REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ambasadorul britanic în SUA demisionează în urma controversei cu Trump

Ambasadorul britanic în SUA demisionează în urma controversei cu Trump

Replica API 11 iulie 2019 | 00:00 536

Kim Darroch

Ambasadorul Marii Britanii la Washington, Kim Darroch, şi-a anunţat miercuri demisia în urma controversei cu preşedintele american Donald Trump provocate de scurgerea în presă a unor note diplomatice în care şeful misiunii britanice critica puternic actuala administraţie americană, transmite AFP.

'După scurgerea în presă a unor documente oficiale provenite din această ambasadă, au existat multe speculaţii cu privire la postul meu şi la durata mandatului meu de ambasador. Vreau să un capăt acestor speculaţii. Situaţia actuală mă împiedică să-mi îndeplinesc rolul aşa cum aş dori', a explicat Darroch într-o scrisoare trimisă lui Simon McDonald, şeful serviciilor diplomatice britanice.

'În aceste circumstanţe, calea responsabilă este să permit numirea unui nou ambasador', a adăugat el.

Preşedintele american a afirmat luni că SUA nu ar mai fi avut "contact" cu ambasadorul, dar premierul britanic Theresa May, al cărei succesor urmează să fie desemnat la sfârşitul lunii, şi-a reafirmat rapid susţinerea pentru reprezentantul diplomatic al ţării sale.

Criticată de Donald Trump după ce şi-a declarat sprijinul faţă de Kim Darroch, şefa guvernului britanic a regretat miercuri decizia diplomatului.

'Este foarte regretabil că a considerat necesar să părăsească postul de ambasador la Washington', a afirmat Theresa May miercuri, în şedinţa săptămânală de întrebări şi răspunsuri în parlament.

'Un guvern bun depinde de capacitatea funcţionarilor de a oferi sfaturi sincere şi complete. Vreau ca toţi funcţionarii noştri să aibă încrederea necesară pentru a face acest lucru', a adăugat ea.

La rândul său, liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, şi-a declarat 'regretul' faţă de demisia ambasadorului Darroch, chemând parlamentul să se unească în spatele acestuia. 'Cred că a prestat un serviciu onorabil şi de calitate, pentru care merită să i se mulţumească', a afirmat Corbyn.

În schimb, fostul ministru de externe Boris Johnson, favorit la succesiunea Theresei May, a evitat să-şi arate sprijinul faţă de ambasadorul Darroch în dezbaterea televizată de marţi seară cu contracandidatul său, actualul şef al diplomaţiei, Jeremy Hunt.

Londra a deschis o anchetă pentru a găsi responsabilul sau responsabilii care au permis publicarea de către Mail on Sunday a unor rapoarte confidenţiale trimise de Kim Darroch, în care acesta îl califica pe preşedintele Trump ca 'instabil' şi 'incompetent'.

Ambasadorul, un diplomat cu o îndelungată carieră, a descris de asemenea administraţia americană drept 'unică în disfuncţionalitatea sa'. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cel mai destept cedeaza donald duck este un idiot ajuns pres la usa
0
0
sa-ti bag pula-n cloaca sa-ti sara penele de cioara vopsita
2
0
Foarte bine a facut. Daca nu stie sa aprecieze un Presedinte prin actiunile pe care le face, sa-si dea demisia si sa paraseasca S.U.A.
0
2
TOT CE SPUI POATE FI FOLOSIT IMPOTRIVA TA
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614