REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Adolescenţi captivi în LUMEA DROGURILOR! Un studiu arată o CREŞTERE a consumului de etnobotanice

Adolescenţi captivi în LUMEA DROGURILOR! Un studiu arată o CREŞTERE a consumului de etnobotanice

Replica API 13 ianuarie 2018 | 00:44 997

ÎNGRIJORĂTOR! 9 din 10 adolescenţi consumă alcool

ÎNGRIJORĂTOR! 9 din 10 adolescenţi consumă alcool

Consumul de substanțe în rândul adolescenților ar trebui să ridice semne de întrebare pentru orice cetățean. Constănțenii au trecut în ultimii ani printr-o creștere masivă de consum de substanțe psihoactive în rândul adolescenților, chiar dacă au fost făcute diverse campanii de informare și prevenire. Totuși, datele unui studiu efectuat recent sunt mai mult decât alarmante.

Agenția Națională Antidrog, cu Centrul de Prevenire și Combatere a Consumului de Droguri Constanța a elaborat un studiu cu privire la consumul de alcool, tutun și droguri în rândul elevilor din Constanța. Colectarea datelor a avut loc în perioada 10 mai - 10 iunie 2016, pe un eșantion de 733 de subiecți. Peste jumătate din elevii constănțeni au fumat măcar o dată țigări. Totuși, alarmanet este faptul că 9 din 10 elevi au consumat alcool. Iar când vine vorba de droguri, statisticile sunt îngrijorătoare.

În rândul elevilor din județul Constanța, peste jumătate au experimentat consumul de tutun – 51,7%, în timp ce, 43,1% dintre ei au declarat un astfel de consum și în ultimul an. O treime (36,2%) dintre cei chestionați au fumat în ultima lună. În ceea ce privește acest tip de comportament, nu sunt diferențe semnificative statistic între sexe. Cu toate acestea, consumul de tutun cel puţin o dată în viaţă înregistrează valori mai mari în cazul băieților – 52,7%, față de 50,6% fete, iar pentru consumul cel puţin o dată în ultimele 12 luni se observă, de asemenea, o ușoară diferență în ceea ce privește procentele 45,1% băieții, față de 40,8% fetele. Luând în considerare criteriul „an de studiu”, cele mai mari valori pentru toate tipurile de prevalență sunt observate la elevii de clasa a XII-a și a XI-a, în timp ce, cele mai mici la cei de clasa a X-a.

9 din 10 elevi consumă alcool. 1 din 2 elevi A EXAGERAT GRAV

Consumul de produse alcoolice înregistrează cel mai înalt nivel al prevalenţei consumului dintre toate substanţele psihoactive luate în considerare în acest studiu, ceea ce confirmă faptul că alcoolul este un drog social larg acceptat. Analiza datelor indică faptul că aproape 9 din 10 adolescenţi (90,7%) au consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă, iar unul din doi adolescenți (59,6%) a declarat că a consumat alcool cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.

Pe sexe, cele mai mari prevalențe sunt observate în cazul băieților. În schimb, în funcție de anul de studiu, cea mai mare prevalență de-a lungul vieții se observă în rândul elevilor de clasa a XII a, pe poziția a doua în privința consumului de alcool de-a lungul vieții situându-se elevii de clasa a X a.

Deşi consumul excesiv de alcool, cu experimentarea stării de ebrietate, în perioada adolescenţei, poate cauza probleme de sănătate şi sociale, mai mult de o treime dintre adolescenţi (42,6%) au consumat alcool în exces, de-a lungul vieţii, ajungând la starea de ebrietate, iar 15,9% au experimentat starea de ebrietate cel puţin o dată în ultimele 30 de zile.

4,20% din elevi au consumat iarbă în ultimul an

La nivelul județului Constanța, 8,9% dintre elevi au declarat că au consumat cel puțin o dată în viață orice drog ilicit, în timp ce, 4,9% au declarat un astfel de consum în ultimul an, iar 2,6% în ultima lună. Prin sintagma orice drog se înțelege: canabis/ hașiș, ecstasy, cocaină/crack, amfetamine, LSD sau alte halucinogene, ciuperci halucinogene, heroină, ketamină, NSP, sedative şi/sau tranchilizante, inhalanți, steroizi anabolizanți. Se observă niveluri mai mari ale consumului în rândul băieților.

În funcție de anul de studiu, cele mai mari valori înregistrate pentru consumul de-a lungul vieții se înregistrează la elevii de clasa a XII-a (11,3%), în ultimul an- la elevii de clasa a XI-a (8%), în ultima lună – la elevii de clasa a XII-a. 7,4% dintre elevi au declarat că au consumat canabis/hașiș cel puţin o dată în viaţă;4,2% au declarat că au fumat cel puţin o dată în ultimele 12 luni și 2,2% în ultimele 30 de zile. În general, băieții înregistrează prevalențe mai mari ale consumului de canabis. Cea mai mare valoare a prevelanței consumului de canabis de-a lungul vieții se înregistrează în cazul elevilor de clasa a XI-a (9,8%), aproximativ unul din 10 elevi experimentând canabisul până la această vârstă.

Părinții sunt mai permisivi cu privire la consumul de alcool

În privința percepției adolescenților față de atitudinea părinților în ceea ce privește apariția unui comportament de consum, aceștia percep un nivel de tolerare (permisivitate) al părinţilor mai mare în cazul consumului excesiv de alcool, cu inducerea stării de ebrietate, decât în cazul consumului de droguri ilicite (canabis/ hașiș, NSP și ecstasy). În general, datele indică un nivel de permisivitate puțin mai mare din partea tatălui. Se recomandă ca programele de prevenire să se axeze în principal pe faptul că părinții a aproximativ unul din patru adolescenți nu au o atitudine fermă în privința consumului de droguri ilicite și pentru mai mult de jumătate dintre adolescenți în privința consumului excesiv de alcool.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Prindeti toti delari care vand drog
10
0
Ajung io si la voi in CT..va ruinez ca si pe astia din cernavoda
1
0
Sa vina politistii DIICOT la Mangalia! E jale cati dealeri sunt in Acest oras. Dealerii principali ai Mangaliei: unu zis Verde, fratii Gibonu Jepat Marian si Vio, Symon Mocanu, Neamu Buruiana Manca, Adi Grasu, Pepino, Vapor, fratii Martonfi, baietii din Neptun si multi altii!!!
15
0
Stati linistiti unde credeti ca o sa se ajunga .!
2
0
Peste tot este la fel si politia ii acoperea.Un sfert din tinerii din techirghiol umbla drogati in miezul zilei.Oare nu exista legi pt acesti nemernici care distrug atatia tineri?Cum poate politia sa treaca nepasatoare pe langa asa ceva.
5
1
druga e miezu aici in cartier la noi vinde droguri stie toata lumea si politia de la sectia 5 asa se lauda sagetile lui frati grigorenco kalu manuta vira arestatii ca ne omoara copii
12
1
Si ruxandra iulian isi da cu praf pe la nasuc impreuna cu ariciu porcul
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108