REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Afaceriștii care au cumpărat terenuri de la Mamaia SA așteaptă… degeaba, de 21 de ani, dreptul de proprietate

Afaceriștii care au cumpărat terenuri de la Mamaia SA așteaptă… degeaba, de 21 de ani, dreptul de proprietate

Replica API 9 august 2022 | 00:00 8459

De mai bine de 21 ani, afaceriştii din Constanţa care au cumpărat terenuri de la SC Mamaia SA nu au obținut certificatul de atestare a dreptului de proprietate pentru terenuri, deoarece Mamaia SA refuză să efectueze documentaţia necesară în vederea obţinerii certificatului, conform HG 834/1991. Printre afaceriști se numără și fostul politician Mihai Tararache, care a deschis un venit un val de procese împotriva societăţii de stat. Pe de altă parte, Mamaia SA şi-a îndreptat atenţia către Primăria Constanţa, pe care o consideră vinovată pentru imposibilitatea emiterii certificatului de atestare a dreptului de proprietate. Administraţia locală trebuie să emită o hotărâre de consiliu local prin intermediul căreia îşi dă acordul necesar obţinerii documentaţiei.

Printre agenţii economici înscrişi pe listă se numără şi un fost deputat constănţean PNL, independent la un moment dat, Mihai Tararache. Acesta din urmă a cerut, încă din anul 2018, SC Mamaia SA să plătească daune în cuantum de 500 de lei/zi de la semnarea contractului şi până la îndeplinirea efectivă a obligaţiei. Afaceristul aşteaptă de 21 de ani ca SC Mamaia SA să întocmească documentaţia către în vederea obţinerii certificatului de atestare a dreptului de proprietate pentru un teren în suprafaţă de 673,41 mp situat în staţiunea Mamaia, Tabăra Nord, aferent activului Laborator Carmangerie Tabăra Nord. Aşa că, s-a văzut nevoit să acţioneze societatea de stat în instanţă pentru a fi obligată de magistraţi la întocmirea documentației în vederea obţinerii certificatului de atestare a dreptului de proprietate pentru terenul aferent unei construcţii, care este şi sediu administrativ al societăţii pe care o reprezintă.

Tabără Nord

Solicitarea are la bază HG 834/1991 privind stabilirea şi evaluarea unor terenuri deţinute de societăţile comerciale cu capital de stat. „Este o chestiune de acum 20 de ani, potrivit HG 834/1991, trebuia să dea şi terenul. Unora a dat, altora nu. Legea spune că toate societăţile de stat care au active trebuie să ia şi terenul aferent, că nu poţi să dărâmi clădirile să rămână terenul liber de sarcini. Solicităm şi daune, pentru că sunt 19 ani de când contractul a fost încălcat. Sunt mulţi în această situaţie, nu numai eu. Nu ştiu ce i-a reţinut, e un haos”, a spus, pentru Replica, fostul deputat, la momentul depunerii acțiunii în instanță.

Tot atunci, Ancuţa Ion, directorul SC Mamaia SA, dădea vina pe administraţia locală, împotriva căreia s-a îndreptat printr-o acţiune în instanţă, pentru a o obliga la emiterea unei hotărâri de consiliu local, astfel încât să poată să predea terenurile solicitanţilor. „Mamaia SA are acţiune împotriva Primăriei Constanţa, pentru HG 834, în care este cuprins şi acest teren. Nu Mamaia SA este vinovată de această situaţie, ci Primăria Constanţa. Mamaia SA a depus documentele de un an şi jumătate şi nu s-a emis hotărâre de consiliu, fapt pentru care am fost nevoită să acţionez primăria în instanţă, să vedem ce spune instanţa în situaţia dată.

Nu a existat nici un fel de motivaţie din partea Primăriei Constanţa până în prezent. HG 834 presupune, printre altele, şi un acord al primăriei care este dispus printr-o hotărâre de consiliu din care să reiasă că îşi exprimă acordul în vederea scoaterii acelor terenuri aferente activelor ce au aparţinut societăţii şi pe care le-a înstrăinat. Respectiva HCL stă la baza documentaţiei, ulterior se face un proces verbal, trece prin OCPI etc. Noi am efectuat măsurătorile cadastrale, am plătit firme de cadastru. Am făcut ce mi-a permis legea, m-am adresat instanţei să oblige primăria să emită HCL”, susținea Ancuţa Ion, pentru Replica de Constanţa.

