REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Alertă în Marea Neagră! România și Bulgaria avertizează că există mine care plutesc în derivă

Alertă în Marea Neagră! România și Bulgaria avertizează că există mine care plutesc în derivă

Replica API 21 martie 2022 | 16:43 2877

Alertă în Marea Negră după ce autoritățile de la Sofia (Bulgaria) au adus în atenția opiniei publice, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că mai multe mine plutesc în derivă în Marea Neagră, în zona țărmului de la orașul portuar ucrainean Odesa. Autoritățile au precizat că acestea pun în pericol traficul maritim. Reprezentanții Direcției Hidrografice Maritime a României au confirmat, pentru Replica, că au emis un avertisment pentru navigatori în acest context!

Se pare că minele provin de pe coasta Odesei, principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, iar unii experţi cred că fac parte din dispozitivul defensiv amplasat de armata ucraineană pentru a împiedica debarcarea trupelor ruse în acest oraş. Experţi de la Academia Navală Militară din Varna au declarat că minele ar putea intra în apele teritoriale bulgare în circa 10 zile. Guvernul de la Sofia a dat asigurări că forţele navale şi autorităţile civile adoptă măsuri extraordinare de supraveghere şi sunt pregătite să neutralizeze dispozitivele explozive. "Cei care locuiesc în apropierea ţărmului sunt îndemnaţi să anunţe la numărul de urgenţă 112 dacă descoperă obiecte sferice suspecte, în apă sau pe coastă", se menţionează în comunicat. Echipajele bărcilor comerciale din zonă au fost avertizate să supravegheze marea cu maximă atenţie şi să informeze imediat autorităţile de coastă dacă observă obiecte suspecte în apă. Minele navale ajung să plutească în derivă, la suprafaţa apei, dacă se rupe cablul cu care sunt ancorate, explică EFE, potrivit stiripesurse.ro

Direcția Hidrografică Maritimă a României a confirmat pentru Replica

Reprezentanții Direcției Hidrografice Maritime a României au confirmat, pentru Replica, că au emis un avertisment pentru navigatori în acest context!

Conducerea Forțelor Navale Române a dispus în regim de urgență intensificarea măsurilor de supraveghere a spațiului maritim al României

Cu privire la avizul emis de Directia Hidrografica Maritimă (DHM), referitor la existența pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre, facem următoarele precizări:

Direcția Hidrografica Maritimă (DHM), autoritate națională în domeniul hidrografiei, a emis, vineri, 18 martie, Avizul nr. 12 referitor la existența pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre.

Acest aviz a fost emis în conformitate cu legislația internațională din domeniu, pe baza informării primite, în aceeași zi, de la Institutul Hidrografic al Marinei Spaniole, instituția care coordonează activitatea operațională a zonei maritime NAVAREA III (care are în responsabilitate Marea Neagră şi Marea Mediterană).

Din informațiile DHM, avertizarea NAVAREA III în discuție a fost formulată de autoritățile spaniole pe baza unui avertisment de navigație transmis de stația Navtex Novorossiysk (Federația Rusă) prin email către NAVAREA III, la aceeași dată, la ora 06.59. După primirea avertismentului, DHM a întocmit avizul pe care l-a transmis, conform obligațiilor legale, tuturor instituțiilor beneficiare pentru informarea navigatorilor despre posibilul pericol de mine și a fost comunicat un număr de telefon la care navigatorii să raporteze autorităților române situațiile în care ar observa existența unor asemenea pericole.

Conducerea Forțelor Navale Române a dispus în regim de urgență intensificarea măsurilor de supraveghere a spațiului maritim al României. În acest sens, puitorul de mine și plase "Viceamiral Constantin Balescu" a ieșit luni, 21 martie, din portul militar Constanța, pentru a executa misiuni de cercetare în raioane maritime din apele teritoriale românești. Până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare și nici nu au fost primite informații de la nave comerciale în acest sens.

În situația în care se vor constata astfel de situații, Forțele Navale Române sunt pregătite să acționeze cu mijloace de contracarare adecvate. În ultimii ani, Statul Major al Forțelor Navale a acționat pentru dezvoltarea de capabilități de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, prin dotarea cu tehnică și aparatură performantă (Nava Maritimă Hidrografică "Cdor. Alexandru Cătuneanu"), prin dezvoltarea procedurilor operaționale și a deprinderilor unor echipe de militari (scafandri EOD, echipajele dragoarelor maritime, puitorului de mine), precum și prin participarea unor structuri specializate la misiuni și exerciții internaționale de luptă împotriva minelor marine și a amenințărilor subacvatice.

L.I.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Presupun ca sunt minciuni FSB in deriva
0
0
daca ajung la noi pe plaja le ciordesc blonzii
0
0
Astea sunt minele la ucrainieni.nu aveau de ce sa le puna rusii..ca ei ataca si de pe mare...clar ca si avionul ala care chipurile era rusesc si a intrat pe spatiul Poloniei.asta e steag fals..ucrainienii vor sa moara si capra vecinului ca sa dea vina pe rusii.
1
0
Depinde de an: intr-un an, mine; in altul, pachete cu cocaina; in altul, cacatzi de la turisti...depinde de an...asta e Marea Neagra!
0
0
ca le-au pus americanii si zic ca-s rusesti. Le-au inscriptionat chirilic.
1
0
cu apa rece.Dar poate ii sperie pe rusi
0
0
nu ne este frica , avem niste dragoare de mine vechi de circa saptezeci de ani , dar au stat mai mult in garaj si le folosea o batranica doar duminca...
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272