REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Agigea vrea să fie un model în soluţionarea problemei câinilor maidanezi! Campanie de STERILIZARE GRATUITĂ, timp de o lună!

Agigea vrea să fie un model în soluţionarea problemei câinilor maidanezi! Campanie de STERILIZARE GRATUITĂ, timp de o lună!

Replica API 27 iunie 2018 | 00:08 512

O amplă campanie pentru sterilizarea câinilor comunitari, a celor care au proprietari, dar și a pisicilor se desfășoară, timp de aproape de lună, în comuna Agigea. Campania este susținută de organizația Animal Society/Four Paws împreună cu Primăria și Consiliul Local Agigea și reprezintă doar începutul. Administrația locală și organizația de protecția animalelor au încheiat un parteneriat, prin care reprezentanții Animal Society vor revenii periodic în comună, pentru a continua sterilizarea. Dar, așa cum au subliniat reprezentanții ambelor părți, marți, 26 iunie a.c., este necesară și implicarea comunității locale pentru soluționarea unei probleme care îi afectează pe toți.

„Nimeni nu își dorește să fie câini pe străzi”, a subliniat, marți, 26 iunie a.c., dr. Gabriel Ignat, vicepreședinte al Animal Society și coordonator al campaniei „Sterilizează și salvează”. Iar sterilizarea câinilor maidanezi, a celor care au stăpân, dar și a pisicilor, reprezintă o soluție viabilă care să ducă la reducerea numărului de patrupede comunitare de pe străzi. Sterilizarea și bineînțeles, adopția, dar la acest capitol românii mai au cale lungă de urmat!

Referind la campania de sterilizare din Agigea, se impune subliniat că aceasta se desfășoară în perioada 26 iunie – 20 iulie a.c., iar tot ce au de făcut localnicii este să apeleze la numărul de telefon 0732.007.740 pentru a-și face programare. La numărul respectiv pot fi semnalate și cazurile unde sunt văzuți câini maidanezi. „Sunt oameni care au câini și care spun: „Nu pot să vin, merg la serviciu”. Nu este o problemă, venim noi și luăm câinile. De asemenea, câinii comunitari îi vom prinde noi, cu echipele de prinzători pe care le avem. Câinii vor fi sterilizați, vaccinați antirabic, marcați, apoi eliberați înapoi pe stradă”, a precizat dr. Anca Tomescu, președintele Animal Society.

Punctul de sterilizare a fost amenajat în zona Centrului de Tineret, situat pe strada Nicolae Titulescu, nr. 87. Localnicii vor putea obține mai multe informații, zilele acestea, de la reprezentanții organizației care se vor afla la un cort informativ montat în centrul comunei.

Vor fi sterilizați, în această etapă, aproximativ 200 de câini

„Această campanie este o inițiativă pentru cetățeni și pentru animale. Eu sunt iubitor de animale, dar în același timp trebuie să avem grijă să putem trăi în comun, și animale, și oameni. Prin această campanie încercăm să conștientizăm cetățenii să respecte legislația în vigoare, în primul rând. Din 2013 este obligatoriu ca orice cetățean care deține câini sau pisici, să le castreze, dacă nu sunt de canisă. Astfel, încercăm să reducem numărul câinilor abandonați de pe străzi, într-un mod responsabil și mai ales uman. Mie îmi place să cred că Agigea a evoluat foarte mult în această perioadă. Și vreau să mulțumesc Animal Society pentru că s-au implicat în acest proiect”, a afirmat primarul Cristian Cîrjaliu.

Campania de sterilizare este GRATUITĂ, atât pentru cetățenii comunei, cât și pentru Primăria Agigea, costurile procedurilor și a muncii oamenilor fiind susținută din fondurile asociației Animal Society/Four Paws.

Mai mult, administrația locală și organizația de protecția animalelor au încheiat un parteneriat care vizează desfășurarea de activități de sterilizare, dar și alte tipuri de activități, privind conștientizarea comunității, în următorii ani. Intenția este ca comuna Agigea să devină un exemplu de bune practici, în privința măsurilor luate în problema câinilor maidanezi, în țară și peste hotare. „În prezent avem modelele de la Comănești și Dej, intenția este ca Agigea să fie a treia comunitate-model”, a subliniat dr. Anca Tomescu.

În această etapă previziunile sunt că vor fi sterilizați și vaccinați aproximativ 200 de câini.

Terapie de succes cu foști câini maidanezi

Dincolo de campania de sterilizare, reprezentanții Animal Society/Four Paws au realizat o demonstrație cu echipa „Câini pentru oameni” și cu trei dintre „vedetele” lor. Mulan, Țuca și Toto sunt trei câini foști maidanezi, cu povești triste, salvați de pe stradă, care în prezent aduc alinare bătrânilor și copiilor cu dizabilități din centrele din București. Cele trei patrudepe și-au arătat „ghiumbușlucurile” în fața copiilor din Agigea, strânși la Centrul de Tineret special pentru a-i vedea.

E drept, pregătirea unui câine maidanez pentru a face terapie poate fi dificilă. Dar nu imposibilă, după ce arată experiența de peste un deceniu a celor de la Animal Society. Potrivit dr. Anca Tomescu, deși numărul mare de solicitări pe care le au în Capitală îi împiedică să facă terapie în alte județe, medicii veterinari sau cei care doresc să preia ideea lor de dresare a câinilor maidanezi pentru terapie îi pot contacta, pot vizita centrul lor din Capitală, unde se desfășoară dresajul și terapiile.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nimeni nu isi doreste sa fie caini pe strazi - Cainii vor fi sterilizati, vaccinati antirabic, marcati, apoi eliberati inapoi pe strada
1
0
avem o idee mai buna si mai eficienta economic - jupuiti de vii in mod gratuit toti maidanezii si bagati in tarcul lupilor de la gradina zoologica toti zoofilii si apoi confiscate toate posesiunile acestora , oricum nu mai au nevoie de ele acolo unde o sa-i trimita lupii
0
2
Bravo! o primarie condusa de oameni destepti, felicitari! Ii ajuta pe oameni sa intre in legalitate sa isi castreze animalele asa cum spune legea de cativa ani. Ca bietele animale sunt pe strazi din cazua abandonului. Acum e pe gratis si vin sa ii ia si din poarta. ar trebui ca politia sa aplice amenzi celor care nu respecta legea si nu si castreaza cainii si pisicile
4
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272