REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
13.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Amețeala și vărsăturile - când apar împreună

Amețeala și vărsăturile - când apar împreună

Replica API 17 iunie 2022 | 00:00 669

Amețeala apare adesea însoțită de greață și vărsături – iată ce afecțiuni poate trăda această asociere de simptome, dar și cum poți ameliora situația.

Sursă foto: Shutterstock

Amețeala asociată cu vărsăturile poate trăda atât o problema ușor de identificat precum indigestia sau gastroenterita, cât și o afecțiune mai greu de detectat precum anxietatea generalizată.

Amețeala se resimte precum pierderea echilibrului, senzație de cap ușor și vertij. Uneori, amețeală poate provoca leșin. Aceasta nu este o afecțiune în sine ci, mai degrabă, un simptom al unei afecțiuni.

Vărsăturile apar atunci când, din diverse cauze, organismul declanșează golirea stomacului, împingând hrana nedigerată înapoi pe esofag, astfel încât aceasta este eliminată.

Uneori, însă, amețelile și vărsăturile apar împreună, ambele fiind simptome comune ale unor boli.

Iată ce cauze poate avea aceasta asociere de simptome:

Atacul de panică/ anxietatea

Anxietatea generalizată poate cauza senzație de vertij, amețeli, greață și alte simptome. În timpul unui atac de panică, simptomele pot lua amploare, iar pacientul poate chiar să vomite pe fondul acestei tulburări. La pacientul anxios, de regulă amețelile apar că prim simptom, iar abia apoi vărsăturile.

Infecțiile

Gastroenteritele pot avea, de asemenea, manifestări care să includă amețelile și vărsăturile. Infecția cu virusuri precum rotavirusul ori cu bacterii precum Salmonella se poate manifesta prin asocierea acestor simptome. În această situație, mai întâi apar vărsăturile, iar pe fondul deshidratării provocate de acestea apare și amețeală.

Migrenele

Migrenele cauzează, de multe ori, simptome asociate precum amețeală, vărsăturile sau sensibilitatea la lumină.

Răul de mișcare

Deplasarea cu mijloacele de transport precum mașină, avionul sau barca poate cauza, la unele persoane, rău de mișcare. Răul de mișcare se manifestă prin simptome precum: durere de cap, amețeli și greață sau vărsături. După ce vomită, persoana care suferă de rău de mișcare se poate simți mai bine.

Pentru a preveni răul de mișcare, discută cu medicul despre ce medicamente ai putea să iei înainte de a călători cu avionul, mașina sau barca. Evită mesele copioase înainte de drum și bea multă apă în timpul călătoriei. Stai lângă fereastră și privește în depărtare.

Sarcina

Hormonii eliberați în organism în timpul sarcinii pot cauza simptome precum amețelile și vărsăturile, mai ales în primele trei luni. În general, aceste simptome apar la femeia însărcinată în anumite momente precum: dimineața, pe stomacul gol, în urma expunerii la anumite mirosuri sau în urma consumului unor alimente.

Inflamație/ infecție la nivelul urechii interne

Urechea internă este cea responsabilă cu menținerea echilibrului. Atunci când urechea internă e afectată de o afecțiune, poate apărea senzația de pierdere a echilibrului, care se manifestă prin amețeli. Amețelile puternice pot provoca vărsături, scrie doc.ro.

Anumite tratamente medicamentoase

Unele tratamente pot avea că reacții adverse amețelile și vărsăturile. Iată câteva exemple de asemenea medicamente: sedativele, medicamentele folosite în timpul chimioterapiei sau antidepresivele.

Nivelul scăzut de zahăr din sânge

Zahărul (glucoza) este principala sursă de combustibil a corpului tău. Când glicemia scade prea mult, te vei simți amețit și cu senzație de greață. Scăderea zahărului din sânge sau hipoglicemia este frecventă la persoanele care iau medicamente pentru diabet.

Alte simptome ale glicemiei scăzute sunt:

Transpiraţie

Tremor

Piele palidă

Durere de cap

Confuzie

Consumă carbohidrați cu acțiune rapidă pentru a-ți crește glicemia, precum:

Suc de fructe

Băuturi carbogazoase

Miere

Bomboane tari

Odată ce nivelul de zahărul din sânge îți revine, mănâncă o gustare sau o masă pentru a-l menține stabil. Sună-ți medicul sau la 112 dacă glicemia nu crește după ce mănânci ceva dulce.