Concret, Mamaia SA a solicitat obligarea Consiliului Local Constanța și Primăria Constanța la semnarea și stampilarea în calitate de vecin, a proceselor - verbale de vecinătate întocmite în baza HG nr.834/1991, precum și la emiterea acordurilor și avizelor necesare pentru obținerea certificatelor de atestare a dreptului de proprietate pentru mai multe imobile din Mamaia, printre care teren, garaje și hală, teren laborator carmangerie, situat în Mamaia; teren restaurant Modern, teren Vila 26, teren minigolf – Dorna, teren restaurant Dorna, teren dotare plaja Orfeu. A mai solicitat obligarea pârâților la plata de daune in cuantum de 500 lei, reprezentând penalități de întârziere pentru fiecare zi de întârziere in executarea obligațiilor de semnare si stampilare in calitate de vecin a proceselor - verbale de vecinătate întocmite in baza HG nr.834/1991, precum si la emiterea acordurilor si avizelor necesare pentru obținerea certificatelor de atestare a dreptului de proprietate, de la data rămânerii definitive a hotărârii din prezenta cauza si pana la îndeplinirea efectiva a obligațiilor.

Mamaia SA, în lupta cu Primăria Constanța și Consiliul Local

Mamaia SA a fost înființată prin HG nr.1041/1990 și Ordinul Ministerului Comerțului și Turismului nr.154/1991, în temeiul Legii nr.15/1990, iar în conformitate cu aceste prevederi normative, la data înființării societății, au intrat în proprietatea acesteia activele specificate mai sus.

În raport de prevederilor Legii nr.137/2002 și a HG nr.834/1991, societății îi revine obligația obținerii certificatelor de atestare a dreptului de proprietate asupra tuturor terenurilor pe care le avea în folosință la data înființării. În momentul în care a înstrăinat activele, s-a obligat să vândă acestora terenurile aferente activelor cumpărate, după obținerea certificatului de proprietate asupra terenuri lor. Societatea a întocmit documentațiile topografice și a demarat formalitățile privind recunoașterea vecinătăților prin semnarea proceselor-verbale de vecinătate de către Municipiul Constanta și emiterea acordurilor necesare de către Consiliul Local al Municipiului Constanța. Documentația întocmită și procesele verbale de vecinătate pentru terenurile în cauză au fost depuse la Primăria Constanta din ianuarie 2018, însă fără succes, motiv pentru care a cerut sprijinul instanței de judecată. Procesul încă este pe rol.

Revenind la Tararache, acesta a pierdut definitiv procesul, acțiunea fiind respinsă de magistrați în iunie a.c.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
asta este prostul prostilor cei mai prosti...
0
0
Iar maimutoiul asta? Si el si ta-su.. doi sarlatani
0
0
Trimiteti pe toti m***e in Ucraina sa i impuste tovarasul Putin sa scapam de ei.
0
0
Cate manevre face domnul tararache fura inprostie si domnu stanbuli am inpanzit constanta cu drogurii si acuma vrea sa asi deschisa si la mamaia magazine de droguri cine e inspatele lor dna
0
0
LACOME CUMPARA CU LACOMIE SI AVARITIE.CUMPARATI BAI LACOMILOR CA VINE BOMBA ATOMICA SI SE ALEGE PRAFUL DE VOI
1
0
Ba saracii de ei cum stau ei si asteapta...
2
0
acest Tararache este un oligofren , la propriu , rar mi-a fost dat sa cunosc un om mai p***t ca asta...
0
0
tu-na-n gura de analfabeti imputiti, ati venit in oras cu grau incoltit intre degetele de la picioare si acum va ridicati cu pretentii ? Ati praduit tot ce a tinut de comert si acum sunteti mari patroni, mai nou dezvoltatori imobiliari. Sa va iau rasa-n cardan !
1
0
Mamaia SA a insemnat numai praduiala. Tot ce s-a vandut subevaluat si numai cu sprijin politic intr-o tara normala fiecare vanzare ar fi avut dosar la DNA. fostul director Lucian dan care ia vandut lu soacra sa vila in mamaia e tot bine merci, m****a de la pdl corina ia vandut lu cocos hotel de 4 stele pe nimic.
5
0
Vrei si bani din urma. Lasa m**e ca tot ce e facut acolo e de la stat.Tu nu ai dat decat un var,daca.
0
0
E inuman ca acesti afaceristi asa cum este si dl Tararache sa nu primeasca de doua siunu de ani dreptu de proprietate. Sa faca si ei un bloc acolo. Pe care sa il cheme Laboratorio Karmanjerie Residence.
0
0
Sa stea la Cogealac, nu au ce cauta in Mamaia, cu branza lor cu tot !
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108