REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

ALERTĂ! Un milion de marinari sunt într-o situație disperată. Se poate bloca economia mondială!

ALERTĂ! Un milion de marinari sunt într-o situație disperată. Se poate bloca economia mondială!

Replica API 19 martie 2020 | 00:00 8874

Marinarii și companiile de navigație se află într-o situație fără precedent. Timp de 30 de zile a fost suspendat orice schimb de echipaj din cauza imposibilității efectuării lor, în actualul context al crizei globale provocată de Covid-19. Aproximativ un milion de marinari se confruntă cu probleme, câteva mii fiind români. Totodată, sunt purtate discuții despre problemele grave cu care se confruntă transportul maritim, prin decizia multor țări de interzicere a circulației și închiderea granițelor.

Toate sindicatele europene sub reprezentarea ETF, Federației Europene a Transportatorilor au ridicat problema majoră cu care se confruntă transporturile europene. În acest sens a fost înaintată o scrisoare către Comisarul pentru Transporturi din cadrul Comisiei Europene, Adina-Ioana Vălean.

"Transportul maritim este extrem de important, pentru că dacă acesta se blochează putem ajunge în situația blocării economiei mondiale cu tot ce înseamnă aprovizionarea de alimente, medicamente, echipamente, ș.a.m.d. Transportul maritim este coloana vertebrală a economiei mondiale. Noi avem un grup de comunicare pentru marinari și multe dintre porturi sunt blocate. Armatorii au nevoie de oameni la navă. Ei nu pot pleca, unii sunt în depășiri de contracte și fiind o situație de urgență trebuie găsite soluții de urgență.", a declarat, pentru "Replica", Ovidiu Cupșa, președintele CERONAV.

Ovidiu Cupșa

În acest sens se solicită excepții pentru navigatori de la măsurile de interzicere a circulației instituite de statele europene. Navigatorii sunt foarte importanți pentru menținerea în funcțiune a sectorului maritim și a schimburilor comerciale și de aceea repatrierea navigatorilor trebuie asigurată în deplină siguranță.

O altă problemă discutată este aceea legată de datele de valabilitate ale certificatelor de competență și a actelor de identitate a navigatorilor care aung să expire sau chiar au expirat.

