REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Actorii fac APEL către autorităţile locale. Doresc să se înfiinţeze o structură de cultură şi la Constanţa! VIDEO

Actorii fac APEL către autorităţile locale. Doresc să se înfiinţeze o structură de cultură şi la Constanţa! VIDEO

Replica API 4 septembrie 2018 | 14:26 392

“Teatru politic şi influenţa politicului în teatru”

“Teatru politic şi influenţa politicului în teatru”

Oraşul de la malul mării a prins culoare! Zeci de trupe de teatru alcătuite din oameni frumoşi şi plini de viaţă au venit să încânte spectatorii în diferite cadre, pe diferite scene. Dacă până acum ne aşteptam să vedem o piesă de teatru într-o sală de teatru, ei bine acum putem asista la un spectacol chiar în parcul din centrul oraşului sau în podul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Cu toate acestea, actorii constănţeni susţin că există o comunicare slabă între ei şi autorităţile locale.

FITIC 2018, un festival dedicat actorilor independenţi a ajuns la malul mării şi oferă constănţenilor, dar şi turiştilor care mai sunt prezenţi pe litoral în această săptămână, momente de inspiraţie şi cultură.

“Încă din antichitate autorităţile aveau grijă ca absolut toţi cetăţenii să aibă acces la acest tip de comunicare. Mai aproape de noi, teatrul politic a devenit o sintagmă clar cunoscută în Germania şi înseamnă comunicarea deschisă la toate nivelurile dintre autorităţi, dintre realitatea administrativă. Noi toţi formăm o mare lume care este condusă de nişte legi la care putem participa.”, a declarat Alina Cristea, membru al juriului FITIC 2018.

Valentin Ispas, purtătorul de cuvânt al FITIC 2018, a adăugat faptul că sprijinul venit din partea administraţiei publice locale ar veni ca o gură de aer pentru teatrul constănţean, pentru cultură.

“Asta ne dorim şi noi. De asta şi anul acesta am încercat, am avut teatru în parc, parc despre care se spune că abia a fost reabilitat şi s-a terminat reabilitarea. Spre exemplu, ieri în podul Muzeului de Istorie din Constanţa a fost un experiment foarte frumos. Ne dorim la anul să ieşim şi mai mult. Avem nevoie de sprijinul administraţiei locale, avem nevoie ca oamenii care lucrează pentru noi constănţenii, să nu mai fie atât de reticenţi la idei noi, la idei care atrag publicul constănţean şi de asemenea educă publicul. Cred că avem aceste probleme pentru că nu avem o ‘Direcţie de cultură’ care să înţeleagă ce înseamnă un proiect cultural, care nu ar pune întrebări de genul: De ce este nevoie de maşinişti?”, a declarat Valentin Ispas.

Documente doveditoare pentru fiecare actor, în caz contrar proiectul ar fi respins!

La momentul actual, susţin actorii, există lucruri care pun “beţe în roate”. Spre exemplu, aceştia susţin că pentru a organiza un eveniment cultural, autorităţile locale constănţene cer acte doveditoare care atestă calificarea în domeniul actoricesc, pentru fiecare persoană participantă în proiect de la actor, la regizor şi maşinişti. Actorii consideră acest lucru ca fiind absurd în condiţiile în care chiar şi marelui actor Horaţiu Mălăele, autorităţile constănţene i-au solicitat act doveditor de calificare în domeniu.

În acest context, membrii FITIC 2018 şi-au exprimat dorinţa ca un reprezentat local să fie interesat de ramura actoricească şi să poată fi prezent la una dintre întâlnirile membrilor. Astfel, aceştia l-au invitat pe viceprimarul Constanţei, Costin Răsăuţeanu, pentru a participa la următoarea întâlnire cu scopul găsirii unei soluţii ce ar putea facilita organizarea evenimentelor culturale în oraşul de la malul mării.

“În această ‘Direcţie de cultură’ credem noi că ar fi o formulă potrivită. Aşadar, înfiinţarea unei structuri în care să funcţioneze oameni cu care să avem un limbaj comun. Asta este o dolenanţă. Din păcate însă, în micul polis pe care îl dimensionăm noi cu prezenţele noastre aici, acum... vedeţi cumva vreo figură politică? Cam asta este din păcate deschiderea autorităţilor. Eu mi-am dorit foarte tare ca astăzi să fie cineva din partea lor. Nu are relevanţă culoarea politică. Oricine se numeşte „ales” este binevenit. Drept urmare suntem noi, vorbim noi între noi. Pe această cale, lansăm viceprimarului Constanţei, Costin Răsăuţeanu, care se ocupă de această ramură, şi anume cultura, o invitație pentru a purta o discuţie în acest sens. Poate ar fi bine să supunem votului public pentru alegerea membrilor ‘Direcţiei de cultură’”, a precizat Alina Cristea, membru al juriului FITIC2018, jurnalist cultural şi profesor în cadrul Facultăţii de Arte, Universitatea Ovidius Constanţa.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
centrul jean ctin sta degeaba in REPUBLICA
4
2
Tatuata aia e cadru didactic universitar, sau ce e cu ea? Voi rector aveti? Sa aleaga ea directia de cultura....doamne fereste unde s-a ajuns!
7
2
Pai nu ziceati tot voi ca e politizata cultura? Acum vreti ce? Faceti bre teatru si lasati vrajeala cu structura si cu functionari sa va serveasca voua la vanzare de bilete , ca ati avut 12 musterii la scurt metraj. Pe cine vreti sa pacaliti? Vreti banii primariei sau arta?Cu voi nu are nimeni lmbaj comun!
6
2
fistic 2018,ciulama 2019,varza 20 20 daca nu esti bun incerci sa te bagi in programe fara folos,procreate de nefolositori,sa iasa mangaru,altfel cultura canci,ati vopsit purceaua si o vindeti ca pasare phoenix
7
2
Adica redactorul sef de la telegraf de constanta , psd trup si suflet, si purtatorul de cuvant de la pd, care scuipa cu foc pe fb impotriva psd, ciuma rosie, vor structura politica de cultura la constanta. nu ajung o directei de cultura la cjc si una de la minister, nu? vreti una pentru ispas, sa faca afaceri cu statul,cu primaria, vara.
10
2
Sa fim seriosi.voi vorbiti?
10
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218