REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
14.8° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

8 sfaturi de dietă pentru cei cu boli cronice de rinichi

8 sfaturi de dietă pentru cei cu boli cronice de rinichi

Replica API 31 ianuarie 2022 | 00:00 886

Dieta este unul dintre cei mai importanți factori care te ajută să îți menții rinichii sănătoși și să previi sau să gestionezi bolile cronice de rinichi. Iată ce trebuie să știi despre alimentația care susține sănătatea rinichilor!

Conform statisticilor, mai mult de unul din șapte adulți americani are o boală cronică de rinichi (CKD), dar majoritatea nu știu acest lucru până când afecțiunea este deja în stadiu avansat. Deoarece boala renală în stadiu avansat poate provoca o acumulare de toxine în corpul tău și poate declanșa o serie de alte afecțiuni de sănătate, inclusiv gută, boli ale oaselor și boli de inimă, este bine să ai grijă de sănătatea rinichilor tăi chiar dacă nu ai fost diagnosticat cu CKD, scrie doc.ro.

Cum influențează dieta sănătatea rinichilor

Rinichii au vase de sânge minuscule care ajută la filtrarea toxinelor din sânge și la eliminarea lor din organism. Dacă ai CKD, rinichii tăi nu pot filtra sângele așa cum ar trebui, provocând acumularea de deșeuri în exces în corp.

Diabetul și hipertensiunea arterială (tensiune arterială crescută) sunt cele două cauze principale ale bolilor de rinichi. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge în diabet și hipertensiunea arterială pot deteriora vasele de sânge ale rinichilor, lăsându-le în imposibilitatea de a-și face treaba în mod corespunzător, explică dr. Krista Maruschak, dietetician înregistrat la Centrul pentru Nutriție Umană al Clinicii Cleveland.

„Diabetul netratat sau necontrolat și hipertensiunea arterială pot avea un efect semnificativ asupra dezvoltării unei CKD în timp”, spune Maruschak.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, mai mult de 10% din populația SUA are diabet și peste o treime dintre adulți au prediabet, în timp ce aproximativ jumătate dintre adulții americani de 20 de ani și peste au hipertensiune arterială. Acești indivizi prezintă, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta CKD.

O dietă sănătoasă te poate ajuta să previi sau să gestionezi afecțiuni precum diabetul și hipertensiunea arterială, în parte ajutându-te să îți menții o greutate sănătoasă, spune Maruschak. La rândul său, acest lucru sprijină sănătatea rinichilor.

Sfaturi de dietă pentru sănătatea rinichilor

O dietă bună pentru rinichi ar trebui să limiteze sodiul, colesterolul și grăsimile și să se concentreze pe fructe, legume, cereale integrale, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și proteine (fructe de mare, carne de pasăre, ouă, leguminoase, nuci, semințe și produse din soia). Persoanele care au fost deja diagnosticate cu CKD ar putea avea nevoie, de asemenea, să limiteze anumiți alți nutrienți.

Iată câteva modalități de a-ți modifica dieta pentru a menține sănătatea rinichilor.

1. Împarte-ți farfuria după metoda MyPlate

Ca regulă generală, dr. Maruschak sugerează să urmezi metoda MyPlate la fiecare masă: umple aproximativ jumătate din farfurie cu legume și fructe, un sfert cu proteine ​​slabe și un sfert cu cereale integrale.

2. Limitează consumul de sare

Sodiul apare în tot felul de produse, în special în alimente ambalate, cum ar fi supele la plic și pâinea. Limitarea aportului de sodiu te ajută să îți ții tensiunea arterială sub control. Nu depăși 2.300 mg pe zi, conform recomandărilor U.S. Food and Drug Administration - adică aproximativ 1 linguriță de sare la fiecare masă.

Dacă te încadrezi într-o categorie de risc sau ai deja hipertensiune arterială, Maruschak sugerează să urmezi o dietă cu conținut scăzut de sodiu - în special planul de alimentație DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension).

3. Fii atent la proteine

Când mănânci proteine, corpul tău produce toxine care sunt filtrate prin rinichi. În timp ce proteinele sunt o parte importantă a unei diete sănătoase, consumul de mai multe proteine ​​decât este necesar poate face ca rinichii să lucreze mai mult. Deși trebuie să existe mai multe cercetări cu privire la efectele unei diete bogate în proteine ​​asupra sănătății rinichilor, medicul îți va recomanda probabil o dietă cu conținut scăzut de proteine ​​dacă ai deja CKD. „Prea multe proteine ​​pot cauza acumularea de toxine în sânge, iar rinichii tăi s-ar putea să nu le poată elimina”, spune Maruschak.