"90% din marfuri au o componentă de transport naval. Pe de-o parte cererea ITF-ului este de reducere a restricțiilor, să încerce facilitarea schimburilor de echipaj și a circulației libere a echipajelor, iar cererea pe care am transmis-o secretarului general se referă la prelungirea pentru situațiile existente și viitoare de întârziere a schimburilor. Sunt marinari la navă care au plecat cu certificate cu o anumita validitate și pentru că s-au sistat schimburile, vor ajunge în situația expirării certificatelor la navă. Atunci, la un control pot fi găsiți neconformi și debarcați", a mai precizat Ovidiu Cupșa.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
te regasesti perfect in descrierea din postarea 09:48, care se refera la onanistii in pantaloni de training care se plimba cu familia prin mall, rupti de foame si care miros a saracie, lasitate si lene. Daca tu ti-ai ales viata asta de paduche, nu trebuie sa-i invidiezi pe acei barbati care vor mai mult, fac mai mult, au mai mult! Asta-i viata, tu ai ales sa fii sclav, noi am ales sa fim boss-i! Te-as pupa, dar cu Corona virusul acesta ...
4
2
Suge o ma Lake
1
1
HAHAHA CUM MA SA ZICI CA AU SANGE IN INSTALATIE? Sange in instalatie ai cand stai in tara si te lupti cu greutatile vietii. Nu las si plecat cu lunile pe mare. Fratelli e plin de neveste voastre ca nu traiesc doar cu bani, le trebuie si pula. Antrenorii de la world class, mega gym sunt bucurosi ca sunteti plecati!
1
6
cei care se duc pe mare sau "afara" sa munceasca, nu se duc de placere! Sunt in primul rand oameni cu "sange in instalatie" HARNICI, care vor sa asigure familiei un trai decent. Cei care ii musca de kur, sunt niste pufosi puturosi si cam kkciosi care stau "acasa cand juniorul face primul pas, vorbeste, sa imi sarut sotia zilnic" dar sunt toti trei carpe-n kur si morti de foame! Sictire cocalarilor si nu uitati sa va luati pantalonii de "treling" si sa defilati prin mall -mol-.
7
3
Ptr toti banii prefer sa fiu acasa cand juniorul face primul pas, vorbeste, sa imi sarut sotia zilnic....cunosc o gramada de sotii ale marinarilor care abia asteapta sa plece "bosii" in voiaj...banii sunt maculatura
6
7
Transporturi, transporturi. Desi e PANDEMIE. Dar de productie proprie, autohtona, fabrica de sapun, etc... In vremuri de restriste, oare nu ne putem limita acest CONSUM, nu ne putem adapta deloc unor restrictii ferme cand in joc este propria viata, a familiilor noastre? Oare cei care au supravietuit razboaielor mondiale, FOAMETEI, cum au reusit? Credeti ca consumau ca acum? Invatati sa va impuneti mai mult bun simt, cumpatare , educatie, credinta si acum ca e pandemie, reguli stricte din ce se difuzeaza in media! Poate asa rom. va invata sa produca mai mult, ca inainte cand producea de toate!
2
0
varsati-va frustrarea , dupa 4 luni pe mare suntem in stare sa traim linistiti un an pe putin , sa vedem cat o duceti din somajul tehnic , daca-l vedeti si p-ala . pt pensionarii securisti , sa vedem ce pensie o sa va dea statul dupa 2 luni de criza , or sa va manance viermii in casa
8
6
Pt 18 41 aka 16 33 dar ce ai patit cumetre de ai pica asta pe marinari?? A profitat vreun mariner de corpul tau ? Hahahah
8
5
Dar de ce va certati? Niciunii dintre voi nu sunteti ceea ce sugerati.
1
0
comentariile voastre arata viata de pe vapor: dati - luati mu3 si v-o trageti la buci. in rest analfabetism.
9
7
daca ne imbolnavim cu totii, se va bloca si mai bine.
3
1
Interesanta concluzia lui Cupsa:"la un control pot fi gasiti neconformi si debarcati" Navigatorul, dupa ce a lucrat citeva luni pe aceeasi nava, vine controlul si zice,"gata, debarcarea!". Nava, sa ramina in deriva, sa umple teleleu singura pe mare ca asa ar face Cupsa. In situatia de fata suntem ca in razboi, si tu ce faci scoti soldati din transee ca le-a expirat livretu? Unde sa fie debarcati tembelule ca -s granitele inchise.
2
1
se scrie: baga-mi-as, ...sor-ta........... un alt marinar care nu-si cunoaste limba materna
3
3
Gigelus.. eu miros a Givanchy de 4 sute ca doar sunt marinar bagamias tot penisul in toate femeile prezente in viata ta adica in ma ta si sorta poponarule! Ca alte femei n ai vazut tu sugaciule!
9
3
Sa o arunci pe mata si pe tactu si pe copilul tau la rechini mamelucule.Fara transport maritim nu mai ajunge mancare pe masa ta infectule.Ai sa iti mananci singur cacatul
7
6
Ca si asa nevestele lor sunt parasutiste 100 la 100
6
12
