REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
15.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

A ÎMPLINIT 107 DE ANI de când a fost construită, iar acum este o ruină. Ce spune CNI despre proiectul de reabilitare a Sinagogii din Constanța

A ÎMPLINIT 107 DE ANI de când a fost construită, iar acum este o ruină. Ce spune CNI despre proiectul de reabilitare a Sinagogii din Constanța

Replica API 3 decembrie 2018 | 08:05 508

Sinagoga Mare din Constanţa a bifat anul acesta 107 de ani de existenţă, dar din păcate, ceea ce a fost odinioară lăcaşul de cult evreiesc astăzi este o ruină cu vitraliile sparte şi acoperişul prăbuşit. Sunt șanse să o aducă la viață Compania Națională de Investiții (CNI) însă, proiectul bate pasul pe loc!

La capătul străzii din zona veche a Constanței, pe CA Rosetti nr. 2, se află clădirea fostei sinagogi așkenaze (de rit occidental), clădire aflată în patrimoniul comunității evreiești. Însă, la ora actuală, imobilul nu reprezintă un motiv de mândrie, deoarece este aflat într-o stare avansată de degradare. Doar zidurile au mai rămas mărturie a frumuseții clădirii de la malul mării. Recent, imobilul a fost predată Companiei Naționale de Investiții în vederea restaurării, după modelul Cazino. Însă, proiectul de reabilitare bate pasul pe loc. La începutul anului curent, a fost demarată acțiunea de atribuire a contractului privin ”Executarea lucrărilor de primă urgență-reabilitare generală-Templul Israelit Constanța”, însă nici o ofertă nu a fosta dmisibilă. La ora actuală, documentația tehnică se află la beneficiar. ”În data de 8 februarie 2018, autoritatea contractantă a publicat anunțul de participare pe SEAP, iar deschiderea ofertelor a avut loc pe 6 martie 2018, depunând oferte cinci operatori economici. În urma evaluării ofertelor depuse, comisia de evaluare, în conformitate cu prevederile art. 212, alin 1, lit. a) din Legea 98/2016, a anulat procedura de atribuire, deoarece, pe parcursul analizei procedurii de atribuire, s-a constat faptul că nu a fost depusă nici o ofertă admisibilă. În prezent, documentația tehnică se află la beneficiar în vederea actualizării și corelării cu cererile de clarificare”, au transmis, pentru Replica, reprezentanții CNI.

Sinagoga a fost construită în anul 1911, în stil maur, după planurile arhitectului Adolf Linz. În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, sinagoga a servit drept depozit pentru armata germană care își adăpostea acolo muniția, alimentele neperisabile și hrana pentru cai destinate trupelor aflate pe frontul de Est. După anul 1944, clădirea a fost reabilitată aproape în întregime și a fost redată comunității evreiești, însă a căzut pradă nepăsării după anul 1989, atunci când a intrat într-un proces accelerat de degradare.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Am vizitat sinagoga din Budapesta. Este cea mai mare din Europa si a doua ca marime din lume. Se stateau niste minute bune la rand pentru bilete.
1
0
o ruina la fel ca ruina aia de om S. M. IonescOO,Evreul p....,vorbeste mult ,prost si fara rost
1
0
O splendoare arhitecturala...asta ar fi putut fi !!! Asta ar fi dainuit , in Istoria Constantei . Asta trebuie aratat copiilor ...frumosul Istoriei prin aceste cladiri...macar prin ceea ce a ramas . Constanta , a fost o boema arhitecturala , in anii interbelici....nu un banal cub din tabla , care seamana a siloz ...cica " mall " .
8
0
Lipsa de cultura din partea oficialitatilor --chiar daca sint putini evrei cladirile monumente de cultura trebuie tinute in viata ptr istoria orasului -Cum vrei sa-ti vina turistul ? Ce sa viziteze si ce sa-i povestesti despre istoria orasului ? --cumpara flori ci 1 mil euro si orasul n-are o floare ! Pacat ca-si bat joc de acest oras ca se duce de ripa
8
1
Sinagoga se potriveste cu acest oras, aici tot ce e important este in ruina si mizerie
10
0
Ce face comunitatea evreiasca?la fel de indiferenta a fost si cu sinagoga de pe str. Mircea, care a disparut.Si era o splendoare de constructie.Nu sint in stare sa aloce citeva mil.de euro pentru refacere? Ce asteapta ,au luat modelul romanesc in legatura cu Cazinoul?
6
1
macar cultura sa salveze cladirea ca evrei nu mai egzista
3
1
pai tovarasu SLI care acu e prin nu stiu ce consilii de administratie si papa banii de la stat, ce face pentru sinangoga? se roaga?
6
1
Ba voi ati ramas cu stirile in urma. Pai nu au hotarit ca se va reabilita cu nasterile de copii de la clinica materna. Tot goimi o reabiliteaza ca pe ei ii doare la basca.
3
3
Astia asa au facut si cu alte cladiri le lasa apoi vinde terenu creste blocu
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272