REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
15.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

3 tehnici pentru oprirea gândurilor negative și a grijilor

3 tehnici pentru oprirea gândurilor negative și a grijilor

Replica API 21 iunie 2021 | 00:00 692

Gândurile negre și grijile se transforma, treptat, în anxietate, care este mult mai greu de controlat, așa că trebuie să iei măsuri înainte că lucrurile să evolueze într-o direcție nedorită.

Sursă foto: Shutterstock

Creierul este un organ extrem de adaptabil. Micile schimbări comportamentale modelează pas cu pas creierul, iar tu poți profită de asta pentru a-ți antrena mintea.

Tehnici pentru oprirea gândurilor negative

Scrie-ți gândurile

Atunci când îți scrii gândurile pe o coală de hârtie, se transformă din griji în probleme, fie ele mici sau mari, care au soluții. După ce îți scrii gândurile în mod detaliat, lasă pixul jos și citește ce ai scris. Judecă totul la rece, că și când nu ar fi gândurile tale, detașează-te și găsește apoi o soluție. Rezolvarea problemei va părea mult mai la îndemână, odată ce reușeșți să tratezi problema într-o manieră obiectivă.

Un alt avantaj al acestei tehnici constă în faptul că scrisul are și un rol terapeutic eliberator, ajutându-te să te descarci de energia negativă. Metodă jurnalului este folosită și în psihoterapia cognitiv-comportamentală, cu rolul de a modela gândirea, deci și comportamentul individului.

Un studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea Chicago a dovedit faptul că persoanele anxioase au reușit să își controleze mai bine stările și gândurile în timpului unui examen, după ce au scris amănunțit ceea ce simțeau pe o foaie de hârtie.

Cumpără-ți o agenda de dimensiuni reduse, pe care să o poți purta mereu cu ține, fie în geantă, fie în rucsac, în mașînă sau la birou. De fiecare dată când simți că pierzi controlul, ia un pix și notează acolo orice amănunt, indiferent de cât de neimportant pare.

Meditează

Nenumărate studii făcute în ultimii ani au confirmat proprietățile uimitoare ale meditației. Detașarea de lumea materială și practicarea meditației cu regularitate ajută la controlarea gândurilor și la estomparea grijilor inutile.

Așadar, atunci când ai stări anxioase, ai probleme de concentrare sau gândurile te copleșesc, retrage-te într-un loc liniștit și meditează măcar 2-3 minute. Efectele se vor resimți imediat.

Fă sport

Te poți folosi de tensiunea acumulată pe post de energie pentru a practică sport. Chiar dacă la început îți va fi greu să te mobilizezi, odată ce începi să practici sport, îți vei recăpăta controlul asupra propriului corp, apoi asupra propriilor gânduri. Hormonii eliberați în timpul practicării exercițiilor fizice contribuie și ei la starea de bine și la înlăturarea gândurilor negre.

Pe măsură ce îți vei recăpăta controlul asupra gândurilor tale, vei fi din ce în ce mai încrezător în propriile forțe și te vei simți în siguranță.

Medicii recomandă adesea activități sportive persoanelor care suferă de depresie și anxietate, întrucât sportul are capacitatea de a reduce nivelul de hormoni ai stresului din organism. Așadar, în timp cantitatea de cortizol și adrenalină este redusă de activitățile sportive, endorfine sunt eliberate, deci starea noastră de spirit se îmbunătățește.

Îngrijorarea este naturală, face parte din noi și ne ajută să supraviețuim în unele situații, însă în momentul în care grijile sunt nefondate, ne consumă energia și ne sabotează.

Când e cazul să ceri ajutor de specialitate

Oricât de mult ți-ai dori să îți rezolvi problemele pe cont propriu, există unele situații în care ești depășit. Dacă anxietatea și depresia îți afectează serios calitatea vieții, e momentul să ceri ajutor. Poți apela la o persoană apropiată, cu care poți vorbi despre gândurile care nu îți dau pace, însă poți merge și la un psiholog, care te va ajută să înțelegi ce se întâmplă cu ține și ce poți face pentru a ameliora situația.

Și psihiatrul poate fi de mare ajutor, mai ales în caz de anxietate generalizată ori de depresie majoră.

Semne care indică nevoia de ajutor:

insomnii

dezvoltarea unor fobii specifice

izolarea socială

probleme în relațiile cu cei din jur

stimă de sine scăzută

tulburări alimentare

gânduri suicidale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272