REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Adelina Toncean: Constanţa nu există în afară de oamenii care o compun. Iar când mă refer la oameni, cred că merită implicare

Adelina Toncean: Constanţa nu există în afară de oamenii care o compun. Iar când mă refer la oameni, cred că merită implicare

Replica API 29 aprilie 2016 | 00:29 351

Reprezentant al societăţii civile, în echipa lui Vergil Chiţac

Reprezentant al societăţii civile, în echipa lui Vergil Chiţac

Adelina Toncean

Adelina Toncean a început, de puţină vreme, o colaborare în plan politic, din postura de reprezentant al societăţii civile. A fost invitată să se alăture echipei candidatului PNL la Primăria Constanţa, Vergil Chiţac, şi a acceptat, convinsă că astfel proiectele sale vor lua amploare. Cunoscută pentru acţiunile caritabile şi pentru munca sa de a salva copiii abandonaţi, grav bolnavi, Adelina părea a fi un viitor nume din lista PNL pentru Consiliul Local Municipal Constanţa. În urmă cu câteva zile, s-a dovedit că nu se află pe lista de candidaţi la Consiliul Local, Adelina Toncean precizând că nu a dorit acest lucru, deşi este în continuare în echipa lui Vergil Chiţac, pe care îl vede drept o soluţie pentru Constanţa. Adelina a vorbit şi despre copii, despre sistemul de sănătate, proiecte şi “certificatul pentru viaţă”. „Cred că oraşului îi lipseşte puţin implicarea. Nu ştiu dacă opusul este resemnarea (...) Cred că oraşul merită implicare, să ne oprim să tot căutăm vinovaţi. E cazul să facem pasul următor”, spune Adelina Toncean.

Reporter: Adelina Toncean, ai apărut de dată recentă în echipa lui Vergil Chiţac, într-o conferinţă de presă fiind prezentată ca reprezentant al societăţii civile. Imediat după aceasta, s-a speculat că vei fi pe lista pentru Consiliul Local. De ce nu eşti pe acea listă?

Adelina Toncean: Mă bucur mult că aud întrebarea asta, pentru că doream să o lămuresc. Nu am intrat niciodată alături de Vergil Chiţac pentru a fi pe lista de consilieri locali, dintr-un motiv foarte simplu: nu mi-am dorit asta. N-a fost obiectivul meu nici un moment să mă implic alături de echipa lui Vergil Chiţac din postura de potenţial consilier local. Ce am urmărit a fost... domnul Chiţac spunea la un moment dat: „este idealul nostru”; poate e mult spus ideal, dar ştiu, după o perioadă lungă de societate civilă, că există o limită între a face lucrurile singur şi între a le face alături de oameni. Am ales să fiu şi să merg mai departe într-o formulă care implica un partid politic pentru că cred că o cauză are nevoie de oameni pentru a fi susţinută şi cred mult în implicarea care nu ţine cont de poziţii, care nu ţine cont de locul fiecăruia sau de eticheta sau de cartea de vizită pe care ne-o ataşăm, ci de rolul profund de a dori să schimbăm lucrurile împreună.

Rep.: Dar de ce ai ales echipa Chiţac pentru a-ţi promova proiectele ca reprezentant al societăţii civile? De ce nu altă echipă sau alt candidat?

A.T.: Cum spuneam, proiectele mele au pornit într-un moment greu, în care am înţeles că este nevoie să se întâmple ceva. A urmat un an şi mai greu în care am făcut singură sau cu puţini oameni proiectele în care credeam, iar propunerea de a mă alătura echipei Chiţac, pentru că am primit o propunere de a mă alătura, a fost ceea ce aveam nevoie. Am văzut în omul pe care o făcea valorile în care cred şi, dincolo de ce suntem pentru moment, în final, putem sau nu să împărtăşim aceleaşi valori. Iar când valorile sunt legate de corectitudine, de o carieră construită în timp, care nu apare peste noapte şi nu cade sau creşte în funcţie de ce se întâmplă azi sau mâine pe o scenă politică – acestea sunt lucruri cu care pot să merg la drum. Iar eu am văzut în Vergil Chiţac şi în proiectul pe care mi l-a propus un drum pe care să pot merge. (....)

Rep.: Ce crezi că merită Constanţa?

A.T.: Cred că Constanţa nu există în afară de oamenii care o compun. Iar când mă refer la oameni, cred că merită implicare (...)

Rep.: Cum arată oraşul Constanţa, după părerea ta?

A.T.: Arată ca un oraş resemnat. Acesta cred că este cuvântul. Aproape că, la un moment dat, ne străduim să vedem lucrurile care nu ne plac pentru că suntem obişnuiţi cu ele. Poate că la un moment dat e nevoie să vezi că poate să fie mai bine, să crezi că poate să fie altfel, încât să contribui la asta. Cum am zis: eu sunt optimistă, şi când vine vorba despre sistemul medical (...)

Rep.: Cum ai vrea să arate oraşul Constanţa?

A.T.: Constanţa va fi frumoasă, puternică, în momentul în care se va vedea aşa, în care oamenii care o compun vor crede că e un oraş frumos, care merită să crească. E jumătatea drumului. Odată ce crezi suficient de mult că poţi să faci, atunci îţi alegi şi oamenii pe care ţi-i doreşti, atunci nu stai acasă în ziua în care poţi să faci asta, nu îţi este indiferent. Mereu insist pe asta, când sunt întrebată de ce fac proiecte şi insist atât de mult: pentru că nu îmi este indiferent dacă lucrurile rămân aşa sau nu. Aşa cum sunt acum, înseamnă drame multe. Drame care nu se văd întotdeauna.(...)

Rep.: Crezi că Vergil Chiţac este soluţia pentru Primăria Constanţa?

A.T.: Categoric, da.

INTERVIU INTEGRAL - VIDEO:

Vezi şi:

http://www.replicaonline.ro/lovitura-de-imagine-pentru-candidatul-chitac-adelina-toncean-se-alatura-echipei-pnl-266275/

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367