REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
14.8° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Agricultorii sunt nemulțumiți de despăgubirile promise de ministerul Agriculturii

Agricultorii sunt nemulțumiți de despăgubirile promise de ministerul Agriculturii

Victor ROTARU 14 octombrie 2022 | 00:00 1259

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat marți, 11 octombrie, că agricultorii ar urma să primească despăgubiri de secetă, compensațiile fiind de 1500 de lei pe hectar, acolo unde seceta a distrus 100% din produsul agricol. Cu toate că orice sumă este binevenită, agricultorii se declară nemulțumiți, întrucât sumele sunt acordate pentru culturile de primăvara, iar suma este insignifiantă, având în vedere creșterile de prețuri din domeniul agriculturii.

Sectorul agricol a fost devastat anul acesta de secetă dar și de creșteri ale prețurilor, Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, a declarat în repetate rânduri pentru Replica de Constanța faptul că agricultura este singurul domeniu în care prețurile sunt cu 200-300% mai mari față de anul trecut. În sprijinul agricultorilor, Petre Daea, ministrul Agriculturii, a declarat că vor fi acordate despăgubiri de secetă pentru culturile afectate, în cuantumul a 1500 de lei pentru 100% cultură compromisă. În cazul în care cultura este compromisă de secetă de 50%, agricultorul va primi o despăgubire de 750 de lei, urmând ca banii să crească, sau să scadă gradual în funcție de proporțiile hectarului de cultură compromisă.

„Producția de floarea soarelui și porumb a scăzut în proporție de 50 și 70%, în Dobrogea”

Contactat de către reporterii de la Replica de Constanța, Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, a declarat că măsura este una binevenită, în contextul majorării prețurilor din domeniu, acesta declarând: „E o măsură binevoită, pe care noi o așteptam dar din păcate se acordă doar pentru culturile plantate în toamna anului 2021. Noi ne dorim foarte mult acordarea unui asemenea ajutor și pentru culturile înființate în primăvara anului 2022. Ele au fost mult mai afectate, vorbim aici de floarea soarelui și porumb, atât ca și procent de afectare, dar și ca suprafață la nivelul României. În cazul Dobrogei, seceta s-a manifestat în perioada sfârșitului de primăvară și a întregii veri. Și vedem că deja la culturile de floarea soarelui și porumb media producției este scăzută în proporție de 50 și 70% și ne-am dori ca acest ajutor să fie acordat și pentru culturile de primăvară, asta este solicitarea noastră a fermierilor din Dobrogea.

Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, Răzvan Filipescu, a mai declarat faptul că suma acordată de către ministerul Agriculturii este o sumă mică, ținând cont de creșterile de prețuri cu care se confruntă domeniul: „Suma este de 1500 de lei pentru o cultură afectată în proporție de 100%. Dar nu se va acorda atât, pentru că pagubele sunt cuprinse între 30 și 100%, deci suma despăgubită va scădea în funcție de gradul de afectare. Dacă vorbim de cuantumul sumei, suma este mică. Agricultura este singurul domeniu care se confruntă cu o creștere a prețurilor de două sau de trei ori mai mari. În contextul acesta există riscuri și cu atât mai important să se acorde acest grant cât se poate de repede, să susțină producătorii să se poată înființa noile culturi. Sunt mulți fermieri care întâmpină greutăți în înființarea culturilor, și din cauza secetei, și din lipsa întârzierii și acordării granturilor, cele acordate la începutul lunii iunie, granturi la care nu s-a făcut plata încă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai fiu de securist ce a păzit tactu după revoluție, toate ciordelile și distrugerea complexului nazarcea s-a făcut sub umbrela unora ca el, acum apare lupul mic moralist, numai bani ciorditi aveți în buzunare.
5
0
Mai Razvane tata,ca orice afacere si agricultura implica riscuri mai ales daca irigatiile lipsesc in mare masura,ori statul nu poate sa acopere pierderile fermierilor in totalitate. Prin luna ianuarie cand a fost discutia despre grau toti au spus ca nu pot sa le ceara fermierilor romani sa vanda graul in tara cu profit mic caci este econimie de piata si pot vinde la export pe un pret cu profit dublu sau triplu,ei daca fermieri au fost pe cont propriu atunci cand se vorbea de criza graului si era vorba de siguranta alimentara a Romaniei dece nu sunt si acum tot pe cont propriu,sau si tu ai fost absent de la orele de matematica cand s-a predat impartirea si scaderea si acum cunosti doar adunarea si inmultirea.
3
0
Degeaba se acorda ajutoare în Dobrogea mulți fermieri nu vor sa înțeleagă ca aici porumbul nu o sa se mai facă niciodata
2
0
Dar cand isi comanda toti Rolls Royce nu mai au probleme cu culturile. Ar trebui sa se acorde in functie de venitul fiecaruia ! La agricultorii care isi iau masini de milioane de euro nu ar trebui dat nimic
4
0
Statul ar trebui sa-i ajute pe agricultorii aia mai amarati car se chinuie sa munceasca pamantul, nu pe inbuibatii care sunt milionari si care an de an scot mii de kg la hectar si care se plang mai tare decat aia mai mici!!!
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212