REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Activitatea Primăriei Mereni blocată de mai bine de 2 ani. Interviu cu viceprimarul Dumitru Guriţă

Activitatea Primăriei Mereni blocată de mai bine de 2 ani. Interviu cu viceprimarul Dumitru Guriţă

Replica API 15 ianuarie 2019 | 08:52 656

Încă din anul 2017, de la validarea Consiliului Local Mereni, problemele se ţin lanţ, iar activitatea Primăriei s-a mutat în instanţă. Aşa se face că am intrat în anul 2019 şi până la această dată a fost convocată, atenţie, o singură şedinţă de Consiliu Local şi aceea nestatutară. Bugetul pe anul 2018 a fost aprobat ilegal, prin dispoziţia primarului Silviu Florentin Gărea, şi a fost anulat prin instanţă. Aceeaşi soartă o are şi bugetul pe anul 2019, care a fost de asemenea a fost contestat în instanţă.

Vorbim de o situaţie ieşită din comun, de o comună care de la alegerile din anul 2017 şi până în prezent a stagnat din punct de vedere administrativ. Singurul lucru despre care am auzit cu privire la comuna Mereni de doi ani şi jumătate încoace a fost legat de procesele din instanţă. Viceprimarul ALDE, Dumitru Guriţă, ne-a vorbit într-un interviu despre procesele interminabile şi situaţia am putea spune fără precedent, cu care se confruntă Primăria şi Consiliul Local Mereni.

Reporter: Ştim că aţi avut probleme cu validarea pe funcţia de viceprimar? Aţi reuşit să depăşiţi această perioadă?

Dumitru Guriţă: Mandatul meu a fost validat. Am şi hotărâre judecătorească în acest sens. Probleme întâmpin cu primirea banilor. Primarul nu mi-a dat banii, deşi am hotărâre executorie prin care trebuie să-mi dea banii. Sentinţa mi-a fost dată în octombrie 2018 şi am fost la executorul judecătoresc. Unele procese, domnul primar la recunoaşte, pe altele nu le recunoaşte, dar este problema dumnealui.

Rep.: De ce nu s-a reuşit întrunirea Consiliului Local Mereni până la această dată?

Dumitru Guriţă: Un număr de şase consilieri am atacat ordonanţa prezidenţială în data de 23 martie 2018. Senţinţa dată de instanţă a fost executorie şi cu penalităţi. Prin aceasta i s-a solicitat domnului primar să facă şedinţă de Consiliu Local. Sentinţa a fost executorie prin luna aprilie-mai 2018, dar primarul nu a pus-o în executare. A făcut un recurs. Ne-am dus mai departe.

Hotărârea a devenit definitivă la completul de judecată format din trei judecători, dar tot nu a făcut şedinţă de Consiliu Local pentru că nu avea secretar. Apoi a fost detaşată de la Primăria Constanţa, doamna Raluca Chiţoiu, în data de 28 iulie 2018, dar abia pe 13 decembrie 2018 a fost convocată prima şedinţa de Consiliu Local, după doi ani şi 7 luni. Şi atunci primarul a încălcat flagrant legea. A ţinut şedinţa cu cinci consilieri şi de aceea nu a fost statutară, şi ne-am adresat iar instanţei.

Rep.: Prima şedinţă de Consiliu Local convocată anul trecut este considerată ilegală. Ce s-a întâmplat?

Dumitru Guriţă: Cum spuneam pe 13 decembrie 2018 a avut loc prima şedinţă după 2 ani şi 7 luni. Nu ne-am prezentat la şedinţa de Consiliu Local pentru că două persoane nu au putut fi prezente din cauza orei la care a fost convocată, vorbim de ora 11.00. Un consilier, care este doctor, nu a putut să ajungă pentru că avea foarte multă lume la cabinet, iar domnul învăţător, domnul Chiriac, nu putea să lase copii la ora 11.00.

De regulă, noi ţieam şedinţele la ora 13.00. Alte două persoane au fost pelcate întrucât şedinţa a anunţată prea târziu. Astfel, nu putut fi prezenţi decât cinci din cei zece consilieri, întrucât unuia i s-a retras sprijinul politic şi nu l-au mai chemat. Pentru a fi statutară ordinea de zi trebuia să fie votată de şase consilieri locali şi nu de cinci. Nu se poate, sunt reguli elementare, de bun simţ.

Au votat preşedintele de şedinţă şi ordinea de zi în cinci consilieri locali, deşi ar fi trebuit să fie minim şase. Abia după aceea, l-au votat pe al şaselea membru de consiliu, pe domnul Cezar Puf. Situaţia a fost sesizată în data de 17 decembrie 2018 Prefecturii Constanţa. Am înaintat o petiţie şi nu am primit un răspuns, urmează să ne spună Compartimentul Juridic dacă este legală şedinţă.

Rep.: Cum au reacţionat autorităţile competente în acest caz? Prefectură, Curtea de Conturi...

Dumitru Guriţă: Delegarea doamnei cu studii juridice pe post de secretar a fost recunoscută la luni distanţă, abia pe 13 decembrie 2018. Aşteptăm raportul Curţii de Conturi. Ni s-a transmis că ne va trimite un raport şi sunt abateri grave, abateri care se suprapun. În prima şi sigura şedinţă din anul 2018, înainte de a vota, primarul a vrut să-i votăm bugetul pe anul 2018. Noi avem un convocator în care am insistat pe perioada anului 2018 să facem şedinţă pentru a putea şti cum vor fi investiţi banii.

