REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

A început sezonul celor care îţi bat în uşă şi cer bani pentru bolnavi

A început sezonul celor care îţi bat în uşă şi cer bani pentru bolnavi

Replica API 15 mai 2012 | 00:00 388

Cum a venit căldura, cum au apărut şi acei reprezentanţi "buni samariteni" ai persoanelor cu handicap, bolnave de SIDA etc, care colectează bani de la populaţie pentru ajutarea acestora. Sunt acele persoane care sună la uşă, se legitimează şi îşi spun speach-ul pe care l-au învăţat, pentru a sensibiliza interlocutorul şi pentru a-l determina să bage mâna în buzunar după bani. Cum mulţi constănţeni au avut experienţe nu tocmai plăcute privind astfel de persoane, care ori reprezentau fundaţii umanitare fantomă, ori le furau diverse bunuri după ce le permiteau accesul în casă, constănţenii au început să se ferească şi să nu ai deschidă uşile la astfel de cazuri. În urmă cu câteva zile, în judeţ au avut loc noi colecte de bani. În localitatea Ovidiu, de exemplu, o echipă de fete mergeau din casă în casă solicitând ajutor financiar pentru ajutarea unei sau unor persoane aflate în dificultate. Fetele au eliberat chitanţe pe care se putea citi, la antet: "Asociaţia Umanitară Ziua Speranţei", cu sediul în Piteşti, judeţul Argeş. Din cauza experienţelor neplăcute avute, oamenii au sesizat Poliţia, pentru a constata dacă fundaţia respectivă există şi dacă este legală această colectare de bani. "Nu este normal şi legal să te foloseşti de imaginea unei fundaţii sau a unor persoane bolnave, pentru a merge din uşă în uşă şi pentru a cere bani de la oameni. Mai ales că au fost cazuri în care unii bătrâni i-au primit în case, iar după ce aceştia au plecat, au constatat că le dispăruseră lucruri de prin case. În principiu, nu este normală această practică", ne-a declarat adjunctul IPJ Constanţa, comisarul-şef Adrian Rapotan.

Ce spun poliţiştii

Contactaţi telefonic, directorul fundaţiei, Vasile Grigoraş, din Piteşti, ne-a declarat că aveau planuri mari pentru Constanţa, însă nu le-a putut duce la îndeplinire din lipsă de fonduri. De precizat că pe site-ul fundaţiei este anunţată intenţia de a construi, la Constanţa, un adapost de zi pentru copiii străzii şi a mamelor abuzate, fără adapost. "Am vrut să facem mai mult la Constanţa, dar nu am reuşit din cauza banilor. Noi ne autofinanţăm, aveam promisiuni de la autorităţile locale că ne vor ajuta, dar în final ne-au bătut pe umăr şi ne-au zis bravo şi atât. Am crezut că putem lucra la nivel înalt, dar nu am reuşit", ne-a declarat directorul. Mai departe, conisilerul juridic al punctului de lucru de la Constanţa, Mircea Brobonea, ne-a precizat că toată activitatea lor este legală. "Funcţionăm în baza Legii 515, art. 51, în baza Ordinului 26 din 2000 şi a Legii 119. Avem toate documentele şi autorizaţiile necesare funcţionării şi avem mulţi voluntari care merg din casă în casă. În urmă cu 2-3 luni am primit vizita poliţiştilor de la Secţia 5, care au venit să verifice documentele fundaţiei. Avem procesul-verbal. Voluntarii care merg pe teren îşi prezintă sumele de bani cu care au venit de acasă, pentru a nu exista suspiciuni, iar pe teren taie chitanţe pentru tot ce încasează în ziua respectivă. Dacă cineva nu-şi justifică o sumă de bani, este sesizată Poliţia şi este dat afară. Noi avem 7 ani vechime şi nu facem cum fac alţii, cum ar fi Aurora Anagnoste, care a lucrat la noi iniţial", ne-a declarat juristul. Afirmaţia despre Aurora Anagnoste se referă la faptul că, după cum a mai apărut scris în "Replica", femeia şi-a înfiinţat o fundaţie proprie, "Surâsul Zorilor", a cărei activitate este la limita dintre legalitate şi ilegalitate. Anul trecut, aceasta a avut tupeul chiar să sechestreze o reporteriţă, pe motiv că nu i-a dat să citească notiţele pe care şi le luase, în urma unui dialog cu aceasta.

Strângeau bani pentru operarea în străinătate a unui... mort

Revenind la activităţile fundaţiilor care îşi trimit discipolii din uşă în uşă, multe persoane sunt de părere că nu este normal să fie deranjaţi de astfel de indivizi. "Cine vrea să facă o donaţie, o poate face şi fără să i se bată în uşă. Există conturi deschise pentru aşa ceva, se pot colecta obiecte la biserici, iar de cacolo ajung la cei care au nevoie. Când au fost înzăpeziri s-a plecat cu camioanele încărcate spre persoanele nevoiaşe, fără să bată cineva la uşă", susţin unele persoane cărora li s-a cerut ajutorul", spun reprezentanţi ai opiniei publice. De remarcat că, anul trecut, întâmplarea a făcut ca, tot la Ovidiu, să vină o echipă de femei din Cluj care strângeau bani pentru o tânără bolnavă, aceasta având nevoie de operaţie în altă ţară. femeile aveau chitanţiere şi autorizaţii de la primărie, însă, în urma cercetărilor, s-a constatat cu stupoare că tânăra pentru care se colectau bani era moartă de mai mult timp.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272