Haide, lasati! Ei au conturile pline oricum, sa nu le plangem de mila. Altii chiar o duc rau. Ei au rezerve.
6
10
Mananci kk cu polonicul,nu stii pe ce lume traiesti mistar Cupsa. Se vede ca nu ai fost niciodata pe o nava,mananci banii marinarilor de pomana,vrei sa te bagi singur in seama. Stai dracu in banca ta si nu mai face VALURI...Ba bulangiule,cum pleaca nava fara echipaj de siguranta daca schimbul nu se poate face?...Iti poate garanta cineva ceva?...Daca cursele aeriene sunt oprite, cu ce ajunge marinarul la nava? Ii pui tu elicopter special? Nu vezi ca esti RIDICOL?
6
4
Initiativa buna dar mai taiati din preturi ca nici la Oxford nu platesti cat platesti la CERONAV a ajuns sa coste un curs cat o masina nu mai spui de protocoale etc etc.
12
2
sa-i pupi in c.u.r. si sa-i lingi pe talpi de jeg pe toti marinarii de la juma' de milimetru...Putoare ordinara ce esti...
10
5
O initiativa foarte buna, la care trebuie sa adere toate statele membre IMO, pt. implementare, oricum transporturile navale nu se vor opri, pt.ca ar insemna dezastru mondial.
3
4
Noi romanii indiferent cat incercam sa schimbam mentalitati, sa avem initiative vine un frustrat sa injure sau sa critice! Nici virusul nu ne mai face bine
4
1
Stimate domn, o initiativa buna! Sper sa se si materializeze. Felicitari!
4
4
Toti ratatii de marineri sa mai mearga si la munca,nu sa frece pula pe bani buni.Cei mai rufosi si rapanosi pe aeroporturi cine credeti,marinarii romani.
7
21
O initiativa laudabila, venita in sprijinul personalului navigant roman, si nu numai. Macar de ar fi mai multi, in Romania, sa se implice.
4
9
anul trecut s-au operat in portul constanta 62 milioane tone de marfa, cu vapoarele au fost aduse, sunt putini oameni care realizeaza ce inseamna perturbarea grava a traficului maritim.
10
4
Transporturile sunt o parte vitala a economiei!!! Iar pe timp de criza sunt INDISPENSABILE!!!!!! Fara ele toata ECONOMIA O IA IN PIKAJ
6
5
Ca la noi la nimeni ,daca un retard are o parere ,e liber sa si o exprime asa si restu .De la o stire de genu ajungelti la ......pe uni ai ajung frustrarile ca nu activeaza in aceasta meserie .Asa ca retarzi au inca optiuni sa stea la pacanele sau sa bage banii in cursuri si scoli. Simplu pana atunci sa va tragem mustuc alora care sunteti cretini si nu aveti alte prioritati .
8
3
Muie ma!om jegos ce esti!marinarii,CA si soferii,pilotii de avioane,mecanicii de locomotives,vatmani,etc,daca nu Mai muncesc o sa beleasca Pula AIA CA tine!in situatii din astea se vede rautatea din oameni.....daca nu era evidenta pina acum!
6
2
se scrie ma-ta, mai asta care ai postat la 19 mar 10:30...........mata-dumneata, ceea ce inseamna altceva.Uitati-va si voi ce nivel au marinarii, nu-si cunosc nici macar limba materna, au terminat si ei UMC-ul cu examene cumparate unde au scris de pe o foaie pe alta si acum se dau destepti cu neveste lasate acasa cel putin 9 luni sa se futa cu altii pe banii marinarilor care fac laba in cambuza ca nu li se umfle coaiele si sa explodeze
7
9
Ce treaba are libidinosul asta de cupsa cu marinaria, asta e coada de topor pnl, zace acolo pe postul ala si din cand in cand striga traiasca pnl si uraaa. Un dobitoc arogant.
14
1
ALOOOO...Andrei...stie mata ca esti prost ?? sa o iei in coic de la toti marinarii,avortatule.!
8
4
Dar daca marinari nu se intoarce innapoi acasa ce se intampla cu nevestele lor???
7
9
comentati fara sa intelegeti situatia. daca marinarii, soferii de tot si mecanicii de locomotiva stau acasa in doua saptamani va cacati pe voi toti istericii astia care comentati acum. fara hartie igienica sa va stergeti la cur. faceti dreak ceva si voi pentru societate, cu masuri de precautie si toate alea. dar nu faceti un titlu de glorie ca stati in casa la antena 3 si altii au grija sa nu va imputiti de tot. statul in casa se refera la umblatul vostru de-a-mpulea de la unul la altul sa barfiti si sa va vaicariti nu la a astepta sa faca altii tot. dupa ce ca nu faceti nimic mai si latrati.
21
4
nu v-a impins nimeni catre meseria asta, de ce tot timpul situatia voastra trebuie sa fie o prioritate?ca sa evitam ce blocaje? crezi ca transportul se face numai pe apa?se face si pe uscat si pe calea aerului, solutii sunt, dar cand vine vorba de a combate ceva trebuie sa va comformati si voi fara a cere STATUT SPECIAL, nu sunteti mai presus de lege si ca toti ceilalti sunteti supusi legii.Nu va comvine ramanesti acasa si alegeti-va alte meserii sau alegeti sa fiti RATATI pe BANII PARINTILOR asa cum zici
