REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Alegeri în Republica Moldova: Misiunea de monitorizare ENEMO atenţionează cu privire la mai multe nereguli

Alegeri în Republica Moldova: Misiunea de monitorizare ENEMO atenţionează cu privire la mai multe nereguli

Replica API 5 februarie 2019 | 00:00 403

Misiunea Reţelei Europene a Organizaţiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO), care monitorizează alegerile parlamentare din Republica Moldova, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu fenomene de hărţuire a candidaţilor şi de deteriorare a materialelor electorale, mai multe cazuri fiind înregistrate chiar la începutul acestei campanii. Misiunea aminteşte că inclusiv sistemul mixt de vot, aplicat în premieră în Republica Moldova, a fost introdus în pofida recomandărilor organizaţiilor internaţionale, informează luni Radio Chişinău.

Raportul de monitorizare elaborat de ENEMO cuprinde doar primele zile de campanie electorală, însă deja au fost înregistrate cazuri de abuzuri şi atacuri asupra concurenţilor electorali. ENEMO condamnă aceste atacuri şi îndeamnă autorităţile Republicii Moldova să depună toate eforturile pentru a le preveni şi a trage la răspundere persoanele vinovate.

Misiunea de monitorizare a alegerilor atrage atenţia asupra faptului că mulţi candidaţi nu au fost familiarizaţi pe deplin cu procedurile de colectare a semnăturilor, iar prevederile legale privind promovarea implicării femeilor în politică sunt imperfecte. ENEMO atenţionează şi cu privire la concentrarea mare a presei în mâinile unor companii care au legături strânse cu mediul de afaceri şi politica.

De asemenea, misiunea de monitorizare a ENEMO aminteşte faptul că noul sistem electoral a fost votat în lipsa unui consens politic larg şi în pofida recomandărilor instituţiilor internaţionale, fiind dur criticat.

Actualele alegeri parlamentare din Republica Moldova se desfăşoară în baza noului sistem electoral mixt. Respectând dreptul suveran al autorităţilor moldovene de a alege sistemul electoral, ENEMO subliniază faptul că amendamentele legislative nu au întrunit un consens politic larg şi au fost puternic criticate, precum şi că au fost adoptate în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi OSCE, a declarat şeful adjunct al Misiunii, Bosko Nenezic.

Raportul de monitorizare cuprinde perioada de până la 31 ianuarie. Un alt raport va fi prezentat imediat după alegerile parlamentare din 24 februarie.

La sfârşitul lui ianuarie, o delegaţie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care a efectuat o vizită de evaluare a climatului politic şi electoral la Chişinău, a atras atenţia asupra mai multor încălcări ce ţin de desfăşurarea campaniei electorale în Republica Moldova. Delegaţia a făcut referire în special la cazuri de intimidare şi de violenţă împotriva candidaţilor, de utilizare a resurselor administrative, de suspiciuni privind cumpărarea alegătorilor şi de implicare a funcţionarilor publici în procesul de colectare a semnăturilor.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Oricum se pare ca va fi o deplasare catre Moscova.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272