Infarctul

Un atac de cord are loc atunci când un cheag blochează fluxul de sânge către inimă. Lipsa sângelui bogat în oxigen și nutrienți poate afecta mușchiul inimii. Amețelile și greața pot fi simptome ale unui infarct.

Aceasta este o urgență medicală care necesită un tratament rapid. Sună la 112 sau mergi imediat la o cameră de gardă dacă ai simptome precum:

Durere, constrângere sau presiune în piept care se poate extinde la gât, maxilar sau brațe

Dificultăți de respirație

Transpirație rece

Oboseală

Medicii tratează un atac de cord cu medicamente care descompun cheaguri de sânge și opresc formarea altora noi, precum acesta - https://doc.ro/medicamente/src/apixaban. Chirurgia poate elimina sau ocoli blocajul.

Vertijul

Vertijul este senzația că te învârți sau că te miști când stai nemișcat. O problemă cu partea urechii interne care menține corpul echilibrat cauzează acest simptom. Dacă ai vertij, este posibil să ai probleme cu menținerea echilibrului și să vomiți.

Vertijul dispare uneori de la sine. Dacă nu, medicul va trata cauza problemei. Dacă amețelile sunt severe, mergi de urgență la medic, mai ales dacă te confrunți și cu:

Durere de cap intensă, durere în piept, dificultăți de respirație, bătăi rapide ale inimii sau vedere dublă

Nu-ți mai simți brațele sau picioarele

Ai probleme cu mersul

Ai convulsii

Ai febră

Consumul de alcool

Consumul excesiv de alcool te poate face să te simți amețit și chiar să vomiți. Motivul pentru care te simți amețit este că alcoolul îți subțiază sângele, ceea ce schimbă echilibrul lichidului din urechea internă. Iar amețelile te pot face să te confrunți cu greață.

Dacă ai băut prea mult, este posibil să te confrunți și cu:

Vorbire neclară

Vedere dublă

Somnolenţă

Reflexe încetinite

Tumoarea pe creier

Rareori, amețelile și greața sunt semne ale unei tumori pe creier. Alte simptome care pot să apară:

Dureri de cap severe

Convulsii

Modificări ale vederii, auzului sau simțului mirosului

Schimbări de personalitate

Pierderea echilibrului

Probleme de vorbire

Tratamentul depinde de dimensiunea și tipul tumorii. Chirurgia, radioterapia și chimioterapia sunt toate tratamente posibile.

Mergi la medic de urgență dacă te confrunți cu:

Dureri de cap severe

Pierderea vederii, vedere încețoșată sau vedere dublă

Convulsii pentru prima dată în viața ta

Afecțiunile hepatice

Ficatul acționează ca sistemul de detoxifiere al organismului. Dacă ficatul nu funcționează corespunzător, te poți confrunta cu amețeli sau vărsături. Problemele hepatice pot provoca, de asemenea, urină foarte închisă la culoare, durere intensă în partea dreaptă sus a corpului și piele și ochi galbeni.

Uneori, un calcul biliar poate bloca un canal biliar, provocând probleme hepatice. Dacă organismul poate trece de calculul biliar, simptomele pot dispărea brusc de la sine. Dacă calculul biliar nu poate trece, simptomele tind să devină progresiv mai intense. Problemele de sănătate ale ficatului necesită întotdeauna un consult de specialitate. Acestea sunt cele mai comune cauze ale asocierii celor două simptome, însă nu sunt singurele. Medicul este cel în măsură să stabilească diagnosticul corect și să ofere, totodată, un tratament adecvat.

Cum poți ameliora greața și vărsăturile

Poți face câteva lucruri simple și la îndemână pentru a ameliora greața și vărsăturile, însă nu este obligatoriu să funcționeze:

Administrează un medicament antivomitiv, precum sunt acestea;

Întinde-te în pat, într-o camera răcoroasă – dacă simți că îți face bine, pune-ți o compresă rece pe frunte și una pe abdomen.

Bea un ceai din plante.

Adoptă o dietă pe baza de lichide până când te refaci - consumă așadar supe, sucuri și ceaiuri din belșug. Când simți că organismul îți permite să consumi alimente solide, alege pâinea prăjită, biscuiții și fulgii de ovăz.

Evită deshidratarea consumând suficiente lichide.

Evită expunerea la stimuli ce pot declanșa simptomele neplăcute – nu te expune la lumini puternice, la mirosuri intense (parfum, fum de țigară), nu sta în încăperi aglomerate, nu te expune la temperaturi mari.

Nu te ridica brusc din pat sau de pe scaun, întrucât mișcările bruște pot declanșa simptomele.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212