază o mașină pentru transportul pe durata vacanței. Vei avea partea de mai multă flexibilitate și confort și, în plus, te vei simți și vei fi mult mai în siguranță.

7. Evită regiunile și destinațiile turistice aglomerate

Menținerea distanțării sociale este esențială pentru protecția ta și a celor din jur împotriva infecției cu COVID-19. După cum știi, spațiile aglomerate se numără printre principalele cauze ale răspândirii pe cale comunitară a virului. Așadar, pentru a evita riscul de infecție, organizează-ți itinerariul de vacanță așa încât să eviți obiectivele turistice sau regiunile aglomerate. Optează, în schimb, pentru rezervații naturale, zone de plajă mai puțin frecventate și regiuni mai întinse, în defavoarea orașelor turistice mereu aglomerate.

8. Investește într-o asigurare de sănătate pentru călătorie

Asigurarea de sănătate este esențială, dar mai ales în acest an. Poți opta pentru o asigurare de călătorie atunci când îți cumperi biletul de avion, dar cumpărată separat îți oferă avantajul cântăririi mai multor opțiuni.

De obicei, polițele de asigurare cu anulare imediată sunt mai scumpe, dar pot fi de real folos, cel puțin pentru liniștea sufletească, dacă nu va trebui să le folosești.

9. Planifică bine tipul de vacanță pe care ți-l dorești

A fost un an dificil pentru majoritatea dintre noi, iar vacanța de vară pare să fie singurul lucru pe care îl așteptăm cu nerăbdare pentru perioada următoare. Așadar, este important să faci ca această vacanță să merite cu adevărat, deci gândește-te bine la cel fel de experiență îți dorești. Relaxare sau aventură? Amândouă?

Odată ce ți-ai conturat o idee clară în privința tipului de vacanță dorit, poți începe planificarea. Atunci când vine vorba despre concediul de vară, majoritatea turiștilor se gândesc la o destinație exotică, la mare sau la ocean. Într-adevăr, o asemenea vacanță este prielnică în acest an, pentru că presupune mai mult timp petrecut afară. Cu toate acestea, este bine să iei în calcul faptul că, din moment ce mulți turiști vor opta pentru mare, riscul de aglomerație crește.

În concluzie, alege un tip de vacanță în care să te poți relaxa cu adevărat, și nu care să îți dea motive în plus de anxietate. Iar planificarea din timp este esențială.

10. Nu cheltui mai mult decât e necesar în planificarea vacanței

Anul 2020, pe lângă neplăcerile cauzate de boala COVID-19, a însemnat un an foarte dificil din punct de vedere economic. Dacă ai fost, la rândul tău, afectat de criza economică generată de pandemie, este posibil ca anul acesta să dispui de un budget mai redus. Acest lucru nu înseamnă că nu poți pleca într-o vacanță – din contra, este chiar și mai indicat, pentru a te elibera de stres.

Dar, având în vedere că în vacanțele de vară oamenii tind să cheltuiască mai mulți bani, este o idee bună să îți faci un plan inteligent de cheltuială pentru concediul care urmează. Planifică-ți, din timp, bugetul pentru cazare și drum, și fă-ți o estimare pentru cheltuielile zilnice din timpul vacanței, așa încât să nu ai parte de surprize odată ce te afli la destinație.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272