9
17
Incuiat esti baiatule ,mansarda ta e goala rau probabil ai aspirat la meseria de marinar dar ai ajuns un ratat ,altfel nu se explica rautatea din tine .
10
2
totul trebuie suspendat in momentul asta
11
3
Vrajeala! E doar campanie electorala. Nimic nu va opreste sa faceti campanie?
3
3
Prostule invata sa scrii inainte sa te iei de alti ;"iar cei care le fac numai analfabeti ca nu stie sa scrie corect fara greseli de ortografie"corect se pune"iar cei care le fac SUNT numai analfabeti PENRTU ca nu stiu sa sctie corect".....
3
3
asta e problema acum?veniturile lor? dar cei trasi pe dreapta din cauza pandemiei si care numara mai mult de 1 milion?
5
5
care nu inteleg specificul meseriei de marinar: daca se blocheaza traficul maritim ramaneti fara medicamente, fara materiale sanitare, fara bunuri de stricta necesitate. Situatia marinarilor trbuie sa fie o prioritate pt a fi evitate blocajele. Ratatii fara munca ce traiesc din banii parintilor si comenteaza aici le recomand sa se abtina. Sa se puna in locul unui marinar blocat la bord si care va avea familia bolnava acasa. Sa nu va inchipuiti ca Romania scapa mai usor ca Italia.
17
4
Buna treaba. Stati voi in carantina si in izilare, ca sa circulam numai noi. Voi nu aveti nicio responsabilitate fata de restul popolatiei ?
10
4
1 milion de marinari ar trebui sa ingrijoreze. Raportat la populatia planetei de 7 miliarde care se afla in acelasi cacat, milionul asta trebuie sa ne puna pe ganduri. Baga-v-as pula in gat, criza e la fel pentru toti. Si, spre deosebire de cea din 2007, acum transporturile si industria ospitalitatii au fost lovite primele. Taceti si indurati. Asa cum facem toti!
7
13
Cand faceti articole le faceti numai pt prosti ,vorbiti de marinari si dati foto cu boacteri.Iar cei care le fac numai analfabeti ca nu stiu sa scie corect fara greseli de ortogrfie PT Andrei sa-ti dea toti marinarii tie si familiei multa,multa ..stii tu ce
8
6
Uitati-va pe articol cand comentati. Va dati cu parerea toti fara sa intelegeti macar. Sunt masuri de bun simt. Felicitari sindicatului, felicitari dl Cupsa pentru initiative.
7
16
uite ma duc la banca sa scot toti banii ca sa dau unor prosti salarii de 8000_10000 euro. mai duceti.va dreq boscheti cersetori!
6
12
Dupa ce a scumpit taxele de inscriere la cursuri cu 80 la suta acuma vrea sa spele ca ii pasa de marinari . Nu te mai chinui ca oricum nu te votam ca primar .
32
1
Terminati cu exagerarile! Nu moare nimeni daca o luna nu se face nici un schimb de echipaj. Despre asta e vb. Navele circula, incarca si descarca in toate porturile lumii. Marfa circula. Doar oamenii nu pot fi schimbati. Nu e mai bine asa decat sa-i debarcam ai sa se inbolnaveasca in drum spre casa? Sau sa ia virusul din aeroport si sa-l duca la vapor. Si oricum cei de l nava sunt platiti, nu stau degeaba. Iar cei de acasa, daca au ramas fara bani, ii invit sa traiasca cu 2000 lei pe luna daca miile de dolari nu le ajung. Nu mai panicati lumea. Nu e nici o nenorocire ca nu se fac schimburi o l
39
8
Navele consuma petrol. Deci fara petrol. Automobilele consuma petrol. Deci fabricarea lor sa inceteze. Avioanele consuma petrol, deci jos cu ele.
12
15
de unde sa ceri daca doat atat pot,,,,sa moara capra lu ..., sa i o dreg lu....,cum e si vorba TARA ARDE SI BABA SE PIAPTANA!!
11
1
Lui nea Cupsa daca ii pui o vioara in mana, juri ca e din ansamblul de la Clejani.
23
3
ce legatura are nea cupsa cu marinarii lumii ? doar ca e directorul facaturii ceronav ? o institutie in care nu se face nimic, dar ABSOLUT NIMIC, cu singura exceptie cursurile OPITO care sunt filmate de scotianu live si nu se pot fofila. RUSINE !
33
4
pt nevestele de acasa,...se iau la tranta cu ancora...
18
7
dat fiind ca si eu sunt marinar merg pe mana celor care te violeaza in gura fraiere.oricum la cat de prost esti nu ai rezista nici pe malul marii mai mult de 5 minute.
14
16
Va fi un an nemilos pentru anumiti angajati din cauza unei gripe... Singurii carora nu le pasa sunt pensionarii securisti cu pensii de mii de euro si angajatii tot securisti, restul va fi jale... preturile se vor inzeci si vor ramane in somaj toti.
36
4
Sa.ti dau la mu3 si tie si lu m@t@ sclavule. Sa mori de foame in gunoaie
20
17
esti un dobitoc
35
11
mi se rupe de marinari...mi-e mila de cei care sunt dati afara de patron in concediu fara plata
20
57

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272