Persoanele cu orice stadiu de CKD care nu fac dializă ar trebui să-și limiteze aportul de proteine ​​la 0,6 până la 0,8 grame per kilogram de greutate corporală pentru a reduce bolile renale în progresie. De exemplu, o persoană care cântărește 68 kg ar avea nevoie de 40 până la 54 de grame de proteine ​​pe zi, ​​din surse animale sau vegetale. Asigură-te că vorbești cu un medic pentru a determina cantitatea potrivită ​​pentru tine.

Indiferent dacă ai fost sau nu diagnosticat cu CKD, medicul te poate ajuta să optezi pentru surse de proteine ​​mai sănătoase și să fii atent la mărimea porțiilor.

4. Alege carbohidrații complecși în locul carbohidraților simpli

Carbohidrații sunt principala sursă de energie a organismului, iar cei care se găsesc în mod natural în alimentele proaspete conțin fibre care susțin sănătatea inimii și a intestinelor și mențin nivelul de zahăr din sânge constant. Cu toate acestea, carbohidrații simpli - cum ar fi zaharurile adăugate în deserturi, băuturile îndulcite și multe alimente ambalate - pot crește glicemia și riscul de obezitate, diabet de tip 2 și boli de inimă.

Ca parte a unei diete generale sănătoase, ar trebui să limitezi dulciurile și alimentele cu zaharuri adăugate (verifică eticheta - se găsesc în multe locuri surprinzătoare, cum ar fi iaurtul cu fructe). Opțiunile de carbohidrați mai sănătoase includ cereale integrale, fructe, legume, fasole și linte.

5. Limitează grăsimile saturate și evită grăsimile trans

Dietele bogate în grăsimi saturate și trans cresc riscul de boli de inimă – iar ceea ce este rău pentru inimă este rău pentru rinichi. „Sănătatea inimii și sănătatea rinichilor sunt interconectate, deoarece inima pompează constant sânge în tot corpul, iar rinichii filtrează continuu sângele pentru a elimina deșeurile și excesul de lichide din organism”, spune Maruschak.

Ghidurile dietetice pentru americani recomandă limitarea grăsimilor saturate la mai puțin de 10% din totalul caloriilor zilnice. Principalele surse includ carnea, produsele lactate bogate în grăsimi, untul, untura, uleiul de cocos și uleiul de palmier. Și încearcă să eviți grăsimile trans, care se găsesc în produse de patiserie și prăjeli. În schimb, alege grăsimi nesaturate sănătoase pentru inimă, care se găsesc în peștele gras, avocado, măsline, nuci și multe tipuri de uleiuri vegetale.

6. Ai grijă la consumul de alcool

Alcoolul dăunează rinichilor în mai multe moduri. Este un produs rezidual pe care rinichii trebuie să-l filtreze din sânge - și care le scade eficiența. Este deshidratant, ceea ce poate afecta capacitatea rinichilor de a regla nivelul apei din organism. Îți poate afecta funcția hepatică, care, la rândul său, poate afecta fluxul de sânge către rinichi și poate duce la CKD în timp. Și un consum mare de alcool a fost legat de un risc crescut de hipertensiune arterială, care poate duce la boli de rinichi.

Atât bărbații, cât și femeile nu ar trebui să bea mai mult de un pahar de băutură alcoolică pe zi. „Este cel mai bine să discuți cu medicul tău despre consumul de alcool, deoarece unii oameni nu ar trebui să îl consume deloc”, spune ea.

7. Discută cu medicul tău dacă trebuie să limitezi fosforul și potasiul

Fosforul și potasiul sunt minerale de care organismul tău are nevoie pentru anumite procese. Fosforul ajută la formarea oaselor puternice, în timp ce potasiul ajută la reglarea bătăilor inimii și menține funcționarea corectă a mușchilor.

Dacă ai CKD, în sânge se pot acumula aceste minerale, cauzând probleme în întregul corp. Nivelurile ridicate de fosfor pot consuma calciul din oase, care devin fragile și predispuse la fracturi. Poate fi necesar să limitezi alimentele bogate în fosfor, cum ar fi proteinele animale și lactatele. Nivelurile ridicate de potasiu (care se găsesc în anumite fructe și legume, precum și în lactate) pot provoca probleme cardiace. Medicul tău îți va efectua teste de sânge pentru a verifica nivelurile de potasiu și fosfor. Întreabă-l dacă trebuie să limitezi aportul acestor minerale.

8. Mergi la un dietetician

Poate fi dificil să faci singur schimbări în dieta ta. Dacă vrei să respecți o dietă sănătoasă, un dietetician înregistrat te poate ajuta să dezvolți un plan alimentar adaptat nevoilor tale individuale.

„Poate părea o sarcină dificilă să-ți gestionezi singur dieta”, spune dr. Maruschak. „Un dietetician te poate ajuta să alegi exact alimentele care se potrivesc nevoilor organismului tău”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212