REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

ACT DE CURAJ! Singurul candidat ‘respins’ la Bacalaureat la Liceul Ovidius a terminat liceul în urmă cu 27 de ani!

ACT DE CURAJ! Singurul candidat ‘respins’ la Bacalaureat la Liceul Ovidius a terminat liceul în urmă cu 27 de ani!

Replica API 10 iulie 2019 | 02:29 496

Mulți absenți, și mai mulți candidați „respinși”, dar cei mai mulți elevi care au susținut Bacalaureatul 2019 în sesiunea de vară au promovat, astfel încât județul Constanța are, la acest moment, o rată de promovare de 64,30% - mai mare decât anul trecut. Totodată, așa cum prezentam și în ediția anterioară, un singur liceu, respectiv Liceul Teoretic „Traian” Constanța, a reușit performanța de a avea o rată de promovare de 100%.

Puțin a lipsit însă ca și alte două unități de învățământ de top din județul de la malul mării să aibă aceeași performanță. Este vorba despre Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța și Liceul „Ovidius” Constanța, fiecare instituție având câte un singur candidat „respins”.

În ambele situații, este vorba despre candidați care provin din promoțiile anterioare de absolvenți. În cazul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” este vorba despre un tânăr care a terminat liceul în urmă cu trei ani, dar care nu a reușit până în prezent să promoveze acest examen.

În schimb, la Liceul „Ovidius” Constanța este vorba despre o absolventă din promoția 1992, care după 27 de ani a decis să se înscrie la Bacalaureat. La vremea respectivă, aceasta a frecventat cursurile la seral ale Liceului Industrial 10 – cum se numea, la acea dată, Liceul „Ovidius” -, la un profil tehnic, respectiv de tehnician în industria textilă. Anul acesta, după aproape trei decenii, femeia s-a înscris la Bacalaureat, dar a obținut media 5,73, puțin lipsind să-l promoveze. „Este un act de curaj, să îți asumi un examen cu rigorile acestei perioade, după ce în acești 27 de ani au fost modificări foarte mari și în programă și în formula de examen. Totodată, acum 27 de ani, la profilul tehnologic se susținea Bacalaureatul la o disciplină de specialitate, care în prezent nu mai este în programa liceului”, a afirmat prof. Cristina Anghel, directorul Liceului „Ovidius” Constanța. Femeia este însă încurajată să nu renunțe și să se înscrie din nou la acest examen, în sesiunea de toamnă, mai ales că i-au lipsit doar câteva procente pentru a promova!

Medicina, prima opțiune pentru mulți dintre absolvenții de la „Mircea cel Bătrân” și „Ovidius”!

Exceptând cei doi „respinși”, elevii celor două instituții de învățământ de top din județul Constanța nu s-au dezis, fiind obținute note maxime. Atât prof. Vasile Nicoară, directorul Colegiului „Mircea cel Bătrân”, cât și prof. Cristina Anghel, director Liceul „Ovidius”, i-au lăudat pe elevii și cadrele didactice prin intermediul „Replica de Constanța”. Cât privește planurile de viitor ale proaspeților absolvenți de la cele două unități, o bună parte dintre ei și-a exprimat intenția a se înscrie la facultăți de medicină.

„Un examen cu rezultate foarte bune pentru generația actuală, foarte multe note chiar maxime, mai ales la matematică. Un pic mai puțin mulțumitor la limba și literatura română, unde poate elevii noștri mai realiști simt o dificultate mai mare. De aici și aproximativ 20 de nemulțumiți care au făcut și contestație, sperând că vor obține mai mult. Poate scrisul, care în zilele noastre nu mai este la fel de caligrafic, poate fi formația lor realistă și sistemică de a pune totul rapid, în cuvinte cât mai puține, au contribuit la note ceva mai mici decât se așteptau.

Una peste ala, rezultatele sunt foarte bune”, a afirmat prof. Vasile Nicoară. Cât privește planurile de viitor ale liceenilor, aproximativ 50 – 60 de elevi și-au exprimat intenția de a se înscrie la facultăți de medicină, în vreme ce aproximativ 10% dintre absolvenții din promoția de anul acesta au aplicat la facultăți de peste graniță. „Cu siguranță vor obține rezultate bune la admiterea la facultate, unii sunt deja înscriși, au avut rezultate la olimpiade, nici nu mai dau admitere”, a adăugat prof. Nicoară.

„Este performanța copiilor și a profesorilor, care au muncit foarte mult și întotdeauna sunt personajele din umbră. Dar iată, trebuie să recunoaștem, este și meritul profesorilor care au muncit. Mă bucur pentru rezultatele elevilor noștri, sunt mândră de ei și de colegii mei. Sunt destul de multe contestații depuse de elevii liceului nostru, vorbim despre contestații depuse chiar la note mai mari, dar ei au considerat că pot obține mai mult”, a afirmat prof. Cristina Anghel.

Cât privește planurile de viitor, prof. Anghel a arătat că „sunt orientați pe mai multe direcții: la Politehnică București, unde cei mai mulți vor să se îndrepte către automatică, la Medicină, destul de mulți, la București, Constanța, Cluj; sunt mulți care doresc să se înscrie la Universitatea Maritimă Constanța și apoi mai sunt și alte direcții. Avem și destul de multe aplicații depuse la universități din Anglia, Germania, iar unii sunt deja acceptați cu o condiție de medie de Bacalaureat”, a afirmat prof. Cristina Anghel.

Peste 1600 de contestații depuse la Constanța

Absolvenții de liceu care au susținut Bacalaureatul în sesiunea de vară și au fost nemulțumiți de rezultatele obținute au putut depune contestații, luni, 8 iulie a.c., în intervalul orar 12,00 – 16,00. La nivelul județului Constanța, din totalul celor 4767 de elevi care au fost prezenți la probele „examenului maturității”, 1649 de elevi au depus contestații. Din numărul total, cele mai mulți elevi au contestat nota obținută la proba de limba și literatura română – 687 de contestații, în vreme ce la matematică au depus contestații 366 de elevi, la istorie 104 de elevi, iar la biologie 231 de elevi.

Rezultatele după reevaluarea lucrărilor vor fi făcute publice sâmbătă, 13 iulie a.c..

Florentina BOZÎNTAN

BACALAUREAT 2019 la Constanţa: mai multe medii de 10. La polul opus, liceele din Ciobanu şi Deleni: ZERO promovabilitate!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Informatia corecta este ca promotia curenta a lic Ovidius a promovat 100% examenul de bac. Voi aveti interes insa sa zpuneti asta numai despre lic. Traian. Total incorect. Ala care nu a luat bacul acu 30 de ani a fost raportat atunci ...ce rost are sa il bagati in aceeasi oala cu absolventii de anul acesta???
0
0
burebista mars in pestera ! trogloditule , nu meriti sa vezi lumina zilei
1
0
... mai Burebista stii vorba aia romaneasca... cainele moare de drum lung si .... de grija altuia. Asta inseamna ca acum 30 de ani se facea scoala daca doamna respectiva dupa atita vreme a fost la un pas de reusita. Amortiti astia de azi termina scoala si ... minte ioc.
1
0
ti-e frica ,dupa ce ne-ai taiat viile ,te da femeia care a muncit 30 ani in somaj idiotule
4
0
Pe vremea aia doar cine nu se prezenta la ex nu lua bacul. Mamaitza textilista sa se lase pagubasa, sa-si creasca nepotii mai bine.
1
23

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212