REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Aerul de munte: beneficii pentru organism și restricții în privința altitudinii

Aerul de munte: beneficii pentru organism și restricții în privința altitudinii

Replica API 25 mai 2021 | 00:00 1970

Aerul de munte este extrem de sănătos, având o mulțime de beneficii pentru organism. Există, însă, și situații în care acesta poate agrava unele probleme de sănătate, dacă este vorba despre altitudini foarte mari – află mai multe!

Sursă foto: Shutterstock

Ce beneficii are aerul de munte pentru sănătate

Ameliorează afecțiunile pulmonare precum astmul – fiind mult mai puțin poluat decât aerul de la altitudini joase, aerul de munte nu irită căile respiratorii, ameliorând astfel bolile pulmonare. De aceea, pacienții cu suferințe pulmonare sunt sfătuiți de multe ori de medic să meargă la munte, scrie doc.ro.

Este benefic pentru pacienții care suferă de astm bronşic alergic – aerul de munte conține mai puțini alergeni, de aceea persoanele care suferă de astm bronşic alergic observă o ameliorare a problemelor respiratorii dacă se află în zone montane, cu aer curat.

La altitudini mai mari de 1500 m, scade nivelul umidității din aer, iar din această cauza lipsesc alergenii. Un studiu făcut de oamenii de știință din Elveția arată că efectele aerului de munte asupra adolescenților care suferă de astm bronșic sunt chiar mai puternice decât cele ale administrării de steroizi inhalatorii.

Reduce stresul – persoanele care locuiesc în zonele montane sunt mai puțin stresate decât cele care locuiesc în zone de câmpie. De aceea, în timpul concediilor petrecute la munte ne simțim mai relaxați decât de obicei.

Este stimulată digestia – ionii negativi, care se regăsesc în cantități mai mari în aerul de munte, au abilitatea de a stimula sistemul digestiv.

Te ajută să slăbești – nu neapărat aerul de munte, ci mai degrabă altitudinea te poate ajută să scapi de kilogramele în plus. Studiile făcute până acum în domeniu nu au reușit decât să confirme această asociere, nu și să depisteze cauza să.

Când este contraindicată expunerea la altitudini mari

În cazul persoanelor cu afecțiuni cardiace, expunerea la altitudini mari poate agrava problemele de sănătate. Asta pentru că este redusă oxigenarea la nivelul țesuturilor, fapt ce determina o serie de modificări în organism, cu scopul de a menține oxigenarea la un nivel optim. Boala arterială coronariană (cardiopatia ischemică), de pildă, poate fi agravată de altitudinile înalte. Totodată, persoanele care au suferit un infarct miocardic în ultimele 3-6 luni ar trebui să evite altitudinile mai mari de 2500 m.

Persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare ar trebui să se consulte cu medicul înainte de a călători în zone aflate la altitudini foarte mari, de peste 2500 m. Medicul este cel în măsură să stabilească dacă sănătatea pacientului va fi pusă în pericol sau nu de altitudinea la care acesta se va află.

Cum poți potența beneficiile aerului de munte

Mergi la plimbare pe cărări de munte. În timp ce faci mișcare, corpul este mai bine oxigenat, ceea ce înseamnă că aerul de munte va fi și mai benefic.

Stai cel puțin 4-5 zile la munte, astfel încât efectele benefice pe care le are aerul respirat să fie mai puternice.

Practică yoga la munte sau măcar respirația yoghina. Această implică folosirea abdomenului pentru respirație. Inspiră lent, în timp ce îți umpli cavitatea abdominală cu aer. Expiră apoi și mai lent, până când aerul este scos în totalitate, iar abdomenul se retrage complet. Acest tip de respirație sporește oxigenarea, însă totodată are efecte relaxante asupra organismului.

Petrece cât mai mult timp în natură. Nu te poți aștepta să ai parte de efectele benefice ale aerului de munte, dacă tu petreci cel mai mult timp în camera de hotel sau în restaurante și alte spații închise. Bucură-te de aerul curat din pădure, fă plimbări zilnice în natură și organismul va avea de câștigat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212