Rep.: Este o situaţie neobişnuită. În toată această perioadă, din anul 2017 până în prezent, s-a reuşit derularea vreunei investiţii pentru dezvoltarea comunităţii?

Dumitru Guriţă: Nu s-a făcut nicio investiţie. Dacă rămâne situaţia aşa o să fim Republica Mereni. O să ne facem drapelul nostru, o să ne facem Judecătoria noastră, moneda noastră. Din 98 de dispoziţii date, foarte multe au fost atacate de Prefectură. În ultima perioadă nu au mai fost atacate de domnul prefect Dumitru Jeacă, dar aşteptăm răspunsul la petiţia pe care a făcut-o pe data de 17 decembrie 2018.

Vrem să ne spună dacă hotărârile pe care cei cinci consilieri le-au luat în data de 13 decembrie 2018 sunt valabile, pentru că s-a votat bugetul, s-au votat investiţiile, sunt proiecte importante... Cum de l-au validat pe domnul Cezar Puf cinci consilieri? Pe data de 16 ianuarie 2019, noi avem termen în instanţă cu Consiliul Local. Noi am contestat deja în instanţa validarea pe funcţie a domnului Puf. Să vedem ce va face Prefectura Constanţa.

Rep.: De unde au pornit aceste neînţelegeri am putea spune fără precedent? Până la urmă vorbim de o alianţă formată, Alianţa PSD-ALDE. La Mereni de ce nu funcţionează această alianţă?

Dumitru Guriţă: Eu şi primarul am fost prieteni, am stat în aceeaşi curte, singura chestie este că el nu a făcut majoritate în Consiliul Local şi de atunci nu ascultă de nimeni. Eu am vorbit chiar la formarea Consiliului Local cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, Horia Ţuţuianu, şi mi-am făcut majoritatea mea, el nu a putut să şi-o facă.

Noi fiind o alinaţă PSD-ALDE ar trebui să comunicăm, să fim parteneri. Eu am încercat şi am tot vorbit pe la Prefectură şi cu alţi primari PSD şi nu a vrut să colaboreze. Eu mi-am făcut majoritatea cu şase consilieri. Nu-i vina mea că ALDE a făcut majoritatea în Consiliu Local.

Primarul nu recunoaşte chestia aceasta şi este treaba lui dacă nu recunoaşte. Consiliul Local s-a validat în data de 24 noiembrie 2017 în prezenţa domnului prefect Gheorghe Albu, în prezenţa domnului Roland Frunză, consilier juridic superior în cadrul Prefecturii Constanţa şi a lui Radu Suceveanu, de asemenea consilier juridic în cadrul Prefecturii Constanţa. Au fost reprezentanţi din partea partidelor. Din partea PSD-ului a fost Lucian Lungoci, care este secretar general al PSD.

Rep.: Se poate la această dată convoca Consiliul Local în condiţii de legalitate?

Dumitru Guriţă: Consiliu există. Dacă nu va face primarul şedinţe de Consiliu Local, facem noi. Eu am mai făcut convocatoare, dar neavând secretar nu puteau fi ţinute şedinţe. Acum avem secretar.

Rep.: De ce PNŢCD-ul a retras sprijinul politic consilierului local Florian Ciucardel?

Dumitru Guriţă: În primă fază, domnul Florian Ciucardel a promis că va vota majoritatea PSD. Nu ştiu cui a promis şi nici nu mă interesează. Când s-au numărat voturile, la viceprimar am ieşit eu cu şase voturi, iar omul PSD-ului cu 4 voturi din cinci a pierdut. Omul PSD-ului a primit doar patru voturi întrucât consilierul de la PMP s-a votat pe el pentru funcţia de viceprimar.

Primarul a bănuit că Ciucardel nu l-a ascultat şi a încercat prin toate mijloacele, inclusiv prin intermediul preşedintelui PNŢCD Mereni, domnul Adrian Ţapliuc, să-l dea afară din Consiliu Local. La cinci zile după ce s-a format Consiliu Local, Florian Ciucardel a primit o adresă din partea PNŢCD prin care i s-a retras sprijinul politic.

Doamna Aura Buzdoacă, director în Prefectura Constanţa, i-a spus domnului reprezentant de la PNŢCD că trebuia să vină cu o hârtie şi să o depună înainte de formarea Consilului Local. Ca atare, domnul Ciucardel a atacat în instanţă decizia privind retragerea sprijinului politic.

În instanţa, domnul Ciucardel a câştigat procesul, pentru că hârita care a adus-o PNŢCD-ul a fost emisă la cinci zile de la validarea Consiliului Local. După aceea, preşedintele PNŢCD Mereni, după 7 luni, că a durat procesul, a venit şi i-a retras din nou sprijinul politic lui Ciucardel pe motiv că nu şi-a plătit cotiziţia la partid. Până la urmă, vrând-nevrând, domnul Ţapliuc recunoaşte că Florian Ciucardel este consilier, altfel nu îl baga în instanţă.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614