REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

ALERTĂ la Cuza Vodă: ‘Nu avem ce să le dăm oamenilor de mâncare’

ALERTĂ la Cuza Vodă: ‘Nu avem ce să le dăm oamenilor de mâncare’

Replica API 29 aprilie 2020 | 00:23 8442

Localitatea Cuza Vodă se află, din data de 21 aprilie, în carantină parțială, fiind monitorizată atent de forțele de ordine atât de la sol cât și din aer. Toată această desfășurare de forțe se ”datorează” unui bărbat de etnie romă din Fetești care, în vreme de pandemie, a decis să își viziteze apropiații din localitate, ajungând astfel să infecteze alte 9 persoane și să bage localitatea în carantină. O urmare a măsurilor impuse este și faptul că primăria nu îi poate hrăni pe cei 1948 de localnici carantinați.

Cetățenii dau vina pe Primărie

O parte importantă din localitatea constănțeană Cuza Vodă a intrat, începând cu data de 21 aprilie a.c., în carantină, în urma unui ordin semnat de secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat. Contactat fiind, primarul comunei, Viorel Dulgheru a declarat faptul că în afară de cele 10 persoane infectate, nu a mai apărut niciun caz. Tot acesta a mai adăugat și faptul că cetățenii carantinați sunt nemulțumiți de de faptul că sunt închiși în case și păziți și dau vina pe primărie. „Suntem în regulă. Au mai fost făcute zilele acestea teste și nimeni nu a ieșit pozitiv, toate sunt negative. Deci au rămas tot cei nouă și cu acea persoană din Fetești. Am numărat toate persoanele care sunt în carantină și sunt 1948, destul de mulți. La început erau 600 de persoane iar doamna Schipor de la DSP a decis să extindă aria de carantinare cu încă o stradă stânga – dreapta și lateralele și astfel am ajuns la patru străzi carantinate unde sunt 1948 de persoane.

Oamenii sunt nemulțumiți și nu înțeleg. Ei consideră că i-a închis primăria și că noi vrem să facem aceste lucruri. Când mergem în teren, oamenii se conving însă până acolo, fiecare înțelege ce vrea. Până acum nu au fost nici sancțiuni date. Forțele de ordine sunt înțelegătoare. Sunt câte 50 pe tură de la jandarmi, armată și de la poliție. Își fac datoria foarte bine” a declarat pentru Replica, primarul comunei, Viorel Dulgheru.

„Nu avem ce să le dăm oamenilor de mâncare”

Tot acesta a dezvăluit și faptul că se confruntă cu o problemă foarte mare la nivelul localității. Nu au ce să le ofere oamenilor de mâncare. „Zona de carantinare a fost extinsă mai mult și acum ne chinuim cu o problemă foarte mare și anume, lipsa hranei. Nu avem ce să le dăm. Oamenii dacă sunt închiși cer de mâncare. Le oferim alimente neperisabile de la sponsori. Până acum doar aceștia ne-au ajutat. Am primit o promisiune și de la președintele Consiliului Județean că ne vor ajuta pentru zilele următoare însă este deocamdată doar o promisiune. În rest, două ONG-uri și câteva persoane private ne-au ajutat. Cu ocazia asta, fac un apel către cetățenii județului Constanța, să se alăture persoanelor bolnave din localitatea noastră, să ne sprijine cu ce pot ei. Altceva nu dorim, doar alimente” a mai adăugat edilul.

Cum a ajuns localitatea Cuza Vodă într-o astfel de situație extremă

Trebuie să vă reamintim care a fost cauza izbucnirii acestui focar. Un cetățean de etnie romă din Fetești ar fi venit în vizită la o familie din comună deși manifesta simptomatologie de coronavirus. Astfel, alte 9 persoane au fost infectate. „În cartierul de romi, țigani nomazi care vorbesc limba romanes, a venit în vizită un bărbat din Fetești, din informațiile mele, pentru că nu am avut pe nimeni care să vină din străinătate care să prezinte simptome. Acesta a contactat o persoană, a prezentat simptome și apoi a mers la Spitalul de Boli Infecțioase unde i-a fost făcută testarea care a fost pozitivă. Duminică, în prima zi de Paște, pe 19 aprilie, au venit cei de la DSP și au testat 31 de persoane. Pe 21 aprilie a venit rezultatul, fiind pozitive 9 persoane. Acestea au fost luate și duse în Constanța”, transmitea pe atunci primarul, Viorel Dulgheru.

Viorel Dulgheru

Măsurile restrictive sunt în vigoare până la finalul Stării de Urgență

Măsura de a băga localitatea Cuza Vodă în carantină parțială a fost luată în urma unei analize de risc efectuate de DSP Constanța, prin care s-a constatat faptul că într-o anumită zonă există un risc epidemiologic ridicat. În zona carantinată locuiesc circa 1948 din cei 3.586 de cetățeni ai comunei Cuza Vodă.

În arealul delimitat și aprobat pentru carantinare, au fost luate mai multe măsuri restrictive, care vor fi în vigoare până la ieșirea din starea de urgență și anume: limitarea la maximum a deplasărilor cetățenilor și monitorizarea strictă realizată cu ajutorul IPJ Constanța, IJJ Constanța, Poliția Locală și structurile MApN; purtarea obligatorie a măștilor de protecție sau a variantelor alternative de către toate persoanele aflate în spații publice din zona carantinată; inventarierea tuturor persoanelor în ceea ce privește domiciliul, reședința, ori adresa declarată; stabilirea și folosirea unor rute ocolitoare, acțiune care intră în grijă autorităților publice locale și a IPJ Constanța; DSP Constanța va monitoriza constant situația și va propune testări cu prioritizare a persoanelor aflate în zona carantinată delimitată.

Localitatea este supravegheată și din elicopter

Conform informațiilor oferite de reprezentanții Instituției Prefectului Constanța, un elicopter al Inspectoratului General al Aviației, din cadrul M.A.I, survolează zonele de interes și sprijină dispozitivele, cu imagini de ansamblu. Monitorizarea aeriană de la Cuza Vodă face parte, dintr-o acțiune amplă, desfășurată la nivel național. În cazul localității, scopul este acela de a verifica dacă sunt respectate măsurile impuse prin instituirea carantinei. Astfel de acțiuni vor avea loc periodic, până la ieșirea din starea de urgență.

Video:

Citește și: Un rom din Fetești a băgat localitatea Cuza Vodă în CARANTINĂ parțială! VIDEO

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fier vechi.
0
0
trimite cateva B-52 sa dea cu napalm la cuza-voda, astfel se va curata terenul in vederea insamantarilor de toamna sa aiba ce manca cei ce muncesc pamanturile in zona, daca nu o MOAB mother of all bombs, ca expira si e pacat
1
1
..la adresa asistatilor social,va pot comunica urmatoarele...de la inceputul acestei pandemii,guvernul nostru a avut grija deosebita fata de aceste specii umane,si a interzis munca in folosul comunitatii pentru aceste creaturi,pe motiv sa nu se molipseasca de acest covid-19...asa ca nu va mai legati de putorile pamantului...
3
0
Ceapa, usturoi, salata, si-au pus in gradina ? Sau si aici vor sa le munceasca altii ?
3
1
Sa munceasca cine vrea pt ciorile alea Astis stiu sa fure sa dea in cap si sa faca puradei Munca???...nu Sa munceasca si sa se hraneasca Nu moca!
7
1
Puneti- i sa sape inn camp, sa mature strazile, sa faca luna in gradini ...ca ai destui ajutoare socilale din banii nostri. Adica ce vreti, noi sa invatam si sa muncim si voi sa mancati si sa ascultati manele?! Faceti o ciuda de copii sa vi- i crestem noi. Faceti doar cat puteti munci sa le puneti painea pw masa! Cersetorilor! Putorilor!
9
1
la munca taranilor!problema vostra e ca nu aveti ce bea,mincareae fudulie.
8
1
Da, uite un prilej potrivit in care , invatatorii, profesorii sa mearga sa faca educatie copiilor privind sanatatea si educatia sexuala. Suna cinic, stiu!
2
1
ca pana acum, gospodarii au ce manca , cei ce muncesc , mananca cei ce au cersit sa incerce sa munceasca!!!!
2
1
furadan sau alte insecticide ca tot nu mai poate fi folosit in agricultura din cauza secetei
10
1
Ca secretat de stat,Arafat contrasemneaza,nu are dreptul sa emita ordine,asa ca articolul este usor inclinat catre ,,fake news''. Arafat este parte a administrarii situatiilor de urgenta,nu este decident. In regul,stim ca lui Arafat i se pregateste inca din vremea scarboseniei Base plecarea,pentru ca ticalosii sunt mereu deranjati cand apare cineva competent si se vede ca majoritatea liderilor au cap si cur fara diferente intre ele in afara de pozitionare anatomica.
3
1
Nu este vorba de carantina institutionalizata, ciu-ciu bani. N-au muncit in viata lor, acum vor sa le asigure statul.
12
3
M66...,in sir indian cite 10,sa nu consumam multa munite!
12
1
Dar pana acum ce au mancat ? Nu cumva trebuie noi sa le dam mancarea de la gura ?
16
2
Datile de mancare la ciori si dupa ce trece pandemia va inmtra in case si va ia gatul
14
4
sa dea de mancare celor in carantina nebunul de raed arafat si prostanacul de klaus iohanis.
8
4
Sa stii ca, noi romanii, am depus eforturi enorme pentru voi sa va integrati. Statul a luat din alocatiile copiilor nostri sa puteti ii trimiteti pe ai vostri la scoala. Ne-au luat din salarii sa va plateasca ajutoare sociale. V-au dat rechizite gratuit cand noi am cumparat din banii nostri. Nu prea sunteti de comitet. Sunteti romani doar cand aveti nevoie de noi. In rest, fugiti de raspundere. Va meritati soarta ...
27
2
Ce oameni ,ce caractere,ce crestini,asa sa va ajute DUMNEZEU,dupa cum ganditi si va exprimati,analfabetilor.Nazistii jucau la juniori ,europenii nostrii sunt adevarati,rusine sa ganditi asa.Autoritatile au instaurat masura si tot acestea trebuie sa le asigure subzistenta.
9
17
LASATI CIORILE SA MOARA DE FOAME CA SA SCAPAM ODATA PTR TOTDEAUNA DE EI
20
5
Pentru TIGANI doar benzina si chibrit. Atat. Simplu, eficient, cheltuieli minime.
23
6
Primare da bani de la tine, caci ai furat destul.Sa va ajute statul Indian ca tot va recunoscut ca trib al lor.Ati mincat atitea ajutoare sociale de la Statul Roman fara sa munceasca unul dintre tigani.Ce mai vreti?
25
3
Furati de la hoti bogati si mancati.
15
4
Eu va trimit gratis un ciaun mare sa intrati cu totiii in el , sa iasa un sapun negru din voi, jigodiilor
23
6
pt ciorile borate 7,62
16
6
Sa le dea tiganul de mancare!
12
6
Sa iasa la pascut, da-i in mm de ciori. Acum trebuie sa ma gandesc si la ce o sa manance astia? Cine i-a invatat la mana intinsa? Nu voi?
19
5
Asa cum am declarat in conferinta de ei avem solutii sa rezolvam problemele financiare din industrie adica vom da multi mai multi bani decat ni se cer.Pentru cei din societatile mici si mijlocii avem solutii.Sa stati dracului acasa ca va dam bani de o sa va cacati de foame pe voi dragi romani.Sa ne votati la toamna sclavilor.Avem solutii adica va vom da MUIE IN GURA DE NU VETI PUTEA DUCE.
11
8
In Cuza Voda ori toti sa scapam ori toti sa muriti.
9
7

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212