REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Anchetă de proporţii! Profesori de la Academia Navală, trimişi în judecată de DNA!

Anchetă de proporţii! Profesori de la Academia Navală, trimişi în judecată de DNA!

Replica API 24 martie 2017 | 23:44 457

Mită şi trafic de influenţă

Mită şi trafic de influenţă

Procurorii din cadrul DNA au finalizat cercetările în dosarul Academiei Navale Mircea cel Bătrân. Astfel, mai multe cadre didactice au fost trimise în judecată. Este vorba despre Iulian Antonescu, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: luare de mită (9 fapte) şi trafic de influenţă, Camelia Ciobanu, cadru didactic, cu privire la săvârşirea a 4 infracţiuni de luare de mită, Daniel Gheorghiţă Alexa pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită şi Andrei Tudor Cantoriu pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reţinut că, în perioada august - septembrie 2016, inculpaţii Iulian Antonescu şi Camelia Ciobanu, în calitate de cadre didactice ale Academiei Navale Mircea cel Bătrân Constanţa (A.N.M.B.), au primit de la mai mulţi studenţi (printre care şi inculpaţii Alexa Daniel Gheorghiţă şi Cantoriu Andrei Tudor), direct sau prin intermediari, sume de bani cuprinse între 200 lei şi 200 euro sau alte foloase necuvenite, în total 1.546 lei şi 600 euro - Antonescu Iulian, respectiv 200 lei, 300 euro şi 50 de dolari - Ciobanu Camelia. Foloasele respective au fost primite pentru a le acorda studenţilor respectivi note de promovare la examenele restante ce urmau a fi susţinute în perioada respectivă.

În acelaşi context, inculpatul Iulian Antonescu a pretins şi primit de la un alt student (martor în cauză) suma de 600 de lei pentru a interveni pe lângă un coleg - cadru didactic în cadrul A.N.M.B., astfel încât studentul să primească o notă de promovare la un examen restant. Anterior, procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpaţii: Acsinciuc Radu Emanuel, Stanciu Lucian Stoica, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, Irimia Vasile, Ion Ana şi Ghirase Alexandru Georgian, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită.

Unii şi-au recunoscut vina şi au fost deja condamnaţi

În prezenţa apărătorilor aleşi, cei cinci inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv: Acsinciuc Radu Emanuel - 1 an şi 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani şi interzicerea pe o perioadă de 1 an şi 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, Stanciu Lucian Stoica - 1 an şi 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani şi interzicerea pe o perioadă de 1 an şi 8 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, Irimia Vasile, Ion Ana şi Ghirase Alexandru Georgian - 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații vor presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile. În cauză s-a mai dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor sume de bani ce aparțin inculpaților Antonescu Iulian și Ciobanu Camelia, respectivele sume fiind consemnate la unități bancare, pe numele acestora. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. Procurorii militari au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția de Operațiuni Speciale.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ceva dovezi au fost sau tot pe baza de denunturi dictate..
3
0
Baai stati flexati pana termin si io facultatea controale face-ti porma!
1
1
era un jegoa de professor pe nume Golea , mai este ? trebuie arestat , mi a cerut pasarica pt proiect de licenta, am filmul !!!
2
2
Pe la Spiru.....ia faceti o plimbarica...
1
2
asa are unii noroc de spaga . . .
6
0
sunt la masterat niste boi care au luat toate examenele cu euroi,altfel sunt foarte destepti...
6
0
80 % din actualii studenti... nici n-ar trebuii laati sa intre in institutia de invatamant ...dar ... avem invatamant cu plata si trebuie sa scoatem banii ...
9
1
Si la alte fac se procedeaza idem.....sa se scormoneasca peste tot.
8
1
Gata, sunt multumiti REPETENTII sau RESTANTIERII? Ce scarba mi-e de voi! Oameni de carpa, oameni de nimic! Puneti mana sa invatati, tociti-va coatele prin bibliotecile Academiei loazelor, numai asa veti ajunge ofiteri de marina, multumiti-le colegilor din articol c-au avut grija de voi!!!
15
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218