REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.2° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

A apărut testul surpriză de la angajare-poligraful

A apărut testul surpriză de la angajare-poligraful

Replica API 18 mai 2022 | 00:24 2421

Odată cu apropierea sezonului estival, tot mai multe persoane cer angajare pe litoralul românesc, fie ele de naționalitate română sau nu, iar patronii devin ”sceptici” când vine vorba despre sinceritate. Astfel că soluția la care se rezumă este testul poligraf.

Testul poligraf, pe care cei mai mulți dintre oameni îl cunosc sub denumirea de detector de minciuni, este un aparat care, prin măsurătorile pe care le face în timpul unui interogatoriu, permite, într-o exprimare simplificată, să se vadă dacă cineva spune sau nu adevărul, analizat fiind pulsul, împreună cu tensiunea arterială.

Poligraf, spaima angajaților?

De altfel, angajații nu sunt foarte încântați de această testare, fie că se simt cu ”musca pe căciulă” sau nu. Totuși, teama de a se prezenta acolo devine din ce în ce mai mare atunci când se instalează sentimentul de vinovăție. ”Mi-e teamă numai să mă gândesc la stresul pe care mi-l oferă acel loc, nu mai vorbim să fac într-adevăr ceva rău…” , a declarat o femeie pentru Replica Constanța.

Angajații fură, patronii plătesc… vizita la poligraf!

Iată că sunt și cazuri unde patronii sunt furați la propriu, iar angajații, cu toate că sunt în stare să ”sufle și în iaurt” , nu se dau plecați spre cabinet. Momentul în care fac totuși pasul de a se prezenta pentru testare, iată că adeverește în mare parte temerile angajatorului cu privire la colaborarea bazată pe minciuni ce a stat la baza întregii fapte. Spre exemplu, furtul de combustibili din cisternele Romstyl a fost unul dintre cazuri, și a fost pus la cale chiar de către angajați, care au sustras aproape 200 de tone de combustibili. Un alt exemplu în acest sens, o reprezintă întâmplarea din Constanța, unde păgubitul a fost chiar proprietarul unui restaurant, care a realizat că unul dintre angajați i-a fugit cu încasările și cu un telefon mobil.

De asemenea, o constănțeancă angajată la o casă de amanet, a fost condamnată pentru furt din propria gestiune. Exemplele pot continua, după cum bine știe toată lumea, nu se limitează aici și astfel de cazuri sunt ”la tot pasul”.

Testul poligraf, înainte de angajare!

În scopul de a evita aceste situații, patronii preferă testul poligraf chiar și înainte de angajare, dorind să fie siguri pe sinceritatea angajaților săi.

Liviu Chesnoiu, psihologul criminalist, a declarat pentru ziarul Replica că angajatorii aleg testarea la poligraf pentru a vedea dacă angajații au fost cinstiți la fostul loc de muncă, au furat sau au mințit sau în scopul de a se asigura că sunt potriviți pentru respectivul job. ”Vine omul, vorbesc cu el, îi prezint aparatul, le dau chitanţă, factură, contract de confidenţialitate, după care le dau expertiza. Îmi trebuie cam jumătate de oră să scriu după ce se încheie testarea. Spre exemplu am teste de angajare. Vin patroni la mine şi eu le spun aşa: vrei să angajezi pe cineva, dai anunţ, faci un interviu, după care le spui dacă se încumetă să facă un test la poligraf. Mai sunt, apoi, testele de loialitate. Acestea se fac anual la noi, ca patronul să stea liniştit” , a mai declarat în trecut Chesnoiu pentru Replica Constanța.

Andrada SCRIPCARU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
FA.TI TESTUL
0
0
marca Replica..a cui pila este domnul Chesnoiu de ii faceti publicitate nemarcata o data la 3 luni cu acest rahat de test poligraf care nu serveste ca proba in nicio instanta?
0
0
judecatori, procurori, politisti, avocati, notari, caci la astia daca ii si inregis_ rezi tot e greu sa dem ca-s co_ti. De patroni ce sa mai spun. Hotul striga " hotii!"
1
0
Patronii fac